İmamoğlu: İşgal Sürecinde Umudunu Yitirmeyen Atatürk'tü

İmamoğlu: İşgal Sürecinde Umudunu Yitirmeyen Atatürk'tü

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'un 5 yıl boyunca işgal altında kaldığını belirterek, "Bu süreçte umudu en yüksek tutan, ulusal kurtuluşumuzun Başkomutanı ve Boğaz’dan geçerken Kartal İstimbotu’nda, ‘Geldikleri gibi gidecekler’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’t

İstanbul'un Kurtuluşu'nun 97'nci Yıldönümü' Gülhane Parkı ve Maltepe Miting Alanı'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'un 5 yıl boyunca işgal altında kaldığını belirterek, "Bu süreçte umudu en yüksek tutan, ulusal kurtuluşumuzun Başkomutanı ve Boğaz’dan geçerken Kartal İstimbotu’nda, ‘Geldikleri gibi gidecekler’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’tü" dedi. 

İmamoğlu, 'İstanbul'un Kurutuluşu'nun 97'nci Yılı' kapsamında Gülhane Parkı ve Maltepe Miting Alanı’nda düzenlenen etkinliklere katıldı.

"MİLLETİMİZİN HER ZAMAN UYANIK, ZEKİ, ÇALIŞKAN OLMA MECBURİYETİ VAR"

Etkinlikte konuyan İmamoğlu, o dönemde İstanbul'un ve halkın böyle bir işgali hak etmediğini belirterek, “Tarihsel süreçlerde bazen yapılan hatalar, hiç tahmin edemeyeceğiniz işgalr ve muameleleri sizlerle buluşturabiliyor. İşte 6 Ekim öncesi yaşanan da tam da böyle bir şey. Onun için milletimizin her zaman uyanık, zeki, çalışkan ve dönemine uygun bir biçimde sosyal, ekonomik bütün alanlarda güçlü olma mecburiyeti vardır" diye konuştu. 

"UMUDUNU EN YÜKSEK TUTAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜ"

İmamoğlu, İstanbul'un işgal döneminin 5 yıl boyunca sürdüğünü hatırlatarak, "Tabii, bu 5 yıllık süreç başladığında, buna en çok üzülen ve belki de herkesin umutsuz olduğu anlarda, umudunu en yüksek tutan kimdi derseniz? Ulusal kurtuluşumuzun Başkomutanı ve Boğaz’dan geçerken Kartal İstimbotu’nda, ‘Geldikleri gibi gidecekler’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’tü" dedi. 

"ATATÜRK, BİRÇOK ÜLKEYE UMUT IŞIĞI OLMUŞ DÜŞÜNCELERİN SAHİBİDİR"

Mustafa Kemal Atatürk’ün bir ülkenin başına gelebilecek en güzel şey olduğunu ifade eden İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Çağın çok ötesinde düşünceleriyle bizleri aydınlatan, hala geçerli olan ve inanın yüz yıl değil, yüz yıllar geçse de geçerli olacak devrimleriyle inanılmaz bir şans Türkiye Cumhuriyeti ve milletimiz için. Sadece bizim için mi? Hayır, değil. Aynı zamanda çevre ülkeler için, aynı zamanda mazlum milletler için, emperyalist işgaller altında ezilen insanlar için; Hindistan’dan Afrika’nın en güneyine ya da Güney Amerika’dan başka ülkelere varıncaya kadar umut ışığı olmuş düşüncelerin sahibi Mustafa Kemal Atatürk."

"FATİH SULTAN MEHMET, TARİHİMİZİN EN ŞANLI KOMUTANLARINDAN BİRİSİYDİ"

Fatih Sultan Mehmet'in çağına göre değerli bir lider olduğunu belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim tarihimizin en şanlı komutanlarından, en kıymetli liderlerinden birisiydi. İstanbul’u fetheden kişiydi. İstanbul demek, Fatih; Fatih demek, İstanbul demekti. Bir çağ açıp, bir çağı kapatan ve aynı zamanda döneminde İstanbul’u ya da Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı olmakla değil, bir yönüyle de entelektüel tarafıyla sanata olan düşkünlüğü ile farklı kimliği ile çok değerliydi. O dönemin aydınlanma tanımı olan Rönesans döneminin, bir nevi İstanbul’da bir ayağını yapmıştı."  

İmamoğlu, herkesi, İtalyan ressam Bellini'nin 'Fatih Sultan Mehmet' tablosunu görmek için Saraçhane binamsına davet etti. 

"ATATÜRK'ÜN BİR VASİYETİ OLARAK İSTANBUL HALKINA HEDİYE EDECEĞİZ"

İmamoğlu, Atatürk'ün 'Fatih Sultan Mehmet'in anıtı' vasiyesini anımsatarak, "İnşallah biz, hem Fatih Sultan Mehmet’in anısını yaşatmak hem de yakışır bir biçimde çağın güzel insanlarının o çağın hangi gereklerinin çok ötesinde işler yaptığını anlatan bir noktayı, İstanbul halkına hep birlikte hediye edeceğiz. Fatih Sultan Mehmet’in bu güzel anıtını, müzesiyle beraber inşallah Mustafa Kemal Atatürk’ün bir vasiyeti olarak, İstanbul halkına hediye edeceğiz" diye konuştu. 

Öte yandan İmamoğlu, Maltepe Miting Alanı'na gelerek kurulan sahafları gezerek eski kitap, dergi ve gazeteleri inceledi. Daha sonra '6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu Müzayedesi Kitap ve Fotoğraf Mezatı'na katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fransız bir fotoğrafçı tarafından çekilen Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini açık artırma ile satın aldı. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler