İlber Ortaylı: Fatih'in portresinde yanındaki Cem Sultan

İlber Ortaylı: Fatih'in portresinde yanındaki Cem Sultan

Habertürk kanalındaki programda tarihçi İlber Ortaylı, İBB'nin satın aldığı portrede Fatih Sultan'ın yanında bulunan kişinin Cem Sultan olduğunu belirtti.

Dün akşam Habertürk kanalında Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu bir programda, konuk olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Londra'da 7.9 milyon TL'ye satın aldığı Fatih Sultan Mehmet'in portresi hakkında konuştu.

Fatih Sultan'ın, oğlu Cem Sultan'ı sevdiğini, kendine yakın hisettiğini ve yetenekleri yönünden kendine yakın bulduğunu belirten Ortaylı, portrede yanındaki kişinin Cem Sultan olduğunu söyledi.

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, İlber Hoca'ya katıldığını, portrede Fatih Sultan'ın yanındakinin kesinlikle Cem Sultan olduğunu söyledi.

PORTRENİN ÖZELLİKLERİ

Gentile Bellini'nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33.4, boyu ise 45.4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480.

BELLİNİ'Yİ 1479'DA İSTANBUL'A DAVET ETMİŞ

Fatih Sultan Mehmet, 1429-1507 yılları arasında yaşayan ressam Bellini'yi 1479 yılında İstanbul'a davet etmiş, resmini yapmasına izin vermeden önce onun yeteneğinden emin olmak için saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirmişti.

Fatih, İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olduktan sonra kendi portrelerini çizdirmeye başlamıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler