İhalelerde Yeni Beşli

İhalelerde Yeni Beşli

AKP iktidarının özel davet metoduyla dünyanın en büyük devlet ihalelerini verdiği 5 yandaş inşaat şirketi ve sahipleriyle ilgili tartışmalar sürerken 5 yeni şirketin daha yükselişe geçişi dikkat çekiyor.

Cengiz, Limak, MNG, Kolin ve Makyol İnşaat'ın iktidarla ilişkileri muhalefet tarafından sık sık sorgulanırken bu şirketlere Rönesans, Erg, Taşyapı, Yapı-Yapı ve Özaltın İnşaat da ilave oldu.
"Yeni Gözdeler" olarak adlandırılan bu 5 şirketin son iki yılda tüm önemli kamu ihalelerini alması gözden kaçmıyor. Bu gelişme, siyasi kulislerde "Eski gözdelerin pabucu dama mı atılıyor?" sorusunu da gündeme getiriyor.

Yeni Gözdeler içinde en dikkat çekici şirketlerinden biri Rönesans İnşaat. Erman Ilıcak'ın sahibi olduğu Rönesans İnşaat şehir hastanelerinden birçok önemli kamu ihalesine kadar bir dizi işi "özel davet" yöntemi ile üstleniyor. 
Cumhurbaşkanlığı Sarayı, MİT Yerleşkesi, Okluk Yazlık Sarayı ve birçok şehir hastanesinin müteahhidi olan, ayrıca otoyol ihalelerini de alan Rönesans Holding'e neredeyse her ay bir ihale verilir durumda. 

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak Forbes Dergisi'nin Türkiye'nin en zenginleri araştırmasında ilk üçte yer alıyor. 11 şehir hastanesinden, Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ve İstanbul Başakşehir'de bulunan toplam 5 şehir hastanesini Rönesans Holding işletiyor. İzmir ve Elazığ depremlerinin ardından yüz milyonlarca liralık deprem konutu ihalelerini de alan holdingin adı son olarak, İstanbul Atatürk Havalimanı pistleri üzerine inşa edilen pandemi hastanesiyle tartışma konusu olmuştu. 
Rönesans İnşaat'ın aldığı Nurdağı Demiryolu inşaatı 7 milyar Türk lirası değerinde. İstanbul Şehir Hastanesi Çevreyolu bağlantısı ise 7 milyar 500 milyon lira. Rönasans Holding'in son yıllarda aldığı ihalelerin toplam tutarının 100 milyar Tl'yi aştığı konuşuluyor. 

Kamuoyunda adından çok söz edilmeyen ancak şu anda yeni iktidar gözdelerin en önemli üyelerinden biri de Erg inşaat. Vural Erbilgin'in sahibi olduğu Erg inşaat şu anda dünyanın en büyük hazine ve Euro garantili ihalesi olan Ankara-İzmir Demiryolu ihalesinin de sahibi. Yine şaşırtmayacak bir şekilde özel ihale yöntemi ile adrese teslim verilen ihalenin toplam bedeli tam 2 milyar 163 milyon Euro. Yani yaklaşık 21 milyar Tl.  Erg'in bir diğer aldığı önemli ihale ise Ankara-Niğde Otoyolu. Sadece özel davet (21-B) yöntemi ile aldığı bu 2 iş bile Erg İnşaat'ı Türkiye'nin en büyük müteahhitleri arasına sokmaya yetiyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler