İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Kargınışıklar Mahallesi'nde kayalık arazideki ahşap ve kerpiçten yapılan bitişik evler, Nepal'i andıran ilginç mimarisiyle fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası oldu.

Manisa'nın Demirci ilçesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki 1200 nüfuslu Kargınışıklar Mahallesi'nde, özellikle hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Mahallede kayalık arazideki bitişik ahşap evleri fotoğraflamak isteyenlerin ilgisi yörede yaşayanları memnun ediyor. 

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 2

Mahalle sakinlerinden Osman Altun, yaptığı açıklamada, ziyaretçilerin ilgisini çeken evlerin yaklaşık 300 yıllık olduğunu belirterek, "Burada kendi halinde ailelerin yaşadığı evler. Yıllar önce bu evler o zamanın imkanları ile yapılmış. Bu görüntü dışarıdan gelenlerin çok ilgisini çekiyor" dedi. 

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 3

NEPAL DEĞİL MANİSA

Bölgede halıcılık ve çiftçilik yapıldığını aktaran Altun, "Mahallemizin görünümü bence Demirci'nin köyleri arasında en iyisi. Köyümüz için 'antik şehri andırıyor' diyen de 'Nepal ve Pakistan'daki evleri andırıyor' diyen de var. Burada yaşayan insanlar hayatlarından memnun. Buranın koruma altına alınarak restore edilmesini ve daha güzel bir görünüme kavuşturulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 4

Evlerin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Osman Altun, evlerin çatılarının çökmemesi ve akmaması için ilginç yöntemlerin kullanıldığını açıkladı. Altın, “Yuvarlak denilen bir taş evlerin çatılarında gezdiriliyor. Taş üstünde gezdirilince toprağı sıkıyor ve yağmurda akmaları önlüyor. Kendi haline bıraksak evlerin göçmesine neden olur” diye konuştu. 

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 5

TEK YAPI GÖRÜNÜMÜNDE 35 HANE

Yaklaşık 35 hanenin yaşadığı bu ilgi çekici evlerde 3 çocuğu ve anne babasıyla yaşamını sürdüren Mehmet Kızılkaya da evin atalarından kaldığını anlattı. Zor koşullar altında yaşadıklarını ifade eden Kızılkaya, “5 kişi bu evde yaşıyoruz. Evler 150 yıllık vardır. Toprak evlerde yaşam zor. Yağmurlu havalarda sürekli akar. Akmaması için taşı üstünde gezdiriyoruz” dedi. 

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 6

İbrahim Yıldız ise ziyaretçilerin çektiği fotoğrafları internette paylaşmasıyla mahalleye ilginin arttığını dile getirerek, "İnternetten görenler merak edip buraya geliyor. Burası en az 200-300 senelik. O dönemlerde kerpiçten ve tahtalardan bu evler yapılmış, günümüze kadar gelmiş" diye konuştu.

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 7

Demirci ilçesine yaklaşık 31 kilometre uzaklıkta, dağların arasında kurulun mahallenin turizme kazandırılabileceğini dile getiren Manisa Büyükşehir Belediyesi Demirci Muhtarlık İşleri Şube Müdürü Kazım Aysan, evlerin yapılışından bu yana değişiklik yapılmadığını anlattı.

Aysan, “Yerleşim olarak dağların eteklerine yerleşmiş, milli mücadele dönemine dayanan tarihi bir mahallemizdir. Kargınışıklar Mahallesi 1956 yılında büyük bir yangın afeti geçirdi. Yangın afetinde birçok ev yandıktan sonra ev yapmak için arazi bulunamadığından Demirci merkezinde bu insanlar için ev yapıldı. Evi yanmayan vatandaşların büyük bir bölümü burada kaldı. Bu evler atalarından kaldı.

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 8

Evlerin en büyük özelliklerinden bir tanesi yapıldığı günden bugüne kadar hiçbir ilave ve değişiklik olmamasıdır. En büyük yapı malzemesi ahşaptır. Araları kerpiç dediğimiz sıvalarla tutuşturulmuştur. Odalar ve her türlü alan en küçük şekilde düzenlenmiş. Isınma şartlarından dolayı kapılardan, pencerelere kadar böyledir. Evlerde genelde bir yaşama bölümü ve bir yatma bölümü yer almaktadır. Evlerin tuvaletleri evin dışında yer alır. Bu mimaride dikkat çeken noktalardan biri de evlerin hepsinin balkonlu olmasıdır. Bütün yaz yiyeceklerini balkonlarda kurutarak kışın tüketirler. Evlerde komşuluktan öte herkes birbirinin akrabası konumundadır. Çünkü bir evin duvarı diğer evin duvarı ile komşudur. Herkes birbirinin yüksek sesle konuşmasını yan taraftan dinleyebilir” diye konuştu.

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 9

Fotoğrafçıların uğrak yeri olduğunu söyleyen Aysan, “Bu evlerin özelliği nedeniyle Kargınışıklar foto safari tutkunlarının uğrak yeri oldu. Birçok dergiden kuruluştan fotoğrafçı arkadaşlarımız buraya geliyor. İnsanlar bu evlerde kalmaktan memnun değiller. Daha medeni şekilde yaşamak istiyorlar. Ama bu yapının bozulmadan korunması en büyük hedef olmalıdır. İnsanlar bu ilginç yapıları görmek için Kargınışıklar’a geleceklerdir. Bu alanda yaşayan insanlara daha medeni evler yaparken yapıların da aynı şekilde korunmasını istiyoruz" dedi. 

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 10

Evlerin kuruluş aşamasında hiçbir evin diğer bir evin hakkını gasp etmediğini belirten Aysan, "Engebeli arazi olduğundan bir ev diğer evin ışığını kesmemektedir. Evler arası ulaşım yaya olarak yapılmaktadır. Araç yolu yoktur. En büyük tehlike de bir yangın anında müdahale etmek çok zordur. Arazi yapısından dolayı yapılan bu evlerin en çok görüldüğü yer herhalde Nepal’dir diyebiliriz. Arkasındaki yeni yapılar olmasa insanlar Nepal'de mi Kargınışıklar'da mı olduklarını anlayamayabilirler" şeklinde konuştu

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 11

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 12

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 13

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 14

 

İç içe 35 ev! Burası Nepal değil Manisa - 15

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler