Hemen durdurun! İngiltere'de Rusya ve Çin'e karşı alarm...

Hemen durdurun! İngiltere'de Rusya ve Çin'e karşı alarm...

İngiltere'de Avam Kamarası ülkenin savunma sanayisine yapılan yabancı yatırımların, özellikle de Rus ve Çin yatırımlarının yarattığı tehlikeyi vurgulayarak bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Casusluk faaliyetleri konusunda paniğe...

İngiltere'de Avam Kamarası ülkenin savunma sanayisine yapılan yabancı yatırımların, özellikle de Rus ve Çin yatırımlarının yarattığı tehlikeyi vurgulayarak bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Casusluk faaliyetleri konusunda paniğe kapılan parlamenterler, giderek güçlenen bu blok karşısında çok geç olmadan önlem alınması gerektiğini belirterek karşı karşıya oldukları tehlikenin boyutlarını anlattı...

Son dönemde dünyayı iyiden iyiye tedirgin eden Çin ordusunun yanı sıra birçok noktada ortak hareket ettiği Rusya'ya karşı alarm zilleri çalmaya başladı. İngiliz parlamenterler konuyla ilgili harekete geçti.

Avam Kamarası Savunma Alt Komitesi, hem Britanya hem de ABD silahlı kuvvetleri tarafından işletilen Amerikan F-35 savaş uçaklarında kullanılan devre kartlarını basan bir şirket de dahil olmak üzere, son yıllarda BK savunma sanayiinde faaliyet gösteren 9 şirketin Çinli firmalar tarafından satın alındığını kaydetti.

Birleşik Krallık'ta (BK) hükümete seslenen parlamenterler, Çin ve Rusya'yı Britanya silahlı kuvvetlerine teçhizat tedarikinde herhangi bir şekilde rol oynamaktan men etme çağrısında bulundu.

Söz konusu 9 şirketin 6'sı savunma sanayisini kilit iş sahası olarak görüyor. Komite, BK Savunma Bakanlığı'nın (MoD) "dost olarak gördüğü ve yatırım konusunda teşvik edilmesini tavsiye ettiği" ülkelerin bir listesini yayımlaması gerektiğini ifade etti.

Komite, "Çin ve Rusya dahil olmak üzere" bu listenin dışında kalan tüm ülkelerin, "BK'nin savunma tedarik zincirine yatırım yapmasının engellenmesi" gerektiğini belirtti.

Parlamenterler, BK savunma tedarik zincirinde denizaşırı firmaların sürekli ve yaygın biçimde kullanılmasının bu alanı "düşmanca olma potansiyeli taşıyan yabancı müdahalelere" açık hale getirdiği uyarısında bulundu.

MoD Ekonomik Güvenlik ve Refah Müdürü Huw Walters'ın bu komiteye, MoD yetkililerinin "yabancı yatırımları epey memnuniyetle karşıladığını" söylediği belirtildi.

Raporda, "Bu yaklaşım, ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, BK savunma sanayiinde yabancı yatırımların yaygın olduğu anlamında geliyor" ifadesi kullanılırken, şu anda sözleşmelerin yaklaşık yüzde 20'sini yabancı yatırımların oluşturduğu tahmin ediliyor.

Özellikle Çin'in büyük çaplı fikri mülkiyet hırsızlığına ilişkin sabıkası olduğunun belirtildiği raporda, bu durumun Çinli tedarikçilerle çalışan bütün BK firmalarını teknolojilerinin çalınması riskiyle karşı karşıya bıraktığı kaydedildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:Çin Komünist Partisi idaresindeki Çin gibi, adları devamlı fikri mülkiyet hırsızlığına karışan ve sürekli BK'nin değerlerine aykırı davranan ülkeler düşman olarak sınıflandırılmalıdır.

BK veya müttefiklerine karşı sürekli casusluk faaliyetlerine girişen Rusya gibi ülkelerden gelen yatırımlar da düşmanca yatırımlar olarak sınıflandırılmalıdır.

Parlamenterler, görünüşe bakılırsa MoD'nin "Çinlilerin mülkiyet faaliyetleri konusunda rahat" davrandığını söyledi.

Raporda şunlar belirtildi:Çinli bir şirketin Britanya savunma sanayii içinden şirket satın alma çabalarına MoD'nin nasıl tepki vereceği sorulduğunda, Savunma Bakanlığı Tedarik Sorumlusu, bunun 'bazı hususi durumlar açısından belirsiz' olduğunu iddia etti.

İkinci el iki Çinli Boeing 737 uçağının, geleceğin İstihbarat, Gözetleme, Hedef Tarama ve Keşif (ISTAR) gücünde "temel varlık" olarak tanımlanan E-7 Wedgetail uçağına dönüştürülmek üzere alınması kararına dair endişeler dile getirildi.

ISTAR, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) savaş uçaklarını ve savaş gemilerini yönlendirirken aynı anda birden fazla hava ve deniz hedefini izlemek için tasarlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler