HDP'den Meclis'te Oturma Eylemi

HDP'den Meclis'te Oturma Eylemi

HDP, Kobani olayları nedeniyle gözaltıları protesto için TBMM’nin açılışına katılmayarak Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı.

HDP, Kobani olayları nedeniyle gözaltıları protesto için TBMM’nin açılışına katılmayarak Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu kadar önemli haksızlığı ve hukuksuzluğu Meclis Genel Kurulu’ndan değil Meclis bahçesinden halklarımıza duyurmayı daha uygun gördük” dedi. Sancar, operasyonu “Siyasi tenkil operasyonu” diye nitelendirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Kobani olaylarının açığa çıkarılması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

TBMM yaklaşık 2 aylık tatilin ardından yeniden çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı oturumu HDP’li vekiller protesto etti. HDP Eş Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, HDP’li vekillerle birlikte Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı. Sancar, Meclis Genel Kurulu bitene kadar oturma eyleminin süreceği duyurdu.

‘2016’DAKİ SİYASİ OPERASYONUN DEVAMI’

Buldan, düzenlediği basın toplantısında 2014 yılında yaşanan Kobani olayları nedeniyle HDP’li isimlerin gözaltına alınmasıyla ilgili “Partimize yönelik siyasi operasyonun 7’nci günündeyiz. Bu sabah yine güne operasyon ile başladık. Kars Belediyesi Eş Başkanımız Şevin Alaca ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu operasyonlar siyasi operasyonlardır. 4 Kasım 2016’da eş başkanlarımızın tutuklandığı siyasi operasyonun devamı olan bir operasyon ile karşı karşıyayız” dedi.

AKP iktidarının seçimleri kaybettikçe HDP’ye saldırdığını kaydeden Buldan, şunları söyledi:

“İzledikleri savaş politikaları nedeniyle tüm toplumu derin kriz içine ve siyaseti kutuplaştırma içine sürüklüyor. Demokratik siyaset zeminini ortadan kaldırmak istiyorlar. Demokrasiyi çökertme planı uyguluyorlar. Hedefleri HDP’siz siyaset. Biat eden, korkutulmuş bir toplum yaratmaktır. Bizler ülke böyle bir ortama sürüklenmesin diye 1 Haziran’dan bu yana demokrasi buluşmaları yürüttük. Barış, adalet, eşitlikçi yaşam dedik. Savaş politikalarına karşı barış deklarasyonumuzu açıkladık.” 

‘2 GÜN AYAKTA KALABİLİRLERDİ’

İktidarın HDP’nin demokrasi mücadelesinden rahatsız olduğunu ve çağrılarını siyasi operasyonlarla cevap verdiğini savunan Buldan, “HDP fikriyatıyla, çözüm siyasetiyle, dayandığı büyük toplumsal destek ile tarihsel rol oynayan büyük siyasal güçtür. Bugüne kadar 10 bine aşkın yöneticisi ve üyesi gözaltına alınmış ama geri adım atmamıştır. Dünyada belki de bunun başka bir örneği yoktur. Bize yapılanların 10’da biri AKP’ye yapılsaydı, 2 gün ayakta kalamazlardı” ifadelerini kullandı.

Buldan, “iktidar HDP’ye demokratik siyaset zeminini kapatmaya çalıştıkça demokratik güç birliğini daha da büyüteceklerini" belirterek, şunları söyledi:

HDP’Yİ TERÖRİZE ETME PLANLARI TUTMAYACAK: HDP’yi terörize etme planları tutmayacaktır. Bizler demokratik mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Siz 50+1 için plan yapabilir, seçim kanunlarıyla oynayabilirsiniz ama şunu unutmayın Türkiye halklarının barış ve özgürlük talepleri gerçekleşecektir. Milyonların değişim umudu mutlaka gerçekleşecektir. Sömürünün son bulduğu adalet düzeni mutlaka kurulacak. Faşizminiz değil demokrasi kazanacaktır.

GELİN KOMİSYON KURALIM: Asıl gözaltında olması gerekenler Roboski’nin, 5 Haziran’ın, Suruç’un, Ankara katliamının, helikopterli işkencenin failleridir. Gerçek adalet düzeni sağlandığında tüm bu katliamların insanlık suçlarının hesabı sorulacaktır. Gözaltındaki arkadaşlarımızı serbest bırakın. Cesaretiniz varsa gelin Meclis’te 6-8 Ekim için araştırma komisyonu kuralım ve gerçekleri açığa çıkaralım. Demokratik çözümü ve barışı engelleyerek Kürt sorunun ortadan kaldıramazsınız.

KİLİDİ BİRLİKÇE ÇÖZELİM: Sırf iktidarı kaybetmemek içini ülkeyi uçuruma sürüklemekten vazgeçin. Siz koltuklarınızda kalasınız diye insanlarımız yoksulluk ve eşitsizlikle yaşamak zorunda değil. Bu hukuksuzluk düzenini elbette aşılacak ve devran değişecektir. Buradan tüm demokrasinden yana olan herkese çağrıda bulunuyorum. Demokratik güç birliğimizi büyütelim. AKP-MHP iktidarı Türkiye siyasetini kilitlemeye çalışıyor. Bu kilitlenmeyi demokratik güç birliği ile açalım. Demokratik siyasetin kuşatılmasına karşı duralım.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar da, AKP iktidarının kaybettikçe ‘saldırılarını’ sürdürdüğünü savunarak şunları söyledi:

MUHALEFETSİZ BİR TOPLUM İSTİYORLAR: Kaybettiğini biliyor, kaybettirenin de kim olduğunu biliyor. Kendisine kaybettiren HDP’dir. 7 Haziran, 31 Mart ve 23 Haziran’da gösterdik. Sadece seçimlerde göstermedik. Bütün baskılara rağmen bizi alt edemeyeceklerini gösterdik. BU saldırının iki boyutu var. Biri Türkiye’de demokrasi talebine ve muhalefet güçlerine yöneliktir. Bunun için bu operasyona siyasi darbe adını veriyoruz. Siyasi darbe 5 yıldır devam eden büyük planın en keskin virajlarından biridir bu operasyon. İstedikleri rejimi muhalefetsiz bir toplumda yerleştirmektir. Biz engel olduğumuz için bize saldırıyorlar.

KÜRT HALKININ HAYSİYETİNE YÖNELİK SALDIRI: Operasyonun diğer hedefi Kürt halkının iradesidir. HDP’nin şahsında Kürt halkının haysiyetine yönelik saldırıdır. Biz bu operasyona siyasi tenkil operasyonu diyoruz. Kürt halkının temsilcilerine yargı eliyle yürütülen siyasi tenkil operasyonu ırkçı saldırılar ile yaygınlaştırılıyor. Biz bunlara direndikçe iktidarın korkusu derinleşiyor. İktidarın kullandığı suyun tükenmekte olduğunu biliyorlar. Bu çarkı döndüremiyorlar. Yalanlarla, savaş oyunlarıyla çarkın dönmesini istiyorlar ama olmuyor. Her alanda fiyaskoyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu çöküşün faturasını emekçileri çıkarmaya devam ediyorlar.

BEKLEYEREK DEĞİL MÜCADELE EDEREK KAZANABİLİRİZ: Türkiye’deki siyasal muhalefete düşen görev iktidarın yaklaşan sonunu hep birlikte ilk seçimlerde tescil etmektir. Toplumsal zeminde birlikte mücadele etme çağrımızı tekrarlayacağız. Hiçbir iktidar kendiliğinden gitmez. Güçlü seçenekler ve inandırıcı alternatifler sunmamız lazım. İnandırıcı barış ve adalet programı sunmamız lazım. Cesur bir duruş sergilememiz lazım. Toplumsal muhalefet ve siyasal partiler hep birlikte yapmalıdır.  Bekleyerek değil mücadele ederek kazanabiliriz.

HEDEF HDP’Yİ HIRÇINLAŞTIRMAK: İktidarın hedeflerinden birinin HDP’yi hırçınlaştırmak olduğunun farkındayız. Bütün toplumsal kesimlere deklare ediyoruz. HDP siyasi hedeflerini demokratik siyaset zemininde yürütecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İktidarın hedeflerinden biri de toplumsal muhalefete HDP üzerinden ayrıştırmak. HDP toplumsal ve siyasal alanda demokrasi ittifakı hedefinden vazgeçmeyecektir.”

OTURMA EYLEMİ: Bugün Meclis’in açılış törenine katılmama kararı aldık: Bu Meclis’ e karşı tutum değildir. Bize göre Meclis demokratik siyasette önemli bir alandır. Bu kadar önemli haksızlığı ve hukuksuzluğu Meclis Genel Kurulu’ndan değil Meclis bahçesinden halklarımıza duyurmayı daha uygun gördük. Bu nedenle Meclis bahçesinde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. Genel Kurul devam ettiği sürece burada oturma eylemi gerçekleştireceğiz.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler