Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Haziranda Yıllık Cari Fazla Vereceğiz Yeni Bir Dönem Başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Haziranda Yıllık Cari Fazla Vereceğiz Yeni Bir Dönem Başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı ihracat ve ithalat rakamlarından sonra yaptığı yorumda, “2019'da YEP hedefimiz olan 26 milyar dolar cari açık rakamını tarihe gömüyoruz.

Ticaret Bakanlığı'nın resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, mayıs ayında Genel Ticaret Sistemi (GTS) dikkate alındığında ihracat yüzde 11,46 artışla 16 milyar 813 milyon dolar, ithalat yüzde 19,85 azalışla 18 milyar 588 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Verileri, Twitter hesabından değerlendiren Albayrak, ihracat rakamlarına dikkat çekerek, ”Mayıs ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin aylık ihracat rekorunu kırdı.

Dengelenme süreci ve ihracat öncelikli politikalarımızın başarısı ile 2019 senesinde YEP hedefimiz olan 26 milyar dolar cari açık rakamını tarihe gömüyoruz.

Türkiye’ haziran ayında AK Parti döneminin ilk yıllık cari fazlasını vermesini beklediklerini belirten Albayrak, “Yeni bir dönem başlayacak.

Üretim ve ihracat öncelikli ekonomi modelimizi her alanda atacağımız adımlarla çok daha güçlendirecek ve artık cari açık meselesini gündemimizden çıkaracağız.

2001 krizinden sonra küreseldeki likiditeden en çok faydalanan ülkelerden biri olan Türkiye’de ekonominin çok ısındığı yorumları bir zamandır yapılıyor.

Ağustos ayında kur krizini yaşayan Türkiye’de TL’nin önlenemeyen şekilde değer kaybetmesi, ithalat rakamları son aylarda gerilemesine sebep olmuştu.

Parası değer kaybeden Türkiye’de birçok sektör yurtdışından ham madde alımı yapamazken; buna bağlı olarak cari açık da küçülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler