Hatay'daki Arazileri Gizlice İsrail Alıyor

Hatay'daki Arazileri Gizlice İsrail Alıyor

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bu yılın ağustos ayı itibariyle yurt genelinde yabancılara 16 milyon 779 bin 838 metrekare arazi satıldığını, bu konuda verdiği soru önergelerine yanıt alamadığını söyledi.

Özellikle Hatay ilindeki satışların önemli olduğunu belirten Topal, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden bu konuda 2012 yılından bu yana bilgi ve veri akışının kesilmesinin de anlaşılır olmadığını vurguladı.

TBMM'nin açılmasıyla birlikte konunun üzerine daha fazla gidilmesinin kaçınılmaz olacağını vurgulayan Topal, şöyle dedi:

Hatay'da toprak alanların genel anlamda İsrail kökenli oldukları söyleniyor halk arasında. Bu konuda resmi bir belge, kayıt yok elbette. Şu anda zaten bunu öğrenebilmek için çaba sarf ediyorum açıkçası.

Tapu kadastro Genel Müdürlüğü'nde 2012 yılından sonra bilgi akışı yok. Burada bir sıkıntı, bir soru işareti var.

Eğer sıkıntı yoksa o zaman neden bilgi paylaşılmıyor? Bunu daha çok gündeme getirmek, üzerinde durmak gerekiyor.

Bu konuda Hatay'da da rahatsızlık oluyor elbette. Zaten 400 bin Suriyeli var, 400 bin Suriyelinin ayrıca sorunları var. Onların beraberinde getirdikleri sorunlar var.

Toplumsal sorunlar var, sınır kapısındaki özellikle en son süreçten, İdlib'den dolayı Cilvegözü'nde Türk bayrağının yakılması açıkçası tüm Hatay'ı gerdi.

Konuyu daha önce Meclis'e de taşıyan Serkan Topal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na şu soruları yöneltmişti:

2012 yılından sonra yabancılara ne kadar taşınmaz satışı yapıldı? Eskiden bir ilin en fazla binde onu satılabilirken, bu oran neden Türkiye'nin yüzde 10'unu geçmez diye değiştirildi ve Hatay için bu yasa neden göz ardı edildi? Bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara toprak satışı yasak.

Yabancılar binaların mülkiyet hakkını değil sadece kullanım hakkını satın alabiliyor. Türkiye'de böylesi bir yasa çıkarmayı düşünüyor musunuz? Bu arada yalnız Hatay'da değil yurdun diğer bölgelerinde, özellikle Karadeniz ve Marmara'da yabancılar önemli miktarda arsa ve konut satın alıyor. Buna bir ölçü, bir sınır konulması gerekiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 27 Ağustos'ta CHP'li Sezgin Tanrıkulu'na verdiği yanıtta, şöyle demişti: "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre 2003 tarihine kadar yabancı gerçek kişilerin edinmiş oldukları arazilerin toplam yüzölçümü 1 milyon 476 bin 523, 2019 tarihine kadar yabancı gerçek kişilerin edinmiş oldukları arazilerin toplam yüzölçümü ise 16 milyon 779 bin 838 metrekaredir.

BİR YILDA 2 BİN 611 YABANCIYA VATANDAŞLIK

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin değiştirilmesinden bu yana geçen bir yılda Türk vatandaşı olan 2 bin 611 yabancı yatırımcı içinde Iraklılar başı çekti.

Bu yılın 8 ayında yabancılara yapılan konut satışı 2018'in aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 27 bin 748'e ulaştı. Konut alımı ve diğer yatırımlarla Türk vatandaşlığına geçmeye ilgi de artış gösterdi.

Yatırımcıların aileleriyle birlikte Türk vatandaşı olan yabancıların sayısı 9 bin 962'ye ulaştı. Söz konusu dönemde Türk vatandaşlığı için başvuran yabancı yatırımcıların sayısı 3 bin 859 olurken, aile bireyleriyle birlikte bu rakam 14 bin 876 oldu. Vatandaşlık için en az 1 milyon dolarlık konut alma şartı 250 bin dolara düşürülmüştü.

Yatırımla Türk vatandaşlığı alanlarda ilk sırayı 327 yatırımcıyla Iraklılar çekti. Iraklıları, 240 yatırımcıyla Afganlar takip etti.

Türk vatandaşlığı hakkı kazananlar arasında ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler ise 170 yatırımcıyla Filistin, 110 yatırımcıyla Mısır, 66 yatırımcıyla Libya, 44 yatırımcıyla Lübnan, 29'ar yatırımcıyla Saint Kitts ve Nevis Federasyonu ile Suudi Arabistan, 28 yatırımcıyla Azerbaycan, 26 yatırımcıyla Pakistan, 24 yatırımcıyla Sudan, 22 yatırımcıyla Rusya, 21 yatırımcıyla Cezayir ve 19 yatırımcıyla ABD olarak belirlendi.

Fatih Erboz/Yeniçağ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler