Güneş'te neler oluyor?

Güneş'te neler oluyor?

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden bilim insanı Mark Miesch, konuyla ilgili Mashable’a bu yılın başlarında yaptığı açıklamasında "Fırtına mevsimlerinin uzaydaki eşdeğeri diyebiliriz. Şimdi de bir yenisi başlıyor" dedi.

Şu anki döngüde Güneş aktivitesi, Temmuz 2025’te zirve noktasına ulaşacak. Aşağıdaki videoda gördüğünüz patlamaların sebebi de tam olarak bu. Son aktivitede yedi adet Güneş patlaması (Güneş’in yüzeyinde yaşanan ışık patlamaları) ve 18 taçküre kütle atımı (Güneş’in yüzeyinden plazma adı verilen çok sıcak gaz atımları) yaşandı.

SDO uzay aracı, her 10 saniyede Güneş’in oldukça canlı görüntülerini yakalıyor. Bu görüntüler de büyüleyici bir detay seviyesine sahip. Hatta NASA şöyle diyor: "Her görüntü, HD kalitedeki bir videonun sekiz katı kalitede.

GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN YAŞANACAK, UZMANLAR NE DİYOR?
Bazı bilim insanları tarafından yapılan uyarılara göre 2024 yılı başlarında Güneş fırtınalarının Dünya’yı etkileyebilir. Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur. Güneş püskürtüleri magnetik birleşmelerden dolayı oluşurlar. İlk oluşum ise 1859 yılında gözlemlenmiştir ve Carrington Olayı olarak adlandırılır. Söz konusu durum hakkında ise net bir tarih ya da NASA gibi otorite kurumlardan açıklama henüz yok.

Bilim insanlarına göre; NASA'nın Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) ve artık kullanılmayan Kepler uzay teleskoplarının, güneşten 100 ila 10.000 kat daha parlak yıldızlardan gelen patlamalarını gördüklerini belirtmişti. Artık bu patlamaların süper yıldızlardaki patlamalara göre çok küçük kaldığı belirtiliyor. Süper parlayan yıldızlar, güneşten daha güçlü manyetik alanlara sahiptir, bu da daha parlak parlamalara neden olur ve bu yıldızlar aynı zamanda başlangıçta parlaklık artışında kısa süreli bir artış sergiliyor gibi görünüyor, bunu ikincil, daha uzun süreli bir parlama izliyor.

Ekip ayrıca, uzaktaki, ışıldayan yıldızların ışık spektrumlarında görülen geç zamandaki çarpma ışık parlamasının, yıldızlardaki ilgili koronal döngülerin en yüksek noktalarındaki süper sıcak plazmanın soğuması ve ardından geri düşmesinin sonucu olacağını buldu. Buna karşılık tüm bu süreç atmosferin ısınmasına yol açacaktır. Ekip, bu bulgunun kendi modelini desteklediğine inanıyor çünkü bu, güneşin kendi atmosferinin ısınmasına neden olan koronal döngülerden düşen koronal yağmurlara benziyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler