Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Gri Pasaportla İnsan Kaçakçılığı

Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin yurt dışına düzenlediği bir geziye katılan 53 kişinin geriye dönmediği; uydurma projelerle şirketler ve dernekler üzerinden oyuna getirilen ilk belediyenin de Yeşilyurt Belediyesi olmadığı ortaya çıkınca çok sayıda belediye ve dernek soruşturulmaya başlandı. Bugüne kadar folklor ekibi olarak festivallere, sporcu olarak turnuvalara gidip dönmeyenler şaşkına çevirebilir. 
En mühimi ise Ankara’da bâzı yetkili isimlerin gri pasaportla insan kaçakçılığı soruşturmasına karıştığı iddia ediliyor.
Şimdi çok başka bir gri pasaport riskinden bahsedeceğim.
İki yıl evvel Kocaeli Anadolu Lisesi Müdürünün kafasına göre belirlediği gri hırkayı okul formasının üzerine giymeyen kızımın, uydurma sebeplerle terörist yapılarak okuldan atılma operasyonunu, “bir sürek avı hikâyesi” başlığında bu köşede paylaşmıştım. Hâdise cereyan ettiğinde, okulda başka bir olaya şâhit olduk. Yurt dışına, gri pasaportla gezi turu düzenlenecekti. “Nasıl?” derseniz, gâyet basit. Geziye katılan öğrenci ve veliler, folklor ekibi gösterilecekti. Elbette insan kaçakçılığı yapıldığını düşünmedik ama bu, çok ciddi bir riskti. Okul idârecilerinin böyle bir riski akıl edememesine çok şaşırdık. Ayrıca devletin gri pasaportu, kâr amaçlı bir iş için kullanılamazdı. Liyâkatsizlik ve gâfillik, hâinlikten beter maalesef! 
8 Şubat 2019 târihli yazımda kaymakam ve okul müdürünün gri hırkanın değil, gri pasaportun peşine düşmesi gerektiğini yazdım.
Yazım, ihbar kabul edilip soruşturma açıldı. Açılmaz olaydı. Devletin menfaatini korumanın suç olduğunu; arkasında bilmem hangi siyâsetçinin olduğu bir müdüre devletin memuru olduğunu ve kafasına göre okul yönetemeyeceğini hatırlatmanın nasıl baş ağrıttığını, çok acı öğrendik. Teşekkür beklerken tekdir edildik. Gri pasaport soruşturmasını yürüten MEB şûbe müdürü, “şikâyet ettiğiniz” ifâdesini kullandığında, “Ben kimseyi şikâyet etmedim. Kaymakam, yazımı ihbar kabul edip soruşturma başlatmış.” diyerek sıyrıldım. Yoksa işin sonunda okul müdürüne iftira atmaktan yargılanmak var. Zâten okuldaki toplantıda gri pasaport ayarlanacağını duyan bütün veliler geri çekilince balık gibi ortada kaldık. Bu da mühim değil. O güne kadar okul velilerine düzenlenen yurt dışı turları araştırıldığında ortaya çıkacak gerçek için şâhide gerek yoktu. Devletin gri pasaportuyla gezi turu düzenlenemez. Nokta!
Soruşturmanın sonucunu bilmiyorum. Her ne olursa olsun hayra vesile olduğuna inanıyorum. Gezi, iptal edildi. İftira attığımıza dâir bir geri dönüş de olmadı. Demek ki gri pasaportla gezi düzenlendiği ortaya çıkmıştı. Hem de devletin okulu kullanılarak. Dilerim, Başiskele Kaymakamlığı ve Kocaeli Anadolu Lisesi Müdürlüğü, Yeşilyurt Belediyesi’nin başına gelenlerden gerekli dersi çıkarmıştır. 
Millî Eğitim Bakanlığı, okullarda düzenlenen yurt dışı gezilerine el atmalı. Bu geziler, resmî olarak yapılmıyor. Meselâ folklor dernekleri aracı oluyor ve “faaliyet” göstererek katılımcılara kolayca gri pasaport alıyorlar.
İnsan kaçakçılığı, şart değil. Gri pasaport, kamu görevi içindir. Kâr amaçlı faaliyet de yapılamaz. Bu pasaport, bu kadar kolay verilmemeli.

 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.