GEZİ KUŞAĞI GÖÇTÜ GİTTİ

GEZİ KUŞAĞI GÖÇTÜ GİTTİ

CHP Bilim Platformu tarafından hazırlanan raporda son bir yıl içerisinde yurt dışına yaşanan "Beyin Göçü" oranının %63 arttığı ve giden nitelikli iş gücünün "Geziş Kuşağı" olarak nitelenen 20-34 yaş aralığı gençler olduğu belirtildi.

CHP Bilim Platformu tarafından hazırlanan “AKP’nin yol açtığı büyük beyin göçü” başlıklı politika notuna göre Türkiye’de yurtdışına göç eden yurttaşların sayısının bir yılda yüzde 63 arttığı, göç edenlerin yaş aralığının 20-34 olduğu, göç eden nitelikli insan gücü ve iş insanı nedeniyle Türkiye’nin yaşadığı kaybın 220 milyar TL olduğu belirtildi.

 CHP Bilim Platformu’nun “AKP’nin yol açtığı büyük beyin göçü” başlığıyla hazırladığı ilk politika notunda şu tespitlere yer verildi:

Yurtdışına göçte rekor: Yurtdışına göç eden yurttaşlarımızın sayısı bir yılda yüzde 63 artmıştır. 2016’da yurtdışına göç eden vatandaşların sayısı 69 bin 326 iken, bu sayı 2017’de yüzde 63’lük bir artışla 113 bin 326 olmuştur.

Genç nüfus göç ediyor: Yurtdışına göç eden her beş kişiden ikisi 20-34 yaş aralığındadır. Yurtdışına göç eden kadınların oranı yüzde 37’den yüzde 42’ye çıkmıştır. Yurtdışına göç edenler arasında eğitimliler ve kentliler geniş yer tutmaktadır. 2017’de 5 binden fazla milyoner, son 3 yılda ise 13 bin girişimci ve iş insanı Türkiye’yi terk etmiştir.

Göçün maliyeti 220 milyar dolar: 2017’de 5 binden fazla milyoner, son 3 yılda ise 13 bin girişimci ve iş insanı Türkiye’yi terk etmiştir. Yalnızca 20 OECD ülkesine göç etmiş yurttaşlarımız üzerinden ülkemizin kaybı 220 milyar dolar üzerindedir.

AKP nitelikli insanı göçe zorluyor: 2016 yılında yurtdışında çalışmaya giden 24 bine yakın kişinin binden fazlası mühendistir.

Göçün sebebi yanlı politikalar: Türkiye’ye gelen sığınmacı ve göçmenler arasındaki nitelikli profesyoneller dahi Türkiye’yi gelişmiş ülkelere geçiş için bir basamak olarak kullanmaktadır.
CHP kentleri göç alıyor: 2016 ve 2017 yıllarında yoğun şekilde göç alan illerimiz İzmir, Çanakkale, Eskişehir, Muğla, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’dir. En çok göç alan bu şehirlerin çağdaş bir yönetim anlayışına sahip CHP belediyelerinin bulunduğu kentler olması rastlantı değildir.

Kamudaki niteliksizlik dolayısıyla danışmanlık firmalarına muhtaç hale gelindiğini söyleyen Açıkel, Nazi Almanyası’nda yaşananlara benzer olarak Türkiye’de kendi öz kaynaklarını kaybettiğini ifade etti. AKP’nin Gezi kuşağını kendine rakip olarak gördüğünü belirten Açıkel, “AKP Gezi kuşağını göç ettirmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler