Gergerlioğlu'nun Vekilliği Düşürüldü

Gergerlioğlu'nun Vekilliği Düşürüldü

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, TBMM Genel Kurulu sıralarında otururken düşürüldü..

HDP milletvekilleri “Hak, hukuk, adalet” sloganı attı. Gergerlioğlu, "Ben milletimin bağrındayım, kalbindeyim ve hiçbir yere gitmiyorum" diye bağırdı. HDP milletvekilleri, ""darbeci AKP" sloganları attı.
 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından da bu karar onanmıştı. Gergerlioğlu’nun kesinleşen yargı kararı geçtiğimiz perşembe günü Meclis’e gelmişti. Gergerlioğlu da milletvekili seçildikten sonra yargılamanın durdurulmaması ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun henüz sonuçlanmamasına itiraz ediyordu ve “Karar okunurken orada olacağım ve ayrılmayacağım” demişti. 

TBMM Genel Kurulu bugün 14.00’te TBMM Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı ve gündem dışı konuşmalar yapıldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Basın, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tezkeresinin ne zaman okunacağına dair haber yapıyor. Bu konuşmalardan sonra tezkerenin okunacağı görünüyor. Bu her şeyden önce Meclis’in kendi kendine saygısızlık yapmasıdır. Dün Danışma Kurulu yapıldı, bugün yapıldı. Meclis Başkanvekili’nin bile bilmediği veya bize iletmediği bir gündemden söz ediyoruz. Bunu kabul edemeyiz. Bu Meclis’e hakarettir, saygısızlıktır. Tarihe çokça kara sayfa eklendi. Milletvekillerimiz Farisoğulları ve Leyla Güven’in milletvekilliği düşürüldü. Hem de hukuka aykırı hem de AYM kararı beklenmeden…

Bu parlamentoya bir iade gerçekleşti ama bugün bizim milletvekilimizin başvurusu önündeyken tezkere, Meclis’e sunuluyor. Dokunulmazlık, iktidar baskısından korumaktır ama bu dönem iktidar dokunulmazlık ve milletvekilliği düşürülmesi konusunda bir rekor kırmak üzerindedir.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir haber paylaştığı için hakkında bir dava açılmış. Bu haber ne? Barış. ‘Devlet kabul ederse bir ayda barış gelir’ haberin başlığı bu. Kendisi de bu çağrı hakkıyla değerlendirilmeli diye twit atmış. Sonra milletvekili seçilmiş. Yargılamanın durdurulması gerekiyordu. Yargıtay onaylamış. Gerekçeli kararında 16 sayfası muhalefet 4 sayfası onama yönünde. Muhalefet şerhi, ‘bu yargılama devam edemez’ diyor. Kesin olduğu bir karar, bugün vekilliğinin düşürülmesiyle karşı karşıya gelmiş. Yargıtay, kendi içtihadını çiğnemiş. Bu kararı yargı vermedi, siyasi iktidar verdi, iktidardaki parti verdi. Kimse bize ‘hukukidir’ demesin, bu karar siyasidir. Yargı sürgün edilmemek için, işten atılmamak için bu kararı vermiştir. Bu karar okunursa sadece Kocaeli’nde 90 bin kişinin iradesi gasp edilmeyecek, bu bütün Türkiye’nin bir hukuk devleti olma özelliğinden binlerce kilometre uzağa taşıyacak.

Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olması için bu kararı okumayın. Hukuksuzluk hepimizi boğacak. Bugün Ömer Faruk Gergerlioğlu, barış istediği için vekilliği düşürülüyor.”

ESKİ AKP'LİDEN PROTESTO

AKP 22. Dönem Milletvekili Abdürrahim Aksoy, "Kahrolsun otokrasi" diye basın locasından bağırarak protesto etti. DEVA Partisi Kurucular Kurusu Üyesi olduğunu söyleyen Abdürrahim Aksoy'un protestosu üzerine Genel Kurula ara verildi.

KARAR OKUNDU, VEKİLLİK DÜŞTÜ

Genel Kurul’da Gergerlioğlu hakkında kesin karanının okunmasıyla Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. HDP milletvekilleri “Hak, hukuk, adalet” sloganı attı.

AKP 22. Dönem Bitlis Milletvekili Abdürrahim Aksoy, TBMM Genel Kurulu'nu protesto edince oturuma ara verildi. Aksoy, eyleminin gerekçesini "Türkiye bunu hak etmiyor. Demokrasiden geri dönüş kabul edilebilir değil" sözleriyle anlattı.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüldüğü birleşimde görüşmeler sürerken, DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve eski Bitlis Milletvekili Abdürrahim Aksoy özel dinleyici locasından protesto için, "Yaşasın özgürlükçü demokrasi, yaşasın demokratik Türkiye,  kahrolsun otokrasi" diye bağırdı. Bunun üzerine Genel Kurula ara verildi.

Aksoy, eyleminin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Aksoy, eyleminin sebebini şöyle açıkladı:

"Otokrasiye karşıyız, demokratik bir Türkiye istiyoruz, Türkiye bunu hak etmiyor. Demokrasiden geri dönüş kabul edilebilir değil, bunu kabul etmiyoruz sesimizi duyurmak için bunu ifade etmek istedim. Fikir, ifade suçunun artık bir ceza durumu olmasını istemiyoruz. Siz ifade özgürlüğünün ne kadar kısıtlandığını biliyorsunuz. Artık sadece gazetecilerin değil milletvekillerini dahi suçlu duruma düşüren bir pozisyona geldi ülke.”

22. Dönem AKP Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy, 1959 Tatvan doğumlu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Müteahhitlik yapan Aksoy evli ve 5 çocuk babası.

SLOGAN ATILDI

TBMM Başkanvekili Celal Adan, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu Genel Kurul'dan dışarıya çıkması için uyarıda bulundu ve birleşime 10 dakika ara verdi. Gergerlioğlu uyarıya karşılık vermezken, HDP'liler "darbeci AKP" sloganı attı.

LİSTEDEN İSMİ ÇIKARILDI

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ismi, Meclis'in resmi internet sitesindeki “27. Dönem Milletvekilleri” listesinden çıkarıldı.

Gergerlioğlu’nun sayfasına “ANAYASAYA GÖRE MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞMESİ – 17.03.2021” ibaresi eklendi.

Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ile HDP'nin TBMM'deki sandalye sayısı da 55'e indi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler