Euro Bölgesi'nde ekonomi 2. çeyrekte yüzde 12.1 küçüldü

Euro Bölgesi'nde ekonomi 2. çeyrekte yüzde 12.1 küçüldü

Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci üç aylık döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12.1 küçüldü

Lüksemburg'da Eurostat tarafından açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde ekonomi yılın ikinci üç aylık döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12.1 ile beklentiye paralel küçüldü. Bloomberg anketine katılan uzmanların eksi yüzde 16 ie eksi yüzde 8.7 arasındaki tahminlerinin medyanı eksi yüzde 12.1 idi.

Euro Bölgesi'nde GSYİH ikinci çeyrekte yıllık yüzde 15 küçülerek eksi yüzde 14.5'lik beklentinin biraz altında gerçekleşti. 27 üyeli Avrupa Birliği'nin (AB) GSYİH'si aynı dönemde çeyreklik bazda yüzde 11.9, yıllık yüzde 14.4 azaldı.

En büyük darbeyi yüzde 18.5 küçülen İspanya ekonomisi aldı. Fransa ve İtalya GSYİH'leri de çift haneli daraldı. Avrupa ekonomilerinin bu denli küçülmesi işletme ve tüketici harcamalarına yönelik sıkı karantina önlemlerinin ne kadar etkili olduğunu ve bazı ülkelerde yaşanan turizm kayıplarının büyüklüğünü gösterdi.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 0.4'e çıktı

Euro Bölgesi'nde, Kovid-19 tedbirlerinin yumuşamaya devam ettiği temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 0.4'e yükseldi.

Euro Bölgesi'nde temmuz ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 2 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Bunu, yüzde 1.7 ile enerji dışı sanayi ürünleri, yüzde 0.9 ile hizmetler ve eksi yüzde 8.3 ile enerji izledi.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmeden sorumlu olan Avrupa Merkez Bankası (AMB), bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'nin hemen altında, yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler