Esnaf Ekonomik Krize İsyan Ederken, Pek Çok Firmaya Vergi İstisnası Geldi

Esnaf Ekonomik Krize İsyan Ederken, Pek Çok Firmaya Vergi İstisnası Geldi

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, vergi istisnası getirilen firmaları yazdı.

Ekonomik kriz nedeniyle toplumun büyük bir kesimi zor günler geçirirken, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, vergi istisnası getirilen firmaları yazdı. Özellikle Denizli Valisi'ne 'Gebermek istiyorum' esnafın feryadı yürekleri burktu. İşte Murat Ağıreli'in o yazısı...

Gün geçmiyor ki haberlerde imkânsızlıklar ve yokluklar nedeniyle isyan eden bir esnafın feryadı duyulmasın.

En son Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Kovıd-19 önlemlerini kontrol etmek için esnaf ziyaretleri yapmaya çıktı. İzlemeyenler için anlatayım…

Medyaya yansıyan görüntülerde Vali Atik, bir işletmeye gidiyor. Döner ustası işinin başında, gelen kişinin vali olduğunu bilmiyor. Vali Atik, maskesini indiriyor yine tanımayınca maskesinin düzgün takılmadığından ve eldivensiz çalışmasından dolayı dönerciye kapatma işlemi yapılmasını istiyor. Vali, bu üstten görme davranışından sonra özür diledi. Ama ne fayda…

Diğer görüntüde ise Vali, bir esnafa "neden maske takmıyorsun" diyor. Esnaf  "Gebermek istiyorum" ifadesini kullanıyor. İşlerin kötülüğünden bahsediyor ve adeta haykırıyor.

Aslında o esnafın feryadı günü siftahsız kapatan, kirasını, kredisini, faturalarını, ödeyemeyen ailesini geçindiremeyen tüm esnaflarımızın feryadı…

Gerçi devletimizi yöneten kişiler "yoklukta sabır" etmeyi tavsiye ediyor ancak bu söylem vergisini veren yoksullar için yani bizler için geçerli.

Zira bal tutan parmağını yalıyor.

Geçen gün Resmi Gazete'de KDV istisnası uygulanacak firmalar yayımlandı. Listede ilk dikkati çeken firma ATV, A Haber, Sabah'ın sahibi Kalyon İnşaat oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, Kalyon İnşaat'a 9 milyar 449 milyon TL, KDV istisnası tanınmıştı.

İnanamadım.

9 milyar TL 449 milyon TL! (Eski para ile 9 katrilyon 449 trilyon…)

Yani 1 milyar 191 milyon Dolar!

Pes!

Tesadüf bu ya, 22 Ağustos'ta Kalyon İnşaat, Bursa Yenişehir Demiryolu Hattı yapım işi ihalesini de 9 milyar 449 milyon lira karşılığıyla aldı.

Ne güzel değil mi? İhale bedeli kadar tutarın vergiden istisna tutulmuş oldu!

Bedavaya ihale…

Denizli esnafı ise bağırıyor: "15 TL ciro yaptım. 15 TL!"

Peki, başka hangi firmalara, kimlere bu istisna sağlandı dersiniz?

THY, Aselsan, TUSAŞ gibi kamu kurumlarını anlıyoruz.

Mesela Oregon Teknoloji…

1 Temmuz 2020 tarihli 10109 sayılı Ticaret Sicil Gazetesine göre sahibleri Eyüp Bartık ve Özcan Bartık.

24 Nisan 2019 tarihli Habertürk ve Hakimiyet Gazetesinde yer alan bilgilere göre, Eyüp Bartık eski Gaziantep Ticaret Odası Başkanı. Gaziantep'te FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine Bank Asya'ya 30 Ocak 2014'te GTO tarafından 500 bin lira yatırılması talimatını verdiği iddiasıyla tutuksuz yargılandı. Nasıl olduysa hâkimler, 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezasını yeterli gördü. Resmi Gazete'deki bilgilere göre, 100 bin Dolar KDV istisnası sağlanılmış durumda.

Başka kimler var?

Mesela yine "çok başarılı" iş adamlarımızdan Hayrullah Zafer Aral…

Radyasyon olmadığını ispatlamak için çay içen dönemin bakanı Cahit Aral'ın oğlu. Savunma sanayiinde faaliyet gösteriyor. Bu firmaya 1 milyon 587 bin TL istisna tanınmış.

Unitek İnşaat... Mustafa Kemal Ünlüer sahibi. Kendisi Cengiz İnşaatın eski Genel Müdürü. 389 bin TL istisna sağlanılmış.

Hemen hemen her ihalede göreceğiniz Yüksel Proje. Tam 2 milyon 700 bin Dolar istisna tanınmış durumda.

Telemobil Bilgi İletişim… Zeynep Unakıtan Çaylı, Fatma Unakıtan Çevik, Aysen Unakıtan... İsimler tanıdık değil mi? Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ailesine ait firma. Tam 39 milyon 905 TL istisna sağlanmış.

Kent Haritacılık. Sahibi Süleyman Pergel… 2018 AKP Pendik Belediye Başkan Adayıydı. 2 milyon 165 bin TL istisna sağlanmış.

Yazık bu ülkenin vergi veren vatandaşına.

Daha bitmedi.

Optimal Proje Yönetimi… Reha Yeltekin ve Burhan Özdemir.  Özdemir, Düzce AKP aday adayıydı. 2 milyon Dolar KDV istisnası sağlanılmış durumda.

Toplam uygulanan KDV istisnası ne kadar biliyor musunuz?

10 milyar 600 milyon TL,

18 milyon 813 bin Euro,

265 milyon Dolar…

Diğer tarafta ise günlük 15 TL ciro yapan esnaf!

Varın gerisini siz düşünün...
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler