ESKİ KÖYE YENİ ADET

ESKİ KÖYE YENİ ADET

ESKİ KÖYE YENİ ADET

Ülkemizin yetiştirdiği ünlü aktör Haluk Bilginer, İngiliz menşeli Amazon yapımı AlexRider dizisinde başrol oynadı. Dünyayı ele geçirmek için şeytani planları olan bir profesörü oynadığı ve Doktor Grief’e hayat verdiği dizi ilk yayınını yaptı. Dizinin ilk bölümünde İngiliz gizli servisinin çok daha gizli departmanlardan birinin yöneticisi, henüz lise öğrencisi olan AlexRider karakterini ajan olarak kullanmaya karar verdiğinde, yardımcısı bunun yanlış olduğunu söylüyor ve yönetici kulaklarımıza küpe olacak şu sözleri söylüyor:

“Dünya değişiyor, eski kurallara göre oynarsak yeni savaşları kaybederiz.”

Dünyanın hızla değiştiği, teknolojinin her şeyle entegrasyon kurarak ilerlediği, algılarımızın ve günlük rutinlerimizin nominal yoğunluğunun katbekat arttığı “yeni normal insan doğası” eski kurallar üzerinde vakit kaybederek yeni olan her şeyi yitirebilir.

Eski normalin tecrübeyi öne çıkardığını varsayarsak yeni normal “dijital yetkinliği” öne çıkarıyor. Bunun en önemli ayağı “dijital öngörülebilirlik”. Bu en önemli ayak için şirketlerin mutlaka dijital yönetici ya da liderler ataması gerekmektedir.

“Capital Temmuz 2020“ sayısında dijital değişim ve dönüşümler için çok yetkin söyleşiler yapılmış. Küçük parçalar halinde alıntılamaya çalıştım.

Grundfos Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Burak Gürkan şunları söylüyor:“Akıllı pompa sistemleri sayesinde enerji kaybını yarıya düşürüldü. Akıllı teknolojilere geçmek enerji verimliliği ve tasarruf için şart, sürdürülebilirlik esaslı enerji verimliliği ilk hedef olmalı. Yapay zeka ile çalışan pompalar sayesinde yüzde 85’e varan tasarruf sağlanıyor.”

Hero Bebek genel müdürü Ali Bozer şunları söylüyor: “2020 yeniliklere doymayacağımız bir yıl oluyor. Nisan ayı sonunda HeroBaby Organik Tarhana Çorbası’nın üretimini gerçekleştirdiklerini, kaşık ve kavanoz mamalarında yüzde 65 ila 75 arasında değişen Pazar payıyla açık ara lider konumunda bulunduklarını ifade ediyor. Bununla birlikte ihracatımızı da yeni pazarlar ve kategorilerle daha fazla büyüterek Türk ekonomisine daha yüksek katıda bulunurken tarımı geliştiren ve sürdürülebilirlik konusunda da dünyayailham verecek projeleri de hayata geçireceğiz.”

Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen şunları söylüyor: “36 yıllık tarihlerinde rekor ciro vesatış rakamlarını bu yıl açıkladıklarını, geçen yıl aynı dönemde 110 milyon TL olan satışlarının bu yıl 210 milyon TL’ye ulaştığını, pandemi döneminde 2,5 katına çıktığını, bu yılı yüzde 50 büyümeyle bitireceklerini ve yenilikçi stratejilerin doğrudan etkili olduğunu söylüyor.

Son olarak cips türünde Lay’s, Ruffles, Doritos, Cheetos, Çerezza, Rocco; içecek türünde Pepsi, Yedigün, Fruko, 7UP, LiptonİceTea ve Tropicanamarkalarıyla  faaliyet gösteren Pepsico genel müdürü Ece Aksel şunları söylüyor: “Karlı büyümeyi daha da hızlandırmayı, dijitalleşmeyle şekillenen yönetimle daha da güçlenmeyi ve daha iyi bir şirket olmayı hedefliyoruz.

Sürdürülebilir büyümeyi hedefine koyan ve karlılık volatilitesini yukarı yönlü sabitlemek isteyen şirketler dijitalleşmeyi, akıllı sistemleri, yapay zekayı tam entegrasyonunu sağlayarak enerji verimliliği ile tam tasarruf sağlayarak yeni dünya düzeninde gecikme yaşamamalıdır.

Öte yandan “dijitall yöneticiler” sürekli gelişen ve yeni fırsatlara açık olan dijital dünyada değişime, yeniliklere, fırsatlara daha hızlı adapte olabilmek için daha hızlı, daha dinamik, daha cesur hareket etmek durumunda. Teknoloji hızla değişirken tüketici trendleri aynı hızda evriliyor. Eğer tüketici davranışlarını dönüşen teknoloji ile eşzamanlı bir şekilde takip edemiyorsanız rakipleriniz hemen size fark atıyor ve açılan ara kapanması güç hale geliyor.

Kriz zamanları değişimin ve dönüşümün maksimuma çıktığı zamanlardır ve süreç yönetimleri  doğru okunamaz da gerekli müdahaleler yapılamazsa rakipler hızlıca sizi aşağı çeker ve yakalama şansınızı zaman geçtikçe kaybedersiniz.

Tabi bütün bunlar için şirketler dijital liderler, kriz yöneticileri bulundurmalı ve kaliteli ekip çalışması ile çalışmalıdır.

Dünya eski dünya değil. Kalıcı büyümeyi istikrarlı hale getirmek istiyorsanız yeni dünyanın argümanlarını işlevsel kullanmak zorundasınız.

Eski kurallara göre oynarsanız yeni savaşları kaybedersiniz.

Eski köye yeni adet getirmek şart.

twiiter.com/bestamibozkurt

facebook.com/thebestbozk

linkedin.com/bestami-bozkurt

Kaynak: ESKİ KÖYE YENİ ADET - Bestami Bozkurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler