Erkan Sevinç yazdı: Quick Entry

Erkan Sevinç yazdı: Quick Entry

Erkan Sevinç yazdı: Quick Entry

İngilizce bir deyim Quick Entry. Hızlı giriş anlamında. İzmir’in sanat yaşamına yön veren merkezlerden biri olan 10.yılını dolduran Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi yeni sezona böyle bir giriş yaptı işte.

Önce peşi sıra birbirinden değerli sergiler açıldı. “Doğanın Yüzü”, “3 Kuşak” ve “Siz Uyurken” adlı sergiler fotoğraf, doğal taş, cam, seramik ve porseleni sanatseverlerle buluşturdu. Doğanın insanlara sunduğu temel unsurlardan biri de sonsuz biçimler. Ahmet Aslan da doğanın sunduğu formlara duyarsız kalmamış, bunları kendi süzgecinden geçirerek kendisi için yeni bir yol açmış ve topladığı yüzlerce taştan ortaya çıkardığı seçkiden oluşan “Doğanın Yüzü” ortaya çıkmış. 3 Kuşak ise  bu sanata gönül vermiş hocaların, bilgi, birikim ve deneyimlerini, kendinden sonraki kuşaklara, değişerek ve gelişerek aktarma çabalarının bir sonucu olarak Bingül Başarır, Öder Ünsal, Behiye Kurt, Nilüfer Aksu ve Demet İper Dicle'nin eserleriyle ortaya çıkan seramik, cam, porselen sergisi . İzmir fotoğraf sanatçıları derneği fotoğrafçılarının tramvay sürücüsünden kanal işçisine , aşevi çalışanından itfaiye erine kadar gece çalışan 55 emekçinin iş yerinde ve evinde çekilen öykülü fotoğrafları  “Siz Uyurken” sergisini oluşturmuş.

stanley-clarke-band.jpg
Müdürlüğünü Mustafa Bayık’ın yaptığı bugüne değin yaklaşık 1 milyon sanatseveri ağırlayan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Türkiye’nin en iyi akustik salonuna sahip. Merkezde bugün bir de festival başlıyor. Festival İzmir. Biletleri satışa çıktığı an tükenen festivalde kimler var bir de onlara göz atalım.

Festival İzmir kapsamında 14 Ekim'de Işın Karaca, “İzmir Metropolitan Orkestrası” ile sahne alıyor. Türk pop müziğinin başarılı isimlerinden Işın Karaca'nın en sevilen şarkıları, 50 kişilik Metropolitan Orkestrası eşliğinde senfonik formda hayat bulacak. 15 Ekim'de ise bu kez sahnede  “Stanley Clark Band” var. Bas gitarın yaşayan efsanesi ve dört Grammy ödüllü Stanley Clarke, Avrupa turnesine İzmir’den başlıyor. Clark’ın kariyeri boyunca birlikte çalıştığı ya da sahneyi paylaştığı isimlerden bazıları ise şöyle: Chick Corea, Quincy Jones, Stan Getz, Art Blakey, Paul McCartney, Jeff Beck, Keith Richards, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Chaka Khan, The Police, Herbie Hancock, Al di Meola, Bob Marley, Miles Davis.

İsmini, Türk müziğinde dokuz komadan oluşan tam ses olarak adlandırılan ‘tanini’den alan “Tanini Trio”, 16 Ekim'de tecrübeli klasik Türk müziği yorumcusu Melihat Gülses ile bir konsere imza atacaklar. 17 Ekim'de Caz ile Flamenko arasında olağanüstü bir köprü kurmayı başaran “Antonio Lizana Band” var. Antonio Lizana, saksafon ve flamenko vokalini tek vücutta buluşturuyor. Müzikal bir caz konserini ayine, bir ayini de coşkulu bir kutlamaya dönüştürebilen, meditasyonla dansı ve flamenko müziğini birleştirip deneysel bir şov yaratmayı başaran Lizana; Marcus Miller, Chano Dominguez, Jorge Drexler, Jose Merce, Chambao, Jorge Pardo, Alejandro Sanz gibi dünyaca ünlü sanatçılarla çalıştı.18 Ekim'de ise “New York Gypsy All Stars”, İzmirli dinleyicilerle bir araya gelecek. Gypsy müziğini Türk, caz, funk gibi pek çok müzik türüyle birleştiren New York Gypsy All Stars, dünyanın en önemli ud sanatçılarından ve 'Vazgeçtim', 'Yine Mi Çiçek' gibi besteleriyle tanıdığımız Ara Dinkjian ile aynı sahnede buluşacak.

Desenize bu hafta her akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde olacağız.
 

Kaynak: Quick Entry - ERKAN SEVİNÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler