Erkan Sevinç yazdı: HAYATINA HAYAT VERDİ

Erkan Sevinç yazdı: HAYATINA HAYAT VERDİ

Erkan Sevinç yazdı: HAYATINA HAYAT VERDİ

Size bu başlık garip gelebilir ama gerçek. Efsane haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun hayatını İzmir’de büyüyen adı Hayat olan bir genç canlandırıyor.Optimum Outlet’te gerçekleşen film galasında tanıma ve tanışma olanağı buldum Hayat van Eck ile. Hollanda doğumlu demeye bin şahit ister. İzmir’li işte..Hem de Göztepe’li.Annesi Türk. Onu sanat dünyasına armağan eden de Sonat Fişek. O da İzmir’li. Annesi götürmüş oğlunu Fişek’e. Birlikte çok film setlerine gidip adeta görücüye çıkmışlar. Sonra Onur Saylak’ın  “Daha” filmi geliyor. Ve filmle birlikte ilk ödül de. 24.Adana Altın Koza’da “Umut Veren Oyuncu “ ödülü.

Hayat van Eck’e tekrar dönmek üzere filmden bahsetmek istiyorum. Ayla ve Müslüm gibi filmlerin yapımcısı Mustafa Uslu imzalı “Cep Herkülü: Naim “de ilk dünya rekoru’na imza attığında 15 yaşında olan, spor kariyerine 7 dünya rekoru,üç farklı olimpiyatta kazandığı 3 Olimpiyat Altın Madalya, 6 Avrupa Şampiyonluğu ile 7 tane Dünya Şampiyonluğu ve daha nice başarılar sığdıran Naim’i adeta yaşıyorsunuz. Naim Süleymanoğlu  1967 Bulgaristan Mestanlı doğumlu. İki yıl kadar önce 50 yaşında kaybettik. Keşke filmini görebilseydi.
 
Filmin senaryosu, Naim Süleymanoğlu’nun kardeşi  Muharrem Süleymanoğlu'nun anılarını yazdığı, 'Kardeşim Cep Herkülü' kitabından senarist Barış Pirhasan tarafından kaleme alınmış ve 1977 Bulgaristan günlerinden 1988 Seul Olimpiyatları’na kadar geçen 11 yıllık dönemi içeriyor. Yönetmen Özer Feyzioğlu. Süleymanoğlu'nun çocukluk dönemini Batuhan Davutoğlu, ilk gençlik yıllarını Deniz Ali Cankorur canlandırıyor.

Filmde genç bir sporcunun kazanma ve kendi başarısını yükseklere taşıma hırsını, sıla hasreti ve duygusal bir anne oğul ilişkisi çerçevesinde izliyoruz. Ne zaman ki dönemin Bulgar hükümetinin Türk asıllı vatandaşlarına karşı aldığı isim değiştirme, kültürleri silme girişimleri sert biçimde devreye giriyor, film bireysel bir sporcu hikayesinden politik bir kimliğe bürünüyor.  Süleymanoğlu’nun 1986’da Melbourne ’da, Dünya Halter Şampiyonası sırasında kaçarak Türk Büyükelçiliği’ne sığınması ve sonra dönemin başbakanı Turgut Özal’ın devreye girerek örtülü ödenekten Bulgar yetkililere bazılarına göre 1.250.000 bazılarına göre ise 7 milyon dolar vermesi ile Türk vatandaşlığına geçişi filmin çarpıcı bölümlerinden. Süleymanoğlu’nun 1988 Seul Olimpiyatları'nda Türkiye adına 60 kilo kategorisinde muhteşem rekorlar (Toplam: 342,5 kg) kırarak Time dergisine kapak olma başarısı da filmde çok güzel anlatılmış..Özal’ı Barış Kiralıoğlu canlandırıyor. Baba rolünde Yetkin Dikiciler ,anne rolünde Selen Öztürk var.
 

Dönelim tekrar Hayat van Eck’e. Naim Süleymanoğlu’nu canlandırmak için çok çalışmış. 6 ay vücut çalışmış ve halter öğrenmiş. Vücut geliştirme hocası Mehmet Kasap . “Haftada beş gün, günde iki buçuk saat gerçekten deli gibi çalıştık, o ağırlıkların altına gözükara girebileyim diye. Özel diyetler yaptım. Uyku düzenimden özel hayatıma kadar. Çok stresliydi, çok yoğundu...”diyor Hayat.

unnamed-004.jpg

Bilim kurgu film seyretmeyi ve kitap okumayı seven 18 yaşındaki Hayat Hollanda’da veya Almanya’da bir üniversitede bilgisayar mühendisliği eğitimi almak istiyor. Oyunculuğa devam edecek mi?

“Oyunculuğa devam etmeyi kesinlikle isterim. Dizi sektörünü hiç  bilmiyorum. İki film çektim, ikisinde de çok eğlendim, o yüzden uygun zaman ve uygun proje olursa film çekmeye her zaman gönlüm açık”

Kaynak: HAYATINA HAYAT VERDİ - ERKAN SEVİNÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler