Erdoğan'dan AB'ye tepki: Türkiye'nin üyeliği için savaş mı çıksın?

Erdoğan'dan AB'ye tepki: Türkiye'nin üyeliği için savaş mı çıksın?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani - Sadriu ile görüştü. Görüşmenin ardından iki ülke arasında kritik anlaşmalara imza atıldı.

Resmi bir ziyaret için Ankara’ya gelen Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti. Görüşmelerde Türkiye-Kosova arasındaki süreci etraflıca değerlendirme imkanı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Siyasi ilişkilerimizin yanı sıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarında işbirliğimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettik. Kosova’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bütünlüğüne atfettiğimiz değer malumdur. Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik. Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından memnun olduğunu ifade eden Erdoğan, ”2004 yılından bu yana Kosova’da faaliyet gösteren TİKA, 700’e yakın projeyi gerçekleştirdi. Türk firmaları bugüne kadar Kosova’ya 400 milyon Euro’ya varan yatırım yaptı. Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması ile birlikte ticaret hacmimizde olumlu bir seyir yakalanmıştır.

Kosova’nın da Türkiye’ye ihracatı artmaya başlamıştır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçtiğimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte bu rakamın yükseleceğine inanıyorum. Kosova Türk Toplumu, Kosova ile ilişkilerimizin beşeri boyutunu teşkil ediyor. Soydaşlarımızın hayatın her alanında Kosova’nın gelişimine yaptığı katkıyı takip ediyoruz. Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye Kosova’nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemekte, Priştine-Belgrat Diyalog Sürecini desteklemektir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir anlaşma ile nihayete ulaşması samimi arzumuzdur. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

“Bildiğiniz gibi Kosova’nın tanınması noktasında ilk adım Amerika tarafından atılmıştır. O zamanlar ben Başbakan’dım ve Kabine toplantısındaydık, haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosova’nın dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Ben dünyadaki başbakan dostlarımla, dışişleri bakanlarım, onlar da muhatapları ile çalışmalar yaparak Kosova’nın tanınması sürecini hızlandırdık. Hala da buna devam ediyoruz. Şimdi de yine aynı şekilde tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. İkili görüşmede değerli kardeşim Osmani bazı ülkelerin adlarını bana verdi, onlarla görüşmeler yapıp, onların da tanımasını, bu konuda Kosova’yı tanımak suretiyle dünyada Kosova’yı tanıyan ülke sayısının artmasını sağlayalım, bu çalışmayı devam ettirelim diye. NATO konusuna gelince, NATO’nun önemli bir üyesi olarak Türkiye’nin bu konuda bir sorunu yoktur. Biz Kosova’yı tanımakta bir yerlerden izin almamıza da gerek yok, biz Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO’nun bir üyesi olarak Kosova’yı tanırız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler