Erdoğan'a 'füze'li korumanın arkasında Maduro'ya 'drone'lu suikast girişimi mi var?

Erdoğan'a 'füze'li korumanın arkasında Maduro'ya 'drone'lu suikast girişimi mi var?

Venezüella Devlet Başkanı Maduro'nun bombalı drone ile suikast girişimine uğramasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının MANPAD Stinger füzesi taşıması, 'drone'lara karşı bir önlem olup olmadığı sorusunu akla getirdi


Uzmanlar, 'drone'lara karşı füzelerin değil drone savarların kullanılması gerektiğini belirtti.

Milliyet'ten Seyfettin Ersöz'ün haberine göre, suikast silahı olarak kullanılan 'drone'lar en son Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı kullanıldı. Maduro'ya yönelik drone'lu saldırıdan bir gün sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumaları ilk kez bir alçak irtifa hava savunma sistemi ile görüntülendi.

Erdoğan'ın İstanbul Çamlıca Camii inşaatında incemelerde bulunduğu sırada, bir korumanın omzunda MANPAD Stinger füzesi taşıması "Korumalar füzeyi, drone tehdidine karşı mı hazır bulunduruyor?" sorusunu beraberinde getirdi.

Askeri havacılık ve savunma sistemleri araştırmacısı Hakan Kılıç, MANPAD'lerin ısı (ınfrared-kızılötesi) güdümlü (IR) füze olduğunu belirterek, bu füzelerin uçak, helikopter ve İHA'lara karşı kullanıldığını söyledi.


'MANPAD'LERİN GÜNLÜK KULLANIMLARDA YAYGINLAŞACAĞINI GÖRECEĞİZ'

Kılıç, "Drone'da herhangi bir yüksek ısı yayacak motor bulunmuyor. Elektrikle çalışan bir aygıt, dolayısıyla Stinger'ın onu algılayıp peşine düşmesi zor" dedi. Korumaların neden Stinger füzesi taşıdığı sorusuna ise Kılıç, şu yanıtı verdi:
"İstanbul'daki sivil helikopter trafiğini düşündüğümüzde herhangi bir ihbar olabilir. Maduro'ya yapılan saldırı tazeliğini koruyor ki, bundan sonra tüm dünyada bunları daha çok göreceğiz. Suriye'de muhaliflerin bomba yüklenmiş mini İHA'larla Hmeymim Üssü'nde savaş uçaklarına neler yaptıklarını tüm dünya gördü. Önlem amaçlı MANPAD'leri ve bu tarz günlük kullanımlarda yaygınlaşacağını göreceğiz. Üst düzey devlet yetkililerinin korumalarında elektronik bir silah olan drone savarlar standart hale geldi. Ancak bunlar sadece elektrik motorlu küçük drone'lere karşı etkili."


'DRONE'LAR GELECEĞİN EN KOLAY ERİŞİLEBİLEN TERÖR SİLAHI OLACAK'

Drone'ların geleceğin en kolay erişilebilen terör silahı olacağına inanan Kılıç, Türkiye'de de dünyada da drone ruhsatı verilirken dikkat edilmesi gerektiğini, yakın zamanda bir av tüfeğinden farkları kalmayacağını vurguladı.
Türkiye'nin ilk elektromanyetik drone silahını üreten ve drone savar'ların ihracatını gerçekleştiren Harp Arge'nin Genel Koordinatörü Aytekin Güçlü de drone savarların çalışma düzenini anlatırken, "Drone savar silahımız, drone'un kumanda ile bağlantılarını bertaraf ederek saldırıları engelliyor. Elektronik hatları tahrip ederek, geldiği yere yollamasını veya o noktada iniş yapmasını sağlıyor. Bu vasıtayla drone'nin, eylemden önce etkisiz hale getirilmesini sağlıyoruz" dedi.


'DRONE'LARA KARŞI FÜZE KULLANILAMAZ'

Stinger füzesinin drone'lara karşı kullanılamayacağını belirten Güçlü, şöyle devam etti:

"Füzeler daha yüksek irtifadaki tehditlere karşı kullanılıyor. Drone'lar hem çok küçük hem de alçakta uçuyor. 100 metreden uçan bir drone, bir füze atılması durumunda onu yok edebilirsiniz; fakat çevresindeki birçok insanı da yaralarsınız. Daha gelişmiş teknolojiler ile drone'yi etkisiz hale getirmelisiniz ki, eylem yapılırken, eyleme katkı sağlamamış olursunuz. Bomba yüklü bir drone'a ateşli silahla müdahale ettiğinizde, bölgede bulunan insanların üzerine düşer ve bomba patlayabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler