Erdoğan-Putin zirvesinden stratejik kararlar çıktı: 6 Milyarlık anlaşma

Erdoğan-Putin zirvesinden stratejik kararlar çıktı: 6 Milyarlık anlaşma

Erdoğan-Putin görüşmesinden stratejik kararlar çıktı: İki ülke ortak yatırım fonu kurdu. Teknoloji, sağlık ve altyapıda projeler geliştirilecek. TIR şoförleri ve gri pasaportlulara vize kalkıyor. Hedef ticaret hacmini 100 milyar $’a çıkarmak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu yıl üçüncü kez bir araya geldi. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin Kremlin Sarayı'ndaki sekizinci toplantısına katılan iki lider, önce 2 saat 15 dakika baş başa görüştü daha sonra heyetlerarası görüşmelere geçildi. Ardından da iki ülkenin işadamlarının katılımıyla toplantı düzenlendi. Daha sonra iki lider ortak basın açıklaması yaptı.

ÜÇ ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye Varlık Fonu, Türk Standartları Enstitüsü ve Türk Patent Enstitüsü Rusya'daki muadil kuruluşlarla iki liderin himayesinde çeşitli anlaşmalara imza attı.

Başkan Erdoğan, Türk Akımı'nın kara bölümünün yıl sonunda biteceğini belirtirken, "Geçtiğimiz yıl 6 milyon Rus misafiri ülkemizde ağırlayarak yeni bir rekora imza attık. 2019'da bu rekorun kırılacağına inanıyorum" dedi. 2019'un Kültür ve Turizm Yılı ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, "Troya Operası ile etkinlikler başlayacak, yıl boyunca sürecek" diye konuştu.


VİZELER KALKIYOR

Görüşmelerde vize serbestisi konusunun da gündeme geldiğini belirten Erdoğan, kısa süre içinde bu adımları Rusya'dan beklediklerini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Profesyonel sürücüler için vizeler yakında kalkacak. Türkiye'den gelecek hizmet pasaportu sahipleri de vizesiz Rusya'ya gelebilecek" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin Rusya lehine olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu belirten Putin, şöyle konuştu: "Doğalgazda piyasa talepleri çerçevesinde fiyatlar oluşuyor. Gazprom fiyatları zorlamıyor. Türkiye'ye önem veriyoruz. Rusya her zaman fiyat, boyut ve hacim konusunda aldığı taahhütleri yerine getiriyor. Türkiye'nin özellikle kış mevsiminde ilave gaz ihtiyacını karşılıyoruz. Türkiye'nin diğer ortakları bunu yapamıyor, biz sağlıyoruz. Rusya'nın lehine değildir. Bu ilişkiler aslında Türk-Rus halklarının lehinedir. Dengeli olmak için çalışacağız."  

70 MİLYAR $'LIK İMZA

 

RUS Devlet Başkanı Vladimir Putin, iş odaklı bir toplantı olduğunu belirtti. Türk işadamlarının Rusya'daki projelerinin 70 milyar doları bulduğunu anlatan Putin, "Soçi Olimpiyat oyunları, Dünya Kupası gibi birçok projeye imza atıldı. Otomotiv, taşımacılık, araç üretimi gibi çok ciddi potansiyelimiz var" dedi. Türkiye ile pekiştirilmiş ve ilerlemiş işbirliği çerçevesinde ilişkileri geliştirme kararı aldıklarını belirten Putin, şöyle konuştu: "Ticari ilişkilerimizin gelişmesi, bu alanda var olan bazı kısıtlamaların kaldırılmasını sağlayabilir. Ticaretini yaptığımız ürünlerin çeşitleri artırılabilir. Farklı alanlarda yeni projelerin devreyle sokulması (tarım, sanayi, yüksek teknoloji gibi) ticareti artırabilir."

TÜRK İŞ DÜNYASI AKKUYU'YA İLGİLİ

PUTIN, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci ünitesine 2023 yılında tamamlamayı planladıklarını belirterek, "Bu projeyi hızlandırmak için potansiyeli olan Türk yatırımcılarla anlaşmaları tamamlamamız lazım. Gördüğüm kadarıyla Türk iş dünyası bu projeye ilgi duyuyor" dedi.

SEKİZ BAKANLA RUSYA'YA ÇIKARMA

BAŞKAN Erdoğan'ın Rusya görüşmelerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan katıldı.

ERDOĞAN'DAN MİLLİ PARAYLA TİCARET MESAJI

HEYETLERARASI görüşmelerin ardından iki lider, Türk ve Rus iş dünyasıyla bir araya geldi. Basına kapalı toplantı öncesinde konuşan Başkan Erdoğan, milli paralarla ticaret konusunu gündeme getirerek, "Bu şekilde üçüncü ülkelerin dayatmalarından ve döviz piyasasındaki manipülatif girişimlerden korunma imkânı elde edilmiş olacaktır" şeklinde konuştu. Rusya'yla hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmini hatırlatan Erdoğan, "2018'de ticaret hacmimiz yüzde 15 artarak, 26 milyar dolara çıktı.

 

Ancak halen 100 milyar dolar hedefinin gerisindeyiz. İlaç, kozmetik, yan sanayi, makine, hazır giyim gibi birçok alanda Rusya'nın başka ülkelerden ithalatı var. Bu alanlarda Türkiye daha uygun ve kaliteli üretim yapıyor. Amacımız dengeli bir ticaret yapısıyla bu hedefe varmak için yeni yollar bulmaktır. Bütün bakanlıklarımıza verdiğim talimat Rusya'ya mümkün olan her türlü kolaylığın gösterilmesi yönündedir" diye konuştu. Türkler'in Rusya'da 10 milyar dolar, Ruslar'ın da Türkiye'de 10 milyar dolar yatırımı olduğuna işaret eden Başkan Erdoğan, "Bu şirketleri kendi şirketlerimiz olarak kabul ettiğimizi belirmek istiyorum. Ülkemizde katma değer sağlayan şirketlere her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız" dedi.

6 MİLYAR LİRALIK ANLAŞMA

RUSYA Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) ortaklaşa kurduğu Türkiye-Rusya Yatırım Fonu'nun (RTIF) imzaları da iki liderin katılımıyla atıldı. Ortak yatırım fonunun büyüklüğü 900 milyon euro (6 milyar TL) olarak belirlendi.

RDIF Başkanı Kirill Dmitriev, "Rusya ve Türkiye arasında ortak projeler geliştirmeye başladığımız için çok memnunuz. Günümüzde sağlık, altyapı ve teknoloji sektörleri yatırım ve her iki ülke ekonomilerinin gelişimi açısından çok cazip. Hayata geçirdiğimizde bu projelerin ülkelerimizdeki yaşam standardı ile karşılıklı iş hacmi ve verimliliğini belirgin şekilde artıracağını düşünüyoruz" diye konuştu.



ÜÇ SEKTÖR ÖNCELİKLİ

Türkiye-Rusya Yatırım Fonu'nun (RTIF) ilk etapta ortak projelere 200 milyon euro yatırım yapması planlanıyor. Taraflar, her iki ülkede de teknoloji, sağlık ve altyapı gibi öncelikli olan sektörlere odaklanarak ortak projeler geliştirmeye başladı. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, "Bu, bizim için önemli bir kilometre taşı. RTIF üzerinden hedef sektörlerde yatırımları başlatmanın hem iki ülke hem de ulusal varlık fonlarımız arasındaki ilişkileri güçlendireceğine inanıyoruz. RTIF'in karşılıklı yatırım kültürünü geliştireceğini, nitelikli doğrudan yatırımları artıracağını düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan Dmitriev, Başkan Erdoğan'ın ziyareti kapsamında, Rusya'da 15 sağlık merkezi inşa edilmesi konusunda Türk şirketi Rönesans Holding ile sözleşme imzalandığını da açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler