Erdoğan Aşı İçin Tarih Verdi

Erdoğan Aşı İçin Tarih Verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüse karşı yerli aşı çalışmalarından ikisinin hayvan deneyi aşamasını geçtiğini, aşının 2021’in ilk aylarında vatandaşların hizmetine sunulacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerdeki uygulanacak kısıtlamalarla ilgili de bilgi verirken de il bazında 65 yaş ve üstüne ulaşımda kısıtlama yapılabileceğini belirtti. Erdoğan, kurallara uymadığı için ceza kesilenlerin bu cezaları ödemeden kamuda işlerini yaptıramayacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından konuşan Erdoğan, koronavirüs salgınıyla ilgili önümüzdeki günlerde atılacak tedbirlerle ilgili bilgi verdi. Erdoğan’ın açıklamasına göre artık koronavirüs tedbirlerine uymadığı için ceza kesilen vatandaşlar, bu cezaları ödemeden kamuda işlemlerini yaptıramayacak. Kafe, restoranlarda denetimler arttırılacak. İzolasyonda olan vatandaşları kurallara uyup uymadığı takip edilecek. İl bazında 65 yaş üstü vatandaşların ulaşım saatlerinde sınırlama getirilebilecek.

Erdoğan, koronavirüs sürecinden en çok etkilenen hizmet sektörüyle ilgili “Hizmet sektöründeki kısıtlamaların bir kısmını salgının seyrine göre kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli aşı çalışmaları hakkında da değerlendirmede bulundu. 8 aşı çalışmasından 2’sini hayvan deneyi aşamasını geçtiğini bildiren Erdoğan, aşının 2021’in ilk aylarında vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydederek, “Yerli aşıda da insan üzerinde deneme çalışmaları önümüzdeki aylarda başlayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

SUÇ İŞLİYORLAR: Son dönemde vaka sayılarında yaşanan artış hepimizi üzüyor. Bu virüsün henüz tedavisi bulunamadığı için en büyük tedbir maske, mesafe ve temizliktir. Salgına maruz kalan vatandaşlarımızın sağlık görevlilerinin kendilerine tarif ettiği şekilde davranması hayati önemdedir. Virüs taşıdığını bildiği halde diğer insanlarla bir araya gelen herkes suç işlemektedir. Bu tedbirlerin amacı tüm insanlarımızın sağlığını korumaktır. Tedbirlere uymadığı için virüsü herhangi birine bulaştırıp ölümüne sebep olacak kişinin vicdan yükünü düşünemiyorum. Tedbir bizden taktir Allah’tandır. Bizim inancımızda tedbirsiz tevekkül olmaz. Bu salgın ilanihaye devam edecek değildir. Tarihte salgınların ortalama 2 yıl sürdüğünü biliyoruz.

AŞI YILIN İLK AYLARINDA: En küçük ilçemizden büyük şehirlerine kadar ülkemizin her köşesine ulaşan yatırımların önemini salgın döneminde çok daha iyi anladık. Krizi rahatlıkla yönettik. Aşı çalışmalarından dünyadaki çalışmaları takip etmenin yanında kendi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 aşı çalışmadan 2’sinde hayvan deneyi aşamaları tamamlandı. Önümüzdeki yılın ilk aylarında bu aşıları milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Unutulmamalı bu krizin üstesinden devletin ve vatandaşın üzerine düşeni yapmasıyla üstesinden gelebiliriz.

DENETİMLER SIKLAŞACAK: Tarih boyunca nice büyük mücadeleleri zaferle neticelendiren milletimizin sağlık krizini de yeneceğine inanıyorum. Maske ve mekan denetimlerinden uygulanan cezaların bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemler öncesinde ödenmiş olması mecbur hale getirecektir. Kafe, restoran denetimleri sıkılaştırılacak, izolasyonda olan kişilerin kurallara uyup uymadığı takip edilecektir. İl bazında 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ulaşım saatlerinde sınırlama yapılabilecektir. Yerli aşıda da insan üzerinde deneme çalışmaları önümüzdeki aylarda başlayacaktır.”

AFETZEDELERE SÖZ: “Tabi afetler sonra vatandaşlara verdiğimiz sözleri de tutuyoruz. Elazığ ve Malatya depreminin ardından konut inşası son aşamaya gelmiştir. Bu konutlar sahiplerine teslim edilecektir. Vatandaşlarımızın bu konutlar için ödeyeceği bedeller 2+1 konutlar 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecek. 3+1 konutlar içinde 730 ile 995 lira arasında bedel belirlendi… Maliyetlerde yüzde 40 üzerinde indirime gidildi.

YENİ AŞAMA: Dünya ile birlikte biz de Kovid-19 hastalığı ile mücadelede yeni bir aşamaya geçtik. Bu konuda yeni stratejiler geliştiriyoruz. İnşallah ülkemizi bu süreçten en az hasarla çıkartacağız. Karşımızdaki sorunun sağlık krizi olmanın yanında küresel düzeyde siyasi, ekonomik, toplumsal sonuçlara yol açabileceğini görüyoruz. Mücadeleyi çok katmanlı belirliyoruz. Bir yandan salgının önünü kesmek için gece-gündüz faaliyet gösterirken diğer yandan doğu Akdeniz’deki haklarımızı koruyoruz. Büyük yatırımları hizmeti sunmaya gayret gösteriyoruz.”

DOĞU AKDENİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz’in doğusunda yaşanan gerginliğin geldiği son aşamayla ilgili “Kendi haritalarını kabul ettirmeye çalışanlar diplomasi masasına yaklaşmaya başladı” dedi. İstiklal Marşı’ndan dizeler okuyan Erdoğan, “Büyük ve güçlü Türkiye’nin ayak sesleri duyulmaya başladıkça ülkemize müstemleke gözüyle bakanların telaşları da artıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, koronavirüs tedbirleriyle ilgili bilgi verdikten sonra uluslararası arenada yaşanan gelişmelere değindi. İstiklal Marşı’nın dizelerini okuyan Erdoğan, Akdeniz’in doğusunda Türkiye’nin yok sayılmaya çalışıldığını söyleyerek, “Kendi haritalarını kabul ettirmeye çalışanlar diplomasi masasına yaklaşmaya başladı” dedi.

Türkiye’ye sinsi tuzaklar kurulduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemizin sinsi tuzaklara bir kez daha düşememesi için elimizden geleni yapacağız. Hiçbir kuklaya aradığı fırsatı sunmayacağız. Darbe ve vesayetle milletimizin geleceğinin çiğnenmesine rıza göstermeyeceğiz. Kesintisiz oyunlara vaktini heba edenlere bir kez daha diyoruz ki başaramayacaksınız. Büyük ve güçlü Türkiye’nin ayak sesleri duyulmaya başladıkça ülkemize müstemleke gözüyle bakanların telaşları da artıyor” diye konuştu.

Yarın gerçekleşecek Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu’nda başkanlık edecek eski Bakan Volkan Bozkır’ı tebrik eden Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin salgın sürecinde gösterdiği performansı eleştirerek, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası platformdaki adaletsiz yapıyı, dünya 5’ten büyüktür diyerek eleştiriyoruz. Bu tespiti ilk yaptığımızda mesafeli duranlar dahi geldiğimiz noktada haklı olduğumuz kabul etti. Suriye’den Yemen’deki krizlere kadar her alanda çuvallayan Birleşmiş Milletler salgın sırasında sınıfta kaldı. İhtiyaçların karşılanması konusunda varlık ortaya koyamadı” ifadelerini kullandı.

“Atalarımın pilavdan dönenin kaşığı kırılsın dediği gibi biz de hiçbir mücadelede geri durmayız” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

 “Salgın karşısındaki çaresizlikleri, gelişmiş ülkelerin hazırlıksız yakalandıkları krizde kendilerine bile hayrı olmayacağını göstermiştir. Kıbrıs’taki hakikatlere sırtlarını dönenlerin dünyaya hayrı olmaz. Kendi sonlarını kendi elleriyle hazırlıyorlar. Artık hükmü kalmamış güç deyimleriyle nara atanların yaptıkları mezarlık yanından geçerken ıslık çalanların psikolojisiyle aynıdır. Milletimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gireceği mücadelelerde ortaya çıkacak sonuçları bilmektedir. Bu topraklarda kendini yenileyen ulu çınar bir kez daha harekete geçmiştir. Karşımızdakiler ise kabuktan ibaret kütük gibidir. Kıbrıs, Akdeniz, Ege ve ihtilafa konu hiçbir yerde biz kimsenin hakkına el uzatmıyoruz. Kendi hakkımıza saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu ülkelerin halklarını gerçekleri öğrenmeye ve ona göre tutum göstermeye davet ediyoruz.”


 

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler