En son 2018'de olmuştu...

En son 2018'de olmuştu...

31 Ekim'de meydana gelecek 'Mavi Dolunay' dünyanın her yanından gözlemlenebilecek. Bu da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor.

Eylül ayının sonuna yaklaşılırken gökbilimciler ekimde tanıklık edilecek nadir bir gök olayını bekliyor. 

Bu yıl 1 ve 31 Ekim’de iki dolunay gerçekleşecek, 31 Ekim'deki ikinci dolunay ise 'Mavi Dolunay' olacak.  

'Mavi Dolunay' ya da 'Mavi Ay', bir takvim ayında fazladan yaşanan ikinci dolunay olarak tanımlanan nadir bir doğa olayı olarak nitelendiriliyor.

 

Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, ekimde fazladan bir dolunay daha gözlemleneceği için 2020'de toplamda 13 tane meydana gelmiş olacak. 

Bu gökyüzü olayına 'mavi' denmesinin ise Ay'ın alacağı renkle bir ilgisi yok. 'Mavi Dolunay' ya da 'Mavi Ay' (Blue Moon) ismi, İngilizcede çok sık meydana gelmeyen şeyler için kullanılan 'once in a blue moon' ifadesinden geliyor. 

Son 'Mavi Dolunay' 31 Mart 2018'de gözlemlenmişti.

Bu 'Mavi Dolunay'ı özel kılan bir diğer şey ise Cadılar Bayramı'na denk geliyor olması. Böyle bir gökyüzü olayının bir kez daha 31 Ekim'e yani Cadılar Bayramı'na denk gelmesinin ​19 yıl sonra, yani 2039'da olacağı belirtiliyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medyada 'uğursuz' olarak nitelendirilen 2020 yılında böyle bir nadir gökyüzü olayı yaşanacak olması da yine espri malzemesi oldu: "2020'den başka bir isteğiniz var mı?"

​Ayrıca 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 'Mavi Dolunay' dünyanın her yanından izlenebilecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler