Emeklilik Bekleyenler İçin Kritik Düzenleme İmzalandı

Emeklilik Bekleyenler İçin Kritik Düzenleme İmzalandı

Milyonlarca kişiye müjdeli haber geldi. Sigorta girişinin öne çekilmesinin mümkün olduğu açıklandı.

Sigorta başlangıç tarihi ne kadar erken olursa, emeklilik için istenilen şartlar da aynı oranda azalmaktadır. Örnek verecek olursak, bir kadın ilk kez 1991 yılında sigortalı olursa emekli olmak için 5450 prim günü ödemesi ve 47 yaş gerekirken, 1992 yılında ilk kez sigortalı olan bir kadından 5552 prim günü ve 48 yaş şartı istenmektedir.

Sigorta Başlangıcı Nasıl Geriye Çekilir?

Kadın çalışanların uzun yıllardır beklediği doğum borçlanmasının emeklilik yaş şartına etki etmesi mümkün mü? Sigortalı çalıştığı dönemde iş yerinden doğum için izin alan tüm kadın çalışanların en merak ettiği konulardan bir tanesi elbette bu.


 -Erkeklerde Askerlik Borçlanması

Erkeklerin, askerlikte geçirdikleri süreyi, borçlanma yaparak sigorta başlangıç tarihlerini geri götürmeleri mümkün. Askere gitmeden önce herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmayan ve askerden döndükten sonra sigortalı olarak işe giren bir kişi, askerlik borçlanması yaparak ilk giriş tarihini askerlik süresi kadar geri çekme hakkına sahiptir. Askere gitmeden önce sigortalı olarak çalışan kişiler ise askerlik borçlanması ile prim günü sayısını arttırabilir. Emeklilik için prim günü eksiği olan kişilerin günleri tamamlamak için ilk olarak askerlik borçlanması yaptığı belirtiliyor.


-Staj Süreleri Kabul Edilmiyor

Staj sürelerinin sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmediğini belirtelim. Staj yapan kişiler için kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmektedir. Bu bildirimin amacı da çalışırken bir iş kazası geçirmeniz halinde sağlık provizyonu alabilmeniz içindir.

Staj sürelerinin e-devlet üzerinde, ilk işe giriş tarihi olarak değerlendirilmesinden dolayı vatandaşlar emeklilik hesaplamasında hata yapıyor.

Ancak bir istisna bulunuyor, ilk sigortalılığı staj sigortası ile başlayan ve doğum yapan kadın, doğumdan sonra ilk kez sigortalı olmuşsa doğum borçlanması ile işe giriş tarihini geriye çekebilir.

 
Örnek verecek olursak, 01.01.2000 tarihinde staja başlayan Emel hanım, 01.01.2002 tarihinde doğum yapıyor, Emel hanım 01.01.2004 tarihinde de ilk defa sigortalı olarak işe giriyor. Emel hanım bu noktada doğum borçlanması ile işe ilk giriş tarihini borçlanma süresi kadar geriye çektirme hakkına sahip. Borçlanmanın ardından Emel hanımın işe giriş tarihi 01.01.2002 olmaktadır.

Staj yapan kadınların doğum borçlanması ile işe girişlerini geriye çektirmeleri mümkün.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler