Emekli Binbaşı Gürson: "Türkiye'ye Kıbrıs üzerinden baskı yapacaklar"

Emekli Binbaşı Gürson: "Türkiye'ye Kıbrıs üzerinden baskı yapacaklar"

Enerji koridorunda Kıbrıs'ın ABD için önemli bir konuma geldiğini söyleyen Emekli Binbaşı Gürson, “Türkiye'ye Kıbrıs üzerinden baskı yapacaklar” dedi


Emekli Binbaşı ve Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Poyraz Gürson, Doğu Akdeniz'de yaşananların Suriye'deki güç gösterisinin ve çekişmenin bir türevi olarak görülmesinin doğal olduğunu söyledi. 

ABD'nin Doğu Akdeniz'de bulunma sebeplerinin başında İsrail'in güvenliği olduğunun da altını çizen Gürson, "Hatta onlar için Orta Doğu dediğiniz zaman önce akla İsrail geliyor. Bu noktada önemli İsrail'in güvenliği. İsrail Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi ile buradaki petrol ve doğal gaz rezervleri antlaşma yaptı. Bunun da ötesinde İsrail çıkardığı gazı satmaya başladı. Şu anda böyle bir durum söz konusu" dedi.

“KIBRIS ABD İÇİN ÖNEMLİ BİR KONUMA GELDİ”

Poyraz Gürson, enerji koridorunun başında bir bölge olduğu için artık sadece İsrail'in değil, ABD açısından da Kıbrıs'ın önemli bir bölge pozisyonuna geldiğini bildirerek, "Dolayısıyla herkes buradaki durumu yakından takip ediyor. Güney Kıbrıs zaten ilk fırsatta bize baskı oluşturmak için asker bile istemiyorum diyor. Ayrıca İngiltere'nin Kıbrıs'ta üsleri var. Bu üsleri kullanırsa ne olacak? Türkiye nasıl bir pozisyon alacak? Türkiye'nin tüm bunları düşünerek hareket etmesi gerekiyor. Dolayısıyla her ne kadar Doğu Akdeniz'deki durum Suriye'nin bir türevi olarak algılansa da bunun bir de bu yönleri var, unutmamak gerekiyor" diye konuştu.

“TÜRKİYE'YE KIBRIS ÜZERİNDEN BASKILAR EKSİK OLMAYACAKTIR”

Türkiye'nin batı kulübü üyesi olarak, Rusya ile flört içinde bir ülke olmasının da burada önem taşıdığını dile getiren Gürson, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bir de böyle bir durumu bulunuyor. Her ne kadar yeni dünya düzeninde Türkiyesiz kimse bir şey yapamaz diyoruz, bu doğru olsa bile burada Türkiye'ye Kıbrıs üzerinden baskılar eksik olmayacaktır. Bunu NATO üyesi batılı ülkeler olsa bile, ABD yapsa bile, Rusya da yapacaktır. Buna hazırlıklı olarak hareket etmemiz gerekiyor. Suriye'deki sorunun Doğu Akdeniz'de bir gövde gösterisine dönüşmesinin altında yatan bir diğer konu ise Astana sürecine bir türlü uyum sağlanamaması."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler