EGE'DE GEÇEN HAFTA- ERKAN SEVİNÇ YAZDI:"SIKINTI YİNE İZMİR"

EGE'DE GEÇEN HAFTA- ERKAN SEVİNÇ YAZDI:"SIKINTI YİNE İZMİR"

AKP'nin İzmir adayı Nihat Zeybekçi olacak mı?Zeybekçi bu konuda ne diyor? AKP teşkilatlarının İzmir'den ümidi var mı? CHP'nin İzmir'de sancısı neler? Ve Ege'deki son ekonomik ve kültürel gelişmeler...Hepsini Erkan Sevinç N GAZETE için kaleme aldı...

Ege Ekonomik Forumu 2018 haftaya damga vuran etkinliklerden oldu.Başta TBMM Başkanı Binali Yıldırım olmak üzere hükümetin etkin bakanlarının konuşmacı olarak katıldığı iki gün süreyle Swiss Otel Büyük Efes’de 26.senesini dolduran EGEV’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam öncülüğünde düzenlenen toplantılara damga vuran olay İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacağı basına sızdırılan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekili Nihat Zeybekci oldu.

izmir.jpg

Zeybekçi’nin "Avro bölgesinde 2018'deki büyüme bir önceki seneye göre bir tık aşağıda olacak. Ezberlediğiniz ekonomik, ticaretle ilgili bütün doğrular 3 sene içinde farklı bir noktaya geliyor. 1990'dan beri dünya yeniden yapılandırılırken ideolojik ve coğrafi savunma standartlarına göre değil, ekonomi, ticaret ve doğal zenginliklere göre yeniden yapılandırılıyor. Dünyanın ekonomi ve ticaret noktaları yeniden şekillendiriliyor”gibi söylemlerle güncel tartışmalara yön veren konuşması biter bitmez salon adeta boşaldı.

izmir-2.jpg

Katılımcılar birbirini ezercesine Zeybekçi ile fotoğraf çektirme telaşına düşmüşken bizler de “Bakalım ne diyecek bu başkanlık işlerine”diye ağzındaki baklayı almaya çalıştık.Aldık ta.Zeybekçi artık sağda solda çeşitli yorumlar yapılan o cümleyi kurdu.


 “İzmir Anadolu coğrafyasının doğuştan en güzel şehridir. Hizmetin en güzelini hak ettiğine inanıyorum. İzmir mahallenin en güzel kızı, Anadolu'nun en güzel kızı.Doğuştan en güzel şehri. Hayırlısı olsun"
 

Peki İzmir adayı niye açıklanmadı Cumartesi günü? MHP üç büyük şehirde aday göstermeyeceğini resmen söylemişken Erdoğan niye isimleri zikretmedi.Sorun İstanbul,Ankara değil yine İzmir.Sıkıntı İzmir’de.İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener Ak Parti adayı olamaz mıydı?

Olurdu ama yine İzmir’i alamazdı.İzmir’i almak çok zor.Kafalarda hep “yaşamımız değişecek”kaygısı. Özgener kaybedeceğini tahmin ettiği hiçbir seçime girmez.İzmir Ak Parti teşkilatı bile seçimlerden umutsuz gerisini siz düşünün.

Forum’un kahve arasında il yönetiminden bir isime “hadi iyisiniz.İzmir ve merkez ilçeleri alamasanız da ilçelerin yarısını ele geçirirsiniz”dediğimde nasıl cevap verdi biliyor musunuz?
 

“Nerede? Geçen mahalli seçimlerde DSP nin CHP nin oylarını bölmesi ve Kocaoğlu’nun yanlış seçimleri ile aldığımız ilçeleri kaybetmeyelim de”
 

İzmir AK Parti için sancılı da CHP çok mu rahat? Tamam gerek büyükşehir’de gerekse Konak ,Karşıyaka gibi büyük ilçelerde seçimler cepte keklik.Ama adaylar kim olacak? “Ben istemiyorum siz oynayın artık”diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hala oyunun içinde.

CHP Genel Başkanı İzmir adayını mümkün olduğunca geç açıklayacak çünkü biliyor ki ne İsa’ya, ne de Musa’ya yaranabilecek.
Ege Ekonomik Forumu 2018 konusunu kapatmadan Star Rafineri Genel Müdür Yardımcısı Elchin Ibadov’un sözlerini de bir kenara not etmekte yarar var.

 

 “SOCAR son 10 yılda en büyük yatırımlarını Türkiye’ye yaptı.20 milyar dolara yakınlaşan yatırımlar yaptık. Star Rafineri Türkiye tarihinde özel sektörün tek noktaya yaptığı 6.3 milyar dolarlık en büyük yatırım. Dünya’nın en iyi proje finansman projesi ödülünü aldık. Okul-sanayi işbirliğini arttıracağız. Petkim babaydı, Star oğul oldu. Şimdi bir torun Petkim Jr doğuyor” 
 

Geliyoruz “Dünya Zeytin Günü”ne.Tabii yine “Zeytin’in Başkenti “Akhisar’da kutlandı önemli etkinlikler ve iktidar /muhalefet sözcülerinin Afrin konusunda atışmaları ile. Akhisar’ın yıllardır seslendirdiği “zeytine prim verilsin”  ya da “zeytinyağında KDV %1 olsun”konuları henüz çözülebilmiş değil.Bu sorunlara şimdi bir de “Afrin’den ithalat” konusu eklenmiş durumda.

CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu hasat başladığında zeytinyağı fiyatının 17 lira civarında olduğunu ancak fiyatların birden bire düştüğünü, nedenini araştırdıklarında Afrin'den yurt dışına satmak kaydıyla Türkiye'ye zeytinyağı sokulduğu bilgisine ulaştıklarını söylüyor. 
 

zeytin.jpg

Afrin 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu ciddi bir zeytin merkezi. Şu anda 180 zeytinyağı fabrikası çalışıyor. O bölgeden 600 ton kadar zeytinyağı geldi.5000 ton gelecek iddiaları var.Bakırlıoğlu “Hasat zamanında mahsulün en bol olduğu zamanda zeytinyağının ülkeye getirilmesi, zeytinyağı fiyatlarını ilk etapta 17 liradan 14 liraya düşürdü”derken AK Parti’li Uğur Aydemir "Zeytin fiyatının bugünkü durumunu Afrin ile bağlamak abesle iştigaldir. Zeytin üreticileri ile adeta dalga geçmektir. Onları yanlış yönlere yönlendirmektir. Afrin'den bugüne kadar gelen zeytinyağı Türkiye'de üretilen zeytinyağının 200 bin ton olduğunu varsayarsak, yüzde 0,75 civarında bir orana tekabül etmektedir.Fiyat düşüklüğü tamamen piyasa şartlarından kaynaklanıyor"şeklinde cevap veriyor.
 

Ve bir dünya starı İzmir’den geçti. Dakikada 765 nota vuruşuyla Guinness Rekorlar Kitabı'na "en hızlı piyanist" olarak giren Peter Bence’in Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki konserine sanatseverler büyük ilgi gösterdi.İstanbul’dan bile seyircilerin geldiği ve biletlerin satışa çıktığı gün tükendiği piyanist, kayıt sanatçısı, besteci ve yapımcı Bence, konser programında klasik ve popüler müzikten eserlere yer verdi.
 

Bence, Michael Jackson ve Cher gibi ünlü şarkıcıların eserlerinin yanı sıra John Williams'ın Star Wars, E.T, Jurassic Park gibi filmler için bestelediği müzikleri de çaldı.

konser.jpg

Macar piyanist Bence “Unutamadığım konser Hyde Park’ta 50000 müzikseverin izlediği konserdi ancak İzmir seyircisi muhteşem.Yaptığım cover’lara gösterilen ilgi dikkatimi çekiyor.İlk işim sizden bir parçayı piyanoya uyarlamak”diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler