Dursun Yıldız yazdı: Doğu Akdeniz Satrancındaki Son Hamleler

Dursun Yıldız yazdı: Doğu Akdeniz Satrancındaki Son Hamleler

Dursun Yıldız, Doğu Akdeniz’de ekonomik çıkar  ve jeopolitik egemenlik hamlelerini hidropolitik.org adresinde değerlendirdi. Sayın Yıldız'ın dış politika için ufuk açabilecek makalesini aynen paylaşıyoruz.

06-620x474.png

Doğu Akdeniz’de  ekonomik çıkar  ve jeopolitik egemenlik hamleleri sürüyor.

Rus Lukoil firması Doğu Akdeniz’de Mısır’a ait ZOHR sahasının yüzde 30’unu satın aldı. Novatek, Lübnan’da İtalyan ve Fransız enerji şirketleriyle birlikte rezerv arama çalışmaları için konsorsiyum kurdu.Bundan 9 yıl önce Rusya Esad rejimine destek karşılığında Banyas’tan Tartus’a kadar Suriye’nin kıyı kesiminde 25 yıllık sondaj hakkının Rus enerji firmalarına verilmesini sağladı.

Rusya, aynı anda İsrail ile işbirliğini geliştirdi…Ve Tamar ve Leviathan sahalarındaki gazın bir kısmını LNG olarak Avrupa yerine Doğu Asya pazarına satmayı planladı…İtalyan ENİ Firması bölgede alan genişletiyor.

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı ani bir ziyaretle Güney Kıbrıs’a gitti ve Askeri üssü kopardı. ABD’nin, Güney Kıbrıs’a konuşlandırdığı 130’dan fazla F-35’den söz ediliyor .Güney Kıbrıs’ta , İngiltere , Fransa ve İtalya’nın askeri üsleri var.Karşılığında İtalyan ve Fransız enerji şirketleri arama hakkı elde etmişti. Ulusötesi Şirketler bu havzalara milyon dolarlar yatırdılar. Daha tam bir geri dönüş alamadılar. Yatırımlar da devam ediyor. Şimdi bölgede ABD ve Rusya’nın gelecekte  istikrarın nasıl sürebileceğine  dair  okumaları ve buna göre alacakları tavırlar öne çıkacak.

Türkiye Doğu Akdeniz’de Bölge ülkeleri tarafından dışlanırken AB ve ABD tarafından da sondaj faaliyetine başlaması nedeniyle sert bir şekilde ikaz ediliyor.Bu gerilimin nereye kadar tırmanacağı ise merak konusu. Bölgedeki askeri yığınak artıyor.

Ancak görünen o ki bu ticari paylaşım coğrafyasında öncelikle  çatışma değil hedef ülkeleri çevreleme ve  blokaj olur. Bu çevreleme ve  blokaj ise bölgede batının bölge için yaptığı ticari gelecek planlarını bozabilecek  ülkeler için düşünülür ve mutlaka  uygulanır. Doğu Akdeniz’deki  son durumun özeti budur.

 

Yazıyı kaynağında okumak için tıklayın

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler