DÜNYANIN EN POPÜLER VE BAŞARILI CEO'LARINDAN TIM COOK'UN 10 YILLIK APPLE SERÜVENİ

DÜNYANIN EN POPÜLER VE BAŞARILI CEO'LARINDAN TIM COOK'UN 10 YILLIK APPLE SERÜVENİ

Dünyanın en popüler ve başarılı CEO'larından biri olan Tim Cook'un Apple serüveni bugün itibari ile 10 yılı aştı. Peki bu serüven nasıl başlamıştı?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple‘ın CEO‘su tam 10 yıl önce bugün değişti. 2011’in Ağustos ayında Steve Jobs‘ın hastalığının ağırlaşmasıyla koltuğu devralan Timmothy Donald Cook, aradan geçen sürede 153 milyar dolarlık şirketin değerini 2 trilyon dolara çıkarmayı başardı. İşte Apple‘ın ve Tim Cook‘un 10 yıl süren Apple macerası.

Tim Apple’a ne zaman katıldı?

1 Nisan 1976 yılında California’da Steve Jobs ve Steve Wozniak iş ortakları Ronald Wayne ile birlikte, Wozniak tarafından yapılan Apple I ile dünyanın en başarılı şirketlerinden birinin temelini attılar.

Yıllarca süren çabalar ve başarıların ardından 1998 yılında Jobs, o sırada Compaq için çalışan Tim’i farketti. Apple o zamanlar Compaq kadar başarılı ve umut vadeden bir şirket değildi. Ancak Jobs bizzat Tim ile görüşüp Apple’a katılmasını istedi.

Jobs’un ikna kabiliyeti mi yoksa Cook’un güçlü sezgileri sayesinde mi bilmiyoruz ancak Compaq’tan ayrılıp Apple’a dünya çapındaki operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı ünvanıyla katılarak Cook, doğru seçimi yaptı.

Tim Cook, Apple’a katıldığı günü şu şekilde anlatıyor: “Beynimin sol tarafını ve beni en iyi tanıyan insanları değil, ben o gün sezgilerimi dinledim. Steve’le görüşmeme beş dakika kala, tüm mantığımı bir kenara bırakıp Apple’a katılmak istedim. Neden hislerimi dinlediğimi bilmiyorum, bugün bile bildiğimden emin değilim. Sezgilerim Apple’a katılmanın ve yaratıcı bir deha için çalışmanın ömür boyu bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat olduğunu biliyordu. Büyük bir Amerikan şirketini yeniden diriltecek yönetim ekibinde olmak.”

Tim’in Apple’da çalışma ve operasyonları devralışı

Tim Cook, operasyon maliyetlerini düşürüp, şirket karlılığını arttırarak yönetme yeteneğini ispatladı. 2007 yılında Jobs, pankreas kanseri sebebiyle sağlık durumu kötüleştiğinden sık sık izin alıyordu. Bu süreçte Cook devreye girdi ve operasyonları yönetmek için dünya çapındaki operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcılığından iki yıl sonra genel müdürlüğe terfi etti.

Jobs, kötüye giden sağlık durumu nedeniyle karaciğer nakli ve bir dizi başka prosedür geçirirken, Tim Cook’u Apple’ı yönetmesi ve tüm günlük operasyonlarını denetlemesi için görevlendirdi. Sonunda bugünden tam 10 yıl önce, Steve Jobs, Apple’dan ayrılmak zorunda kalırken ve böyle bir pozisyonu üstlenmesi için en güvendiği kişi Tim Cook, Apple’ın yeni CEO’su oldu.

Tim Cook geçtiğimiz 10 yılda nasıl bir CEO portresi çizdi?

Tim’in önderliğinde ilerleyen Apple, arka planda pek çok değişim yaptı. Kültürel uyum adını verdikleri yöntemle şirkette ortak payda da buluşamayacak kişileri işten çıkartıp tartışmalara son verdi. Tim Cook’un liderliğindeki Apple’ın borsa seviyesi yükselişe geçti. Hatta Amazon gibi diğer başarılı şirketleri bile geride bırakarak dünyanın en karlı şirketi haline geldi.

Apple bu yıl tablet satışlarında rekor kıracak... 60 milyon tablet satmayı hedefleyen şirket, yeni bir cihazı piyasaya sürecek.

Tim’in, Steve’den farklı olan kişiliği o sırada Apple’da olanlar için oldukça belirgin bir hale geldi. 2014 yılında en çok ilgi toplayan olay Cook’un, Apple yatırımcılarına sürdürülebilirlik ve küresel ısınma konusunda görüşlerine katılmıyorlarsa stoklarını satıp gidebileceklerini söylemesi oldu.

Tim sadece insan değil, ürün yönetiminde de şirkete farklı bakış açıları kazandırdı. Günümüzde satışa çıkan iPhone ve iPad modellerinin giderek büyüyen boyutları, tasarımları, Pro isim takıları ve daha pek çoğu Cook’un yönetiminde gerçekleşti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler