Dünyada 'Yolsuzluk' Akımı: Güney Kore Liderine 15 Yıl Hapis

Dünyada 'Yolsuzluk' Akımı: Güney Kore Liderine 15 Yıl Hapis

Cuma günü, Güney Kore Mahkemesi, önceki Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ı yolsuzluk dahil 16 suçtan 15 yıl hapse mahkum etti.

Cuma günü, Güney Kore Mahkemesi, önceki Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ı yolsuzluk dahil 16 suçtan 15 yıl hapse mahkum etti.

 CEO'luktan sonra Cumhurbaşkanlığı yapan 76 yaşındaki cumhurbaşkanının,hapse gönderilen dördüncü devlet lideri olduğu belirtildi.

 2008'den 2013'e görevde kalan Cumhurbaşkanı, rüşvet ve zimmetine geçirme de dahil birçok suçtan ceza aldı. Seul Merkezi Bölge Mahkemesi'nce kendisine $11.5 milyon dolar adli para cezası kesildi. 

Televizyonda yayınlanan dava sırasında, Cumhurbaşkanı'nın; kardeşinin şirketinin de facto sahibi olduğu kararı verildi. DAS firması, yolsuzluk soruşturmasının merkezinde yer alıyordu.

Mahkeme sırasında hakimin, “Bütün verileri göz önünde bulundurduğumuzda,sanık için ağır bir ceza öngörülmesi kaçınılmaz.” ifadesi dikkat çekti. 

Önceki Cumhurbaşkanı hakkında, Nisan ayında, yetkiyi kötüye kullanma, rüşvet ve zimmetine geçirme suçları da dahil 16 suçtan iddianame hazırlanmıştı.

Af Karşılığı 6 milyar won

Cumhurbaşkanı Myung-bak'ın, şirket başkanları Lee Kun-hee'nin Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi karşılığında Samsung Electronics'ten 6 milyar won (Güney Kore Para Birimi) kabul etme suçundan da suçlu bulunduğu bildirildi.

Mahkum Cumhurbaşkanı: 'Bu Siyasi Bir Komplodur, Suçsuzum'

 Lee ise suçlamaları reddetti. Görevdeki Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in  “intikam” almak için böyle bir davayı siyasi amaçlarla öne sürdüğünü söyledi. Jae-in'in, Park skandalından sonra makamın şerefini temizlemek için göreve geldiği, Lee'yi ise daha önceki Cumhurbaşkanı Roh Moo-hyun hakkında soruşturma açtığı için eleştirdiği belirtildi.

Soruşturma Açılabilmesi Demokrasi Kriteri

Analistler, dünyada devlet liderleri hakkında açılan yolsuzluk soruşturmalarının inanılmaz derecede arttığı yorumunu yaptı. 'Liderler hakkında soruşturma açılabilmesi, ülkelerin demokrasi ve hukuk devleti kriteri haline gelmiş durumda.' denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika