DONALD TRUMP: ''İRAN DEVRİM MUHAFIZLARINI 'YABANCI TERÖR ÖRGÜTÜ' OLARAK TANIMLADIK''

DONALD TRUMP: ''İRAN DEVRİM MUHAFIZLARINI 'YABANCI TERÖR ÖRGÜTÜ' OLARAK TANIMLADIK''

İran Devrim Muhafızlarını 'yabancı terör örgütü' olarak tanımladıklarını duyuran ABD Başkanı Donald Trump, "Onlarla iş yapıyorsanız terörizme parasal kaynak sağlıyorsunuz demektir" vurgusunu yaptı.

İran'la nükleer anlaşmadan çıkıp yaptırımlara geri dönmesi sonrası kritik bir adım daha atan ABD yönetimi, ilk kez yabancı bir devletin silahlı kuvvetlerini resmen 'terör örgütü' olarak yaftaladı. Daha önce Muhafızlarla bağlantılı bazı kişi ve kurumları kara listeye almıştı. Ama bu kararla Irak ve Suriye'de IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin yenilmesinde kritik rol oynayan İran Devrim Muhafızlarını, IŞİD ve Kaide ile aynı kefeye koydu.

Washington'ın zaten yaptırım uyguladığı Devrim Muhafızlarını 'bölgede terörizmi finanse ve teşvik etmekle' suçlayan Trump, şu açıklamayı yayımladı:

"ABD Dışişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde atılan bu emsalsiz adım, İran'ın terörizmin devlet sponsoru olduğu gerçekliğinin yanısıra Devrim Muhafızlarının buna aktif biçimde katıldığını ve devletin kullandığı bir araç olarak terörizmi finanse ve teşvik ettiğini tanıyor."

Devrim Muhafızları'nın dışarda faaliyet gösteren, Kasım Süleymani'nin komuta ettiği kolu Kudüs Gücü'nü de listeye aldıklarının altını çizen Trump, İran'ın eylemlerinin diğer hükümetlerinkilerden temelden farklı olduğunu, Tahran'ın küresel terörist kampanyasını yönlendirmedeki baş aracının Devrim Muhafızları olduğunu iddia etti.

ABD Başkanı, bu kararla İran rejimine maksimum baskının çapını ve kapsamını önemli ölçüde genişlettiklerini, Devrim Muhafızlarıyla iş yapmanın ve destek sağlamanın risklerini apapçık ortaya koyduklarını belirtip "Eğer Devrim Muhafızları ile iş yapıyorsanız terörizme parasal kaynak sağlıyorsunuz demektir" vurgusunu yaptı. 

Tahran'a 'terörizme desteğinin ciddi sonuçları olacağına dair net mesaj gönderdiklerini' söyleyen Trump "İran rejimi kötücül ve yasadışı davranışını değiştirene dek terörist faaliyetlere desteğinin bedelini ve mali baskıyı artırmayı sürdüreceğiz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu kararın bir hafta sonra yürürlüğe gireceğini teyit ederken dünyaya "Bizim yolumuzdan gidin" çağrısı yaptı.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili de gazetecilere brifingde "Diğer ülkelere de Devrim Muhafızlarını tecrit etmeleri çağrısı yapıyoruz, onların gücünü en aza indirgememiz lazım" dedi.

Trump'ın 'yabancı terör örgütü' diye tanımladıklarını ilan etmesiyle Devrim Muhafızlarının ABD'nin 'terör' listesine alınmasının hemen ardından İran'dan misilleme adımları gelmeye başladı.

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Ortadoğu'daki Amerikan askeri faaliyetlerini yöneten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığını (US CENTCOM) 'terör örgütü' ilan etme önerisi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başkanlığında toplanan Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından kabul edildi.

Daha önce İran meclisinde milletvekilleri Trump'ın 'terör örgütü' ilanına karşı ABD ordusunu IŞİD'in yanında 'terör örgütleri' listesine almaya yönelik karara varmıştı.

NETANYAHU'DAN TRUMP'A TEŞEKKÜR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise hemen Trump'ın kararını öven tweet attı. ABD Başkanı'ndan 'sevgili dostum' diye söz eden Netanyahu, kendisinin hem ABD ile İsrail'in hem de bölge ülkelerinin çıkarlarına hizmet eden önemli bir talebine daha karşılık verdiği için ona teşekkür etti.

Netanyahu "İran'ın İsrail devletine, ABD'ye ve dünya barışına yönelik tehditlerine karşı birlikte hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.

İSLAMİ REJİMİN ASKERİ GÜCÜ

İran'da İslam devrimi sonrası İran ordusuna koşut olarak Devrim Muhafızları kurulmuştu.

İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir güç olan Devrim Muhafızları'nın balistik füzelerinin menzili İsrail ve bölgedeki Amerikan üslerini kapsıyor.

İran ekonomisinin candamarı olan sektörlere hükmeden Muhafızların İran siyaseti üzerinde büyük nüfuzu bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler