Dolar/TL yeni tarihi zirvesini gördü; 7,4007

Dolar/TL yeni tarihi zirvesini gördü; 7,4007

Yükselişine devam eden dolar/TL öğleden sonra 7,4007 ile tarihi zirvesini yeniledi. Dolar/TL daha önce en yüksek seviye olarak 18 Ağustos'ta 7,4005 seviyesini test etmişti.

İç dinamiklerin etkisiyle dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareket devam ederken, bugün 7,40'ı aşan kur yeni rekor seviyesini gördü.

Ağustos ayı başında oynaklığı artmaya başlayan ve 7 TL üzerinde kalıcılık sağlamayı başaran dolar/TL kuru yeniden 7,40 seviyelerine geldi. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı müjdeli haber açıklaması ile 7,21 TL'ye kadar geri çekilen dolar/TL, ardından yükselişe geçti.

Dolar endeksi ABD - Çin ticaret iyimserliği ve COVID-19 aşısı konusundaki ilerleme haberleri ile gerilemesine karşın, Fitch'in Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesi, Doğu Akdeniz'de devam eden jeopolitik riskler ve 550 seviyesinin üzerinde bulunan CDS primi TL'yi yeniden zayıflatan unsurlar olarak gösteriliyor. 

Dolar/TL saat 16:00 itibariyle en yüksek 7,4007 seviyesini gördü.

Merkez, sıkılaştırmaya devam ediyor

Likidite kanalıyla piyasalardaki faizleri yükseltmeye devam eden TCMB, bugün de geleneksel yöntemle 15 Eylül vadeli 10 milyar TL tutarında repo ihalesi açtı. MB, piyasayı yüzde 11,32 basit faizle 10 milyar lira fonladı. 15 Eylül vadeli geleneksel yöntemli repo ihalesine 41,45 milyar TL teklif geldi. İhalede ortalama bileşik faiz yüzde 11,94, en düşük faiz yüzde 11,93 ve en yüksek faiz yüzde 12,14 seviyesinde gerçekleşti.Basit faizler ise en düşük yüzde 11,31, ortalama yüzde 11,32 ve en yüksek yüzde 11,50 oldu.

Merkez Bankası, dün Borsa İstanbul'dan verdiği yüzde 9,75 faizli fonlama tutarının azalabileceğine ve daha yüksek maliyetli geleneksel reponun payını artabileceğine işaret etti.

Bazı bankalar GLP'ye gitti

Bu arada uzun zamandır ilk defa bazı bankalar geç likidite penceresi imkanı ile yüzde 11,25 maliyetle kaynak kullandı. Reuters'a konuşan bir bankacı, "TCMB bankaları GLP kullanımına yönlendirmiyor ancak piyasada likidite homojen olmadığından GLP kullanımı yine dünkü gibi olabilir. Her iki fonlama yönteminde de faizler oldukça yakın ancak uygulamalardan bankanın piyasayı ana fonlamasının geleneksel repo ihaleler olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla yüzde 9.61'e yükseltmiş oldu.

Kritik basın toplantısı 19.00'da 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Akdeniz'de doğalgaz arama ve egemenlik sahası gerilimi artarken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bugün Atina ve Ankara'yı ziyaret ederek doğalgaz anlaşmazlığını ele alacak. Maas ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saat 19:00'da ortak basın toplantısı düzenleyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler