Dolar/TL yeni haftaya 18 ayın zirvesinde başladı

Dolar/TL yeni haftaya 18 ayın zirvesinde başladı

Dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını devam ediyor ve ülkeler acil önlemlerini artırırken merkez bankaları da piyasalardaki düşüşü engellemeye çalışıyor.

9 Mart haftasında başlayan sert satışlar geçen hafta da devam etti, ABD ve Avrupa başta olmak üzere hisselerde sert kayıplar oldu, petrol ise yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesine indi. Panik ve yüksek kaygı piyasalarda nakde kaçış yaratırken güvenli liman olan altın da 7 yılın zirvesini gördükten sonra yıl içi tüm kazançlarını sildi.

Yeni işlem haftasında da dolar, nakit isteği ve artan risklerle yükselişini korurken gelişen ülke paraları da değer kaybetmeye devam ediyor. TL varlıklardaki fiyatlamaya baktığımızda;

Geçen hafta %3 üzerinde yükseliş yaşayan USD/TRY kuru, yeni haftaya da kazançla başladı ve son saatte 6,58’e çıkarak Eylül 2018 sonrası en yüksek seviyeyi görürken EUR/TRY 7,08 ve GBP/TRY 7,70’ten işlem görüyor.

Geçen hafta %10 üzerinde düşüş yaşayan BİST 100 82 bin puan altına geriledikten sonra haftayı 85 bin 796 puandan kapattı. Endeks yeni haftaya %3,21 düşüşle 83 bin 044 puandan başladı.

Bugün yurt içinde fiyatlamaları etkileyecek önemli veri açıklaması bulunmuyor, önceki dakikalarda açıklanan ve ülke ekonomisine güveni ölçen Tüketici Güven Endeksi Mart ayında bir önceki aya göre %1,7 oranında arttı; Şubat ayında 57,3 olan endeks, Mart ayında 58,2 oldu.

TÜİK ve TCMB işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan veriye göre;

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Şubat ayında 76,8 iken, Mart ayında %2,3 oranında artarak 78,6 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Şubat ayında 75,9 iken, Mart ayında %0,5 oranında azalarak 75,6 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi Şubat ayında 53,8 iken Mart ayında %7,2 oranında artarak 57,6 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi Şubat ayında 22,5 iken, Mart ayında %5,8 oranında azalarak 21,2 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler