Dolar/TL yatay seyirde, Euro/TL yükselişte

Dolar/TL yatay seyirde, Euro/TL yükselişte

Dolar/TL dar bant hareketini sürdürüyor

Uzun süredir 6.85 - 6.86 civarında dalgalanan kur bugün de 6.86'da yatay seyrediyor, Euro/TL ise 7.80'e yükseldi.

Bugün çoğu gelişen ülke para birimi ise dolar karşısında değer kazanıyor.

TL İÇİN OLUMLU VE OLUMSUZ FAKTÖRLER

Garantü BBVA Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert TL için olumlu ve olumsuz faktörleri sıraladı ve bu faktörlerin son dönemde dengeye oturduğunu söyledi.

Cömert düşen enerji fiyatları, azalan ithalat, swap ile desteklenen Merkez rezervleri ve kamu bankalarının piyasa ağırlığının Lira için olumlu olduğunu, azalan ihracat gelirleri, yabancı yatırımcının portföy çıkışları, dış borç ödemeleri ve yerli yatırımcının Döviz talebinin ise Lira için olumsuz faktörler olduğunu belirtti.

 

Cömert "Herhangi bir sebepten bu dengenin olumsuz anlamda bozulması TL’de değer kaybına yol açabilir. Ancak bu taraftaki etkenlere baktığımızda görece rahat bir tablo var: Turizm ve ihracatta normalleşmenin etkisiyle yavaş da olsa bir toparlanma göreceğiz, yabancı yatırımcıların neredeyse satacak kıymetleri kalmadı, dış borç ödemelerinde en yüklü dönem geride kaldı, yerli yatırımcılarda bireysel kaynaklı döviz talebi yataya döndü, şirketlerin talebi sürüyor, ama dış borç ödemelerinin rahatlaması ile buradaki talep de azalacaktır. Öte yandan dünyada büyümenin geri dönmesi ile artan emtia talebi enerji maliyetlerini de yukarı çekecek, Türkiye ekonomisindeki kredi bazlı büyüme ithalatı yeniden artıracak.

Bu noktada denge unsuru olarak olası yeni swap anlaşmaları ve kamu bankalarının bundan sonraki tavrı önemli olacak. Özetle TL ile alakalı kötümser olacak bir şey yok, ama mevcut şartlarda kalıcı bir değerlenme süreci de beklememek lazım." değerlendirmesini yaptı.

İçeride bugün kritik bir veri bulunmazken haftalık menkul kıymet istatistikleri, ABD'de ise işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler