Dolar neden yükseldi?

Dolar neden yükseldi?

Artan 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizleriyle beraber Afrika Randı öncülüğünde gelişen ülke para birimlerinde yüzde 1,3'e varan kayıplar yaşanırken Türk Lirası dolara karşı yüzde 0,8'den fazla değer kaybederek yeniden 7 seviyesinin üzerini gördü.

Dolar karşısında haftalık değişimler dikkate alındığında en uzun yükseliş serisine imza atan Türk Lirası, Fitch'ten gelen pozitif habere rağmen yükselen 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizleri sonrasında gelişen piyasalardaki diğer ülkelere katılarak düşüş kaydetti.

Dolar/TL kurunda ilk işlemlerde yeniden 7 seviyesini gördü. Küresel piyasalarda tahvil getirilerinde yükseliş ivmesi etkisini gösterirken, Bloomberg Dolar Endeksi de yeni haftaya yüzde 0,3 yükselişle girdi.

Türkiye'nin risk primi 285 baz puan seviyesinden işlem görürken gösterge tahvil faizi yüzde 14,89 seviyesinde.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesinde görünüm yukarı yönlü revize edildi. Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise “negatif”ten “durağan”a yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun cuma günü yayımladığı değerlendirme sonucunda, Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç basamak altında, Brezilya ve Güney Afrika ile aynı seviyede kalmış oldu. Fitch açıklamasında, Türkiye’de yeni ekonomi yönetiminin daha istikrarlı ve ortodoks bir politikaya dönmesinin geçen yıl düşen rezervler, yüksek cari açık ve azalan yatırımcı güveni nedeniyle ortaya çıkan kısa vadeli dış finansman risklerini azalttığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler