Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

DOĞRUDUR...SAYIN GERGERLİOĞLU..."EGEMENLİK MİLLETİNDİR"...

Milletvekilliği düşürülen ve Meclis'ten çıkmayarak yorgan döşek yerleşen Milletvekili kendisinin parlamentodan dışlanmasına sebep olduklarına inandığı kişilere (partilere, iktidara, cumhur ittifakına) seslenmiş...Seslenirken de demiş ki, sizlere Meclis'te yazan sözü ve manasını hatırlatıyorum: "Hakimiyet mille- tindir."
Doğru söylemiş ve de doğru söze ne denir?..
Ancak problem burada başlıyor...Hakimiyet milletindir milletin olmasına da HANGİ MİLLETİN?..
O çatısı altına sığındığın, yorgan döşek serip gecelediğin Parlamentonun adi Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Mustafa Kemal  ve arkadaşlarının Bandırma Vapuruyla hareketiyle başlayan mukaddes KURTULUŞ VE KURULUŞ kavgasını 23 Nisan 1920 itibarıyla devralarak yürüten Gazi   Meclisin adidir.
23 Nisan 1920 Meclisin küşat edilmesi ile birlikte bu Ülkede egemenlik Parlamento eliyle temsil edilmektedir.
EGEMENLİK MILLETİNDİR denildi mi, kastedilen ve Parlamento eliyle kullanıldığı ifade olunan "egemenlik hakki" Türk Milletinin egemenlik hakkidir.
O egemenlik hakkının temsil ettiği irade sayesinde dun bizler bugün sizler o şerefli Gazi Meclisin üyeleri olabildik Meclis , bütün dünyaca malumdur ki, Türk Parlamentosudur, Türk Milletinin iradesinin yansıdığı ve egemenlik haklarının kullanıldığı yerdir. Çünkü, bütün dünyada temsili demokrasi dediğimiz sistem böyle işler.
Bu işleyişte hoşumuza gitmeyen taraflar yok mudur? Meclisimizi millet iradesinin tam olarak yansıdığı, milletin egemenlik hakkinin hakkıyla kullanılabildiği bir müessese haline getirebildik mi? Bütün bunlar tartışılır konulardır, zaten tartışılmaktadır da...Hele ,vaki Anayasa değişiklikleri sonrasında dünyada esi benzeri bulunmayan bir şekilde devreye soktuğumuz ve cumhura göre "fevkaladenin fevkinde" , ben de dahil "demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü, parlamenter rejim ,kuvvetler ayrılığı " gibi konularda hassasiyet sahibi kişiler için endişe kaynağı olan bir sisteme geçmiş bulunuyoruz.
Bunlar reddi imkânsız bir vakıadır. Ancak, özellikle bu yüce Parlamentonun koruyucu olacağını düşünerek çatısı altına saklandığınıza göre unutmamanız, kimsenin de unutmaması gereken temel kabuller vardır.
İstiklal Marşı bu kabullerin başında gelir. Şanlı AL BAYRAK değişmez, değiştirilemez kabulümüzdür. Parlamentonun küşat edildiği ve mukaddes istiklal kavgasına milli merkez olmuş ve karargah görevi yaparak alın teri, kan, ter, gözyaşını yaşayarak Başkentliği hak etmiş Ankara’nın bu hukukuna herkes saygılı olmalıdır. Herkes kafasına göre bir başka şehri başkent yapma hayali göremez. Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir, EGEMENLİK MİLLETİNDİR ve egemenlik millet adına ( TÜRK MİLLETİ) Parlamentoca kullanılır.
Böyle olduğu için var olan, kurulmuş ve milletten oy alarak parlamentoda temsil edilen bir Partinin mensubusunuz. Bu ülke ayrımcılık etmediği için, Anayasanın eşit vatandaşlık tanımı ve uygulamasının bir neticesi olarak "Parlamenter" sıfatını kazanmış bulunmaktasınız...Hem siz hem de bütün Partili arkadaşlarınız...
Yatak yorgan döşek serdiğiniz yer Türk Parlamentosudur. Her ay aldığınız maaş  (başkanı  sık sık değişse de) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının bastığı,  üzerinde Atatürk’ün resmi bulunan Türk lirasıdır.
Bütün bunları kabullenerek Parti kuracak, particilik yapacaksınız. Türk Parlamentosunda görev yapmanın birinci şartı veya bu Ülkede Parti kurup siyaset yapmanın temel şartı EGEMENLİK MİLLETİNDİR diyerek sığındığınız bu Parlamentonun Türk Parlamentosu, kendinizin de bir Türk parlamenteri olduğunuz bilinciyle hareket etmenizdir. 
Bu parlamento ancak ve ancak varlığının sebebi olan KURTULUŞ VE KURULUŞ iradesinin temsil yeridir. İmralı’nın, Kandil'in iradesini bu mukaddes Gazi Meclis iradesine bulaştırmadan siyaset yapıyor olmak sizin de görevinizdir... EGEMENLİK TÜRK MİLLETİNE aittir.

      Şevket Bülend Yahnici
      BASE-BASED yönetim kurulu üyesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.