Doğan Satmış yazdı: Time’e kapak olan eşcinsel başkan adayı ve Xennial politikacılar ve İmamoğlu

Doğan Satmış yazdı: Time’e kapak olan eşcinsel başkan adayı ve Xennial politikacılar ve İmamoğlu

Doğan Satmış yazdı: Time’e kapak olan eşcinsel başkan adayı ve Xennial politikacılar ve İmamoğlu

Doğan SATMIŞ

 

Biz Türkiye’de bütün enerjimizi olmadık gerekçelerle yenilenmesi kararlaştırılan belediye seçimlerine harcarken, dünyada çok farklı şeyler yaşanıyor.

Yeni bir siyasetçi türü pek çok ülkeyi etkilemeye başladı. Kendilerine “X” kuşağı olmalarından ötürü “Xennial politikacılar” deniyor.

1970’lerin sonunda ve 1980’lerin başında doğan bu yeni siyasetçilerin öncülüğünü Fransa’da 39 yaşında seçilen Macron yapmıştı; iyi eğitimli, genç, yakışıklı, dinamik, çevreci, sosyal konulara duyarlı, vizyoner... Gerçi aradan geçen sürede biraz hayalkırıklığı yaratsa da Macron dünyayı etkilemeye devam ediyor.

f-butti-a-20190507-870x634-001.jpg

Onu, Amerikan seçimlerinde ortaya çıkan iki yeni kadın milletvekili izledi. Bunlar da halkın arasından gelen 29 yaşındaki Alexandria Ocasio Cortez ve 34 yaşındaki İlhan Omar oldu.

Ortak özellikleri yine aynıydı. X kuşağı. İyi eğitimli, korkusuz, ve kimseye gebe olmadıkları için herşeyi açıkça söylemekten çekinmeyen, Trump’a kafa tutan cesur kadınlar.

Derken, Yeni Zelanda’dan 38 yaşında bir kadın başbakan ortaya çıktı.

Bir katil, eline tüfeği alıp ülkesindeki Müslümanları katletmeye başlayınca adını duyduğumuz Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de benzer kuşaktandı. Ve o kanlı günlerin ardından yaptıkları inanılmaz bir “Halka İlişkiler” çalışmasına dönüştü, bir anda tüm dünyanın gıpta ettiği politikacı haline dönüştü.

Çok daha taze bir örnek Ukrayna’dan. Sıradan bir komedyen olan 1978 doğumlu Volodymyr Zelensky hem de oyların yüzde 73’ünü alarak başkan seçildi

Şimdi de Amerika’dan çok sıradışı bir politikacı adayının ayak sesleri geliyor. Onu da, ünlü Time Dergisi kapak yapınca öğrendik. Kapakta bir çift genç erkek vardı. Başlık da şöyleydi: “First family”

Yani “First Aile”.

Ya da daha Türkçesiyle Amerika’nın yeni Başkanı ve ailesi.

Meğer Indiana eyaletinde küçük bir belediyenin başkanı Pete Buttigieg ve eşiymiş.

Kapak yapmışlar çünkü Pete 2020 Amerikan Başkanlık seçimlerinde Demokratların başkan aday adaylarından biri olmuş.

Ve daha önemlisi, şu anda en şanslı demokrat adaylar arasında da üçüncü sıradaymış. İlk sırada Bernie Sanders var, ikinci sırada Obama’nın Başkan Yardımcısı Biden, sonra da Pete.

Ve Pete, açık bir eşcinsel ve başka bir erkekle de evli.

37 yaşındaki Pete, Harvard Üniversitesi mezunu, çok iyi eğitimli, 8 dil konuşuyor, Afganistan’da görev yapmış eski bir asker. Halen bulunduğu belediye başkanlığını da iki dönemdir seçiliyor.

Pete adaylığını açıkladıktan sonra bu yılın başından beri 7 milyon dolar bağış toplamış.

Amerikalı bir komedyen, 8 dil bilen Pete Buttigieg’i anlatırken, Başkan Trump’ın sadece İngilizce konuşmasını kast ederek, “Kendisi Başkan Trump’ı sekize katlıyor” diye espri yaptı.

tim190513v1_pete.cover_-002.jpg

Peki aday gösterilirse başkan seçilir mi?

Pete’in önce Demokratlar tarafından aday gösterilmesi gerekiyor.

Şimdilik bu zor görünüyor ama Amerika’nın bir siyahiyi başkan seçmesi de zordu. Barack Obama bunu 8 yıl başarıyla yaptı.

Kısaca dünyada iyi eğitimli, genç, cesur ve kimseye gebe olmadıkları için gerçekleri açıkça söyleyip, haktan hukuktan söz eden, insan haklarına saygılı, çevreci bir politikacı rüzgarı esiyor.

Bu rüzgar Türkiye’de de eser mi?

Bazıları şimdiden Ekrem İmamoğlu’nu gösterip, bu yorumu yapmaya başladılar bile...

Hatta Bülent Arınç daha ileri gitti, daha seçimler iptal edilmeden geçen hafta, “İmamoğlu’nun hak kazanmadığı popülariteyi biz kendi ellerimizle ona vermiş olduk” dedi.

Hep birlikte göreceğiz...

Kaynak: Time’e kapak olan eşcinsel başkan adayı ve Xennial politikacılar ve İmamoğlu - Doğan Satmış

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya