Disk: 10 Milyon İşçi Asgari Ücretle Çalışıyor

Disk: 10 Milyon İşçi Asgari Ücretle Çalışıyor

DİSK'e göre, Türkiye'de yaklaşık 10 milyon işçinin asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücretle çalışıyor.

 

Asgari ücretin 3 bin 800 lira olmasını isteyen DİSK, bir yandan hükümete sesini duyurabilmek, diğer yandan pandemi sürecinde yasak olmasına rağmen işten çıkarmalara tepkisi göstermek için eylemlerini sürdürüyor. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Bekaert Fabrikası önünde işten çıkarılan işçilerle beraber yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 10 milyon işçinin asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücretle çalıştığını söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Bekaert Fabrikası önünde, pandemi sürecinde yasaklanmasına rağmen işten çıkarılan işçilerle bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Serdaroğlu, işçi sınıfının bir yandan Covid-19 salgınıyla, bir yandan da ekonomik krizin ağır yükleriyle mücadele ettiğini ifade etti. Serdaroğlu, "Her gün virüs ile burun burunayız. Her gün sağlığımızı kaybetme tehdidi altındayız. İğneden ipliğe her şey çok daha pahalı. Enflasyon yükselirken işsizlik de artıyor. Milyonlarca işçi kısa çalışma ödeneği ve günde 39 lira ücretsiz izin ödeneği ile yaşamaya çalışıyor. Bu yüzden salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi bu sene her zamankinden daha önemli" dedi.

Türkiye'de işçilerin üçte ikisinin asgari ücretle çalıştığını, yaklaşık 10 milyon civarındaki işçi asgari ücret veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştığını belirten Serdaroğlu, "Ancak asgari ücret, yalnız asgari ücrete yakın ücret alanları değil, işçi sınıfının tamamını ilgilendiriyor. Asgari ücretin artışı, bütün ücretlerin artışını da etkiliyor. İşsizlik ödeneklerinden, emekli aylıklarına kadar pek çok ödeme asgari ücret düzeyinden etkileniyor. Özellikle salgın döneminde büyük önem taşıyan kısa çalışma ödeneği de asgari ücrete oranla hesaplanıyor" diye konuştu.

"GELİRDE ADALET İÇİN VERGİDE ADALET ŞARTTIR"

Adaletli bir asgari ücret için verginin adaletli olması gerektiğini söyleyen Serdaroğlu şunları söyledi: 

"Gelirde adalet içinse vergide adalet şarttır. Vergide adaletin temeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır. Ancak işçi sınıfının uğradığı bir başka vergi adaletsizliği de vergi dilimlerinden doğuyor. Mevcut sistemle adalet dilim dilim doğranıyor. Vergi dilimleri bilerek düşük tutularak ödediğimiz vergiler artırılıyor. Asgari ücretli bir işçi dahi yılın ortasında ikinci vergi dilimine geçerek daha yüksek vergi ödüyor. Salgın döneminde asgari ücret brüt asgari ücret vergisiz ve kesintisiz, net olarak ödenmelidir, bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır, asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak belirlenmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler