Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz. Tam tersi barışın, huzurun ve istikrarın olduğu bir deniz olmasını istiyoruz." dedi.

Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Ukrayna'nın  Odessa kentinde, ikili görüşmelerinin ve Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama  Grubu 7. Toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Karadeniz'in güvenliğini önemsediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Biz  bir NATO üyesiyiz ve NATO'nun aldığı kararları da destekliyoruz ve katkı da  sağlıyoruz. Biz Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz. Tam tersi  barışın, huzurun ve istikrarın olduğu bir deniz olmasını istiyoruz." ifadelerini  kullandı.

Çavuşoğlu, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan Kerç Boğazı krizinden  sonra da hem gemilerin hem de gemide çalışanların serbest bırakılması konusunda  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defaatle düşünceleri ve ricasını Rusya  Devlet Başkanı Putin'e ilettiklerini belirterek, bu konudaki çabalarına devam  edeceklerinin altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Hem Ukrayna ile hem de Rusya ile iyi ilişkiler  içinde olduğumuz için bu konularda sadece Ukrayna'nın değil tüm dünya kamuoyunun  da Türkiye'den beklentisi var. Geri kalan tutukluların getirilmesi konusunda  çabalarımızı sürdüreceğimizi söylemiştim." şeklinde konuştu.

Bu gibi krizlere barışçıl çözümler getirilmesi gerektiğinin altını  çizen Çavuşoğlu, "Biz Kerç Boğazı'nda bu kriz yaşandıktan sonra bu sorunun  uluslararası hukuk çerçevesinde ve Ukrayna'nın sınır bütünlüğü çerçevesinde  çözülmesi gerektiğini vurguladık." dedi

Çavuşoğlu, "Uluslararası hukuku, kanunları ve düzenlemelerimizi ihlal  eden gemilere karşı birlikte daha sıkı tedbir almamız gerektiğini  görüşmelerimizde teyit ettik." ifadesini kullandı.

İkili ilişkiler  

Çavuşoğlu, toplantılarda, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna'nın ev  sahipliği yapacağı bir sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın  hazırlıklarının nasıl yapılacağını ve bu zirve marjında imzalanabilecek serbest  ticaret ve sosyal güvenlik anlaşmalarının müzakerelerinin tamamlanması gerektiği  konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Görüşmelerde bölgesel konuları da değerlendirdiklerini söyleyen  Çavuşoğlu, Karadeniz, Suriye ve Ortadoğu'nun güvenliğini etraflıca ele  aldıklarını dile getirdi.

İkili ilişkilerde enerji, savunma sanayi gibi alanlarda iş  birliklerinin güçlendirilmesi konusunda çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu,   "Ekonomik ilişkilerimizde geldiğimiz nokta iyi ama potansiyelimizin çok  gerisinde. Bunu iki taraf da kabul ediyor. Hedefimize ulaşmak için daha çok  çalışmamız lazım." dedi.

Uzun zamandan beri serbest ticaret anlaşması için müzakere ettiklerini  kaydeden Çavuşoğlu, "Artık kazan-kazan anlayışıyla müzakereleri başarılı bir  şekilde tamamlayıp serbest ticaret anlaşmasını imzalamamız lazım." şeklinde  konuştu.

Savunma ve diğer alanlarda ticareti artırarak 10 milyar dolar hedefine  çıkabileceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, karşılıklı yatırımlara ve hatta bazı  alanlarda ortak üretime de çok önem verdiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, konsolosluk ve güvenlik işleriyle ilgili istişarelerin  devam edeceğine vurgu yaparak, özellikle terör örgütü FETÖ konusunda Ukrayna'nın  yakın iş birliği için başta Başkan Poroşenko ve Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin  olmak üzere tüm Ukraynalı yetkililere teşekkür etti.

Pasaportsuz seyahat sayesinde Türkiye'ye gelen Ukraynalı turist  sayısının son iki senede ikiye katlandığına işaret eden Çavuşoğlu, Ukrayna'ya  gelen Türk turist sayısında da ciddi bir artış olduğunu belirtti. Çavuşoğlu,  2019'da daha fazla Ukraynalıyı Türkiye'de ağırlamak istediklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu,"Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, sınır bütünlüğüne  verdiğimiz desteği bir kez daha burada güçlü bir şekilde ifade etmek isterim.  Kırım'ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadığımızı geçmişte defalarca  vurguladık ama hiçbir zaman da tanımayacağımızı bir kez daha burada vurgulamak  isterim." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika