Diş Hekimlerinden Filyasyon Tepkisi: Yemek Bile Verilmiyor

Diş Hekimlerinden Filyasyon Tepkisi: Yemek Bile Verilmiyor

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), filyasyon ekiplerinde yer alan diş hekimlerinin sorunlarını açıkladı. Hava alanlarında görevli diş hekimlerinin durumuna dikkat çeken TDB, “Filyasyon ekiplerinden 7/24 saat, küçük, hijyenik olmayan bir alanda günde 2 bin c

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), filyasyon ekiplerinde yer alan diş hekimlerinin sorunlarını açıkladı. Hava alanlarında görevli diş hekimlerinin durumuna dikkat çeken TDB, “Filyasyon ekiplerinden 7/24 saat, küçük, hijyenik olmayan bir alanda günde 2 bin civarında sürüntü almaları isteniyor” dedi. TDB’nin açıklamasına göre saat 09.00-23.00 arasında çalışmak zorunda kalan diş hekimlerine yemek verilmiyor; TÜİK’in gerçekleştirdiği taramalar onlara yaptırılıyor; acil ve riskli vakalar ilk diş hekimleri gönderiliyor; günlük test kotası verilip, bunları bitirmesi isteniyor.

TDB, filyasyon ekiplerinde çalışan diş hekimlerinin yaşadığı sorunları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletti. Bakan Koca’ya aktarılan sorunlarla ilgili yazılı açıklama yapan TDB, filyasyonda çalışan diş hekimlerinin görev tanımının olmadığını ve her işte kullandırıldığını kaydederek, “Dişhekimleri, filyasyon olarak başlayan sürecin sonrasında sürüntü almaya, ilaç vermeye ve dağıtmaya kadar giden, görev tanımı ve zamanı belli olmayan bir şekilde çalıştırılmaktadırlar” dedi.

Hekimlerin koruyucu ekipman sorunun devam ettiğinin altını çizen TDB’nın açıklamasına göre filyasyon ekiplerindeki diş hekimlerine riskli vakalardan sürüntü aldırılıyor, numuneleri teslim etmeleri isteniyor,  hatta TÜİK taramaları bile yaptırılıyor. Acil vakalara ulaşacak kişiler bulunamayınca, görev ve yetkileri olmamalarına rağmen diş hekimleri gönderiliyor.

TDB, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) isimli telefon uygulamasına vakanın girilmesi gerektiğini hatırlatarak, vakanın adresinde kapıya, zile, asansöre temastan sonra hekimlerin bu programın kullanmasının sağlık riski yarattığını belirtti.

‘GÜNDE 2 BİN SÜRÜNTÜ ALINIYOR’

TDB hava alanlarındaki filyasyon ekiplerinin yaşadığı sorunlara ayrı bir yer ayırarak, “Filyasyon ekiplerinin 7/24 saat, küçük, hijyenik olmayan bir alanda günde 2 bin civarında sürüntü almaları, diş hekimlerinden isteniyor” ifadelerini kullandı.

TDB, izole ve karantinadaki hastaların takibinin kolluk kuvvetleri yerine filyasyon ekiplerine yaptırılması sonucu diş hekimlerinin vakaların karantina süresinin uzatıldığını bildirmek için ilgili adrese gittiğinin altını çizdi.

‘ÖDEMELER YAPILMADI’

Aile diş sağlığı merkezlerindeki hekim sayısının azıldığını açıklayan TDB,  bu merkezlerde çalışmaya devam eden personelin yükünün arttığını, gece nöbetlerinin uzayarak 24 saatlik mesaiye dönüştüğünü ifade etti. TDB, bazı bölgelerde ise gece nöbetlerinin filyasyonda çalışan personele yazıldığını kaydederek, ek ödemelerin halen gerçekleştirilmediğini hatırlattı:

“Ödenmesi vaat edilen Ocak ayından itibaren yüksek tabandan döner sermaye ve Ağustos itibariyle COVID-19 ödeneği verilmedi. Dağıtım ilkelerinde daha önce yaşanan sağlık çalışanları arasındaki eşitsizlik giderilemedi. Kamuda çalışan meslektaşlarımız uzun süreceği ön görülen pandemi koşullarındaki çelişkiler nedeniyle düşük maaşlar ve belirsizlikler içinde çalışmaya devam etmek zorunda kaldı.”

SORUNLAR TEK TEK SIRALANDI: ÇOĞU İLDE YEMEK BİLE VERİLMİYOR

TDB hekimlerin akşam saatlerinde çalışmasının da güvenlik sorunu oluşturduğuna dikkat çekerek, sorunlar arasında şunları sıraladı:

-  Filyasyonda görevli diş hekimleri yüksek risk grubunda olmalarına rağmen rutin testleri yapılmadı.

- Filyasyon ekiplerinin doğru koordine edilmemesi sonucu iş gücü ve zaman kaybı yaşanıyor.

-Görev saatlerinin plansız şekilde anlık belirlenmesi sonucu kişiler çalışma saatlerini bilmiyor.

-Diş hekimlerinin aile yaşantıları belirsizlik durumda ve dinlenme zamanları yok.

- Çalışma saatleri 09.00-23.00 gibi bir zaman aralığında olan hekimlere çoğu ilde yemek bile sağlanmıyor.

- Diş hekimlerine günlük bir kota testi veriliyor. Aynı gün o kotadaki test sayısının bitirilmesi isteniyor.

- Sütüntü alındıktan sora yakın temas vakalarının tespit edilmesi, ilaç temini vb. işlerin bitirilmesi talep ediliyor.

- Araç temini yapılmayan hekimler kendi şahsi araçlarını kullanıyor.

- Bir gün çalışma- bir gün izin kurallarına uyulmuyor, yıllık izinler verilmiyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler