Sadullah Özcan

Sadullah Özcan

Dijital dünya ve hayatımıza etkisi

Bugün gündemin dışında fakat hayatımızın içinde bir konuyu yazalım dedik. Artık hayatımızın her noktasında varlığını hissettiğimiz dijital dünyadan bahsediyorum. Ellerimizde dokunmatik telefonlar, tabletler yer ve zaman mefhumu olmaksızın hayatımızda.
Dijital dünya iletişim dünyamızın bütün argümanlarını altı-üst etti. Dijital dünya iletişim amacının dışında hayatımıza yön veren, ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Arkadaş, dost ve aile ilişkilerinin yönü bu sayede değişti.
Aynı çatı altında yaşayan anne-baba-çocuk ve kardeşleri bir birinden uzaklaştırırken, dünyanın diğer ucundaki binlerce km öteden dostluklar ve arkadaşlıklar doğurdu. Yani dijital dünya yakınları uzak, uzakları yakın eder hale geldi. 
Aynı zamanda dijital dünya sanal alemin kuruluşuna ve insanlığın bu alemde yaşamasına götürdü toplumu. Bugün için dijital dünya iletişim kanalı olmanın ötesinde hayatın kendisine dönüştü. Bugün insanın yaşamını biçimlendiren, yönlendiren bir noktadadır. 
İnsanlar artık dertlerini, tasalarını, sevinçlerini, mutluklarını bu dünyadan haykırırken ihtiyaçlarını bu sanal dünyadan gideriyor.
Kısaca dijital dünya hayatın her alanında insanın dünyasında toplumun bütün katmanlarında hükmünü sürdürmektedir. 
Bu nedenle kamu hizmetleri, toplumun ortak ihtiyaçlarının giderek bu aleme taşındığını söylemek mümkündür.  
Dijital dünyanın iletişim kanallarına hükmetmesi toplumun bütün ilişkilerine hükmeden sosyal medya mecrasını ortaya çıkardı. 
Yapılan araştırmalar, toplumsal gözlemler artık hayatımızın sosyal medya ile şekillendiğini gösteriyor. Dijital dünya ve sosyal medya insanın ve toplumsal yapıyı sanal dünyaya çekerken diğer taraftan da insan ve toplum yaşantısını da kolaylaştıran imkânlar sunuyor. 
Toplumun bütün katmalarına yayılan sosyal medya mecrası toplumsal hizmetlerin önceliklerinin belirlenmesinde büyük imkânları önümüze getirdi. 
Dijital dünyanın hayatımızın her alanına girmesi bugün insanları anlamanın toplumu analiz etmenin yeni yöntemlerini ortaya çıkardı. Yeni gelişmeler yeni imkânlar doğurup yeni zorlukları önümüze koyuyor. Bugün için toplumu anlamının insani davranışları çözebilmenin yolları da değişmiştir. Eğer bugün sosyal medya mecralarını takip edemezseniz günlük gelişmeleri anlamakta zorlanırsınız. Tam tersine bu mecrayı takip edebilirseniz de toplumsal nabzı elinizde tutabilirsiniz. 
Bugün yeni bir alan olarak sosyal medya analiz kavramı ortaya çıkmıştır. Bu alanda yeni açılımlar yeni yöntemler doğmaktadır. Önceleri sosyal medya mecralarında yer almanın ayrıcalığı söz konusu iken şimdi sosyal medyadaki gelişmelerin analizi ön plana çıkmıştır. 
Gelinen noktada bir kamu hizmeti gören halkın ihtiyaçlarını giderme konusunda hizmet veren ister seçim usulü ile ister atama usulü ile göreve kim gelirse gelsin doğru düzgün ve toplumun ihtiyaçlarına uygun faaliyette bulunmasının tek yolu toplumu okumaktan geçer. Toplumu okumanın en hızlı yolu ise günümüzde dijital dünyanın önümüze getirdiği sosyal medyanın analizi ile elde edilir. 
Yaptığımız araştırmaların sonuçları toplumun siyasal katılımında sosyal medyanın seçmen tercihlerine beklenilenin üzerinde etkilediği ortaya çıkarmaktadır. 
Diğer bir gerçek ise sosyal medya analizleri bir belediyenin faaliyette bulunduğu mücavir alanındaki toplumun nabzını tutmasında etkili olduğunu gösteriyor. 
Artık günümüzde toplumun nabzını tutmanın en iyi yolun sosyal medyayı takip etmek olduğu görülüyor. Takibin ötesinde sosyal medyayı doğru analiz etmek birçok konuda problemlerin çözümüne katkı sağlayacaktır.  
Dijital dünyanın başta siyasal katılımlara etkisi ve sosyal medyanın analizi üzerinden toplumu okuyabilenler yaptıkları toplumsal hizmetlerde başarının anahtarını yakalamış olacaktır. 
Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar