Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Devlet Bahçeli, 2021'in "Ahi Evren Yılı" İlan Edilmesine Karşı Çıkar mı?

2021, UNESCO tarafından Yunus Emre, Hacı Bektaş ve Ahi Evran yılı ilân edildi.

Ülkemizde geçen seneden beri bu konuda toplantılar yapılıyor. Fakat Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklama yapılması biraz gecikti. 2021 ocak ayının son gününde yapıldı. Gecikmesi bir yana, genelge, sâdece Yunus Emre için yayınlandı.

Nereden itiraz gelir ve sonra ne olur diye merakla bekledim. Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün, “Hacı Bektaş Veli de Ahi Evran da Yunus Emre gibi kıymetlidir. Değerlerimizi ayırmak ihmâl etmek târihe saygısızlıktır, şahsiyetlerinin kadrini bilmemektir.“ açıklaması yaptı.

Nihâyet dün 2021, Hacı Bektaş yılı da ilân edildi.

Sırada Ahi Evran var. Fakat 2021, Ahi Evran yılı ilân edilirse Devlet Bahçeli açısından ciddi bir sıkıntı çıkacak gibi görünüyor. İtiraz etse bir türlü, etmese bir türlü.

Sebebini açıklayayım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “astronot” kelimesinin Türkçe karşılığını bulmayı teklif edince, “Cacabey olsun.” diyen Bahçeli, maalesef biraz acele etti.

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü’nün, “İsim için acele etmeyelim, bir soluklanalım, bir şeyler içelim, biraz okuyalım. Vakti gelince isim kendiliğinden tekevvün edecektir inşallah." açıklaması, dilerim Cumhurbaşkanlığı tarafından dikkate alınır.

Çünkü Üçüncü’ye göre, Anadolu’daki Türkmen katliâmının mesûlü olan Cacabey, Türk ülkesinin Moğol işgalciler tarafından pâymâl edilmesinin, haksız, zulüm ve tecâvüzlerin hâtırasını yansıtıyor.     

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Târih Bölümü Orta Çağ Târihi Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen’e göre ise durum, daha da vahim.  

Hacıgökmen, 21 Eylül 2019’da Ahi Evran hakkındaki konuşmasında, Ahi Evran’ın ölümünden Cacabey’in sorumlu olduğunu şöyle ifâde etmiş:

“Cacabey, Anadolu’da çıkan isyanlar sonucunda Selçuklu Emiri olarak Kırşehir’e gelmiş ve Ahi Evran’ı şehid etmiştir.”

Yâni Devlet Bahçeli’nin, astronot kelimesi yerine teklif ettiği isim, Ahi Evran’ı şehid eden emirin ismi.

Bitmedi, dahası var. Hacıgökmen, Cacabey’in Moğol soyundan geldiğine de dikkat çekmiş.

Hâl böyleyken 2021, Ahi Evran yılı ilân edilirse ne olur?

Ahilerin dilinden söyleyeyim. Cacabey’in papucu dama atılır.

İktidarın Köroğlu ve Dadaloğlu paradoksuna, Ahi Evran da eklenmiş olur. Ne de olsa devrine göre isyankâr bir hâin değil mi?

……..

CUMHURBAŞKANIMIZA BİR TEKLİFİM VAR

9 Şubat’ta Milli Uzay Programı tanıtım toplantısında, “Artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor.” diyen Cumhurbaşkanımız, aynı konuşmasında şunları da söyledi:

“Bir Türk vatandaşını uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Eminim ki birçok kişi, bu hayâli kurarak büyümüştür. Hatta belki bayanlardan bile ‘ben adayım’ diyenler vardır.”

Cumhurbaşkanımızın astronot kelimesine olan hassâsiyetini, bayan kelimesi için de bekliyorum. Ben, kadın kelimesinden rahatsız değilim. Bayan, kadın kelimesinin karşılığı olamaz. Parti kadın kolları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü örneklerinde olduğu gibi.

Ayrıca biz kadınlara göre, “Bir Türk vatandaşı” ifâdesi, hem erkekleri hem kadınları kapsar. Özellikle “Hatta bayan..” vurgusuna ihtiyaç yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.