Detaylar Ortaya Çıktı: S-400’ler Akıncı Üssü’ne

Detaylar Ortaya Çıktı: S-400’ler Akıncı Üssü’ne

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, füzelerin Mürted Hava Üssü’ne getirilmesinden sonra sistemin kuruluş süreci başlayacak. Sistemin kuruluşununsa bu sene içinde tamamlanmasının beklendiği açıklandı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra adı ‘Mürted’ olarak değiştirilen hava üssü, darbe girişimi sonrası ‘yedek meydan’ statüsüne düşürülmüş ve bünyesindeki filo komutanlıkları lağvedilmişti.

ABD, S-400’lerin NATO ile uyumlu olmadığını ve Türkiye’nin de üretim programında yer aldığı F-35 savaş uçaklarının güvenliğini tehlikeye atacağını söylüyor.

ABD’li yetkililer Türkiye’nin kararından vazgeçmemesi durumunda ABD yasalarında yer alan yaptırımlarla karşı karşıya olacağını söylüyor.

NATO radarına bağlanmayacak

Son olarak, Ankara’nın ABD yaptırımlarından kaçınmak için ‘barış konuşlanması’ adı verilen yeni bir formül geliştirdiği belirtilmişti.

Füzeler her an kullanılır hale gelecek şekilde kurulumu yapılacak. Füze sistemleri sadece risk ve tehditlerin arttığı dönemlerde aktif hale getirilecek. Dahası, sistem NATO radarına bağlanmayacak.

Söz konusu formül, Rusya’dan S-400 füzelerinin alınacağı haberlerinin çıkmaya başladığı 2017 yılında da gündeme gelmiş, iktidara yakın medya ‘barış mevzilenmesi’ adı verilen bu uygulamada füzelerin Akıncı Üssü’ne konuşlandırılacağını bildirmişti.

Trump’a rağmen yaptırımlar halen gündemde

Haftasonunda ABD Başkanı Donald Trump’la görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Washington’ın S-400 nedeniyle Ankara’ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtmişti. Erdoğan, füzelerin 10 gün içinde teslim alınacağını söylemişti.

ABD yönetimininse Ankara’nın Rus yapımı S-400 füzelerini teslim alması durumunda, Erdoğan’ın aksi yönde açıklamalarına rağmen Türkiye’ye yaptırım uygulamayı ve F-35 savaş uçağı programından çıkarmayı planladığı bildirilmişti.

KAYNAK: Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler