Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

DEĞİŞİM İZMİR’DEN BAŞLIYOR

Nihayet CHP İzmir Büyükşehir ve ilçe adaylarını ilan etti. Mevcut başkanlardan sadece 3 ü yerlerini korudu. Adaylardan dokuzu kadın. CHP Genel Başkanı “Değişimi görmek isteyenler İzmir’e baksın”diyor. Diyor da..Olayın aslı öyle değil..İzmir bir yerde genel başkanın rüştünü ispat etmek istediği bir yer olmuş durumda.

İzmir listesini ilk PM den geçirmek mümkündü. Aylardır niye tartışıldı ki? Kendisini CHP Genel Başkanı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile oturulur, konuşulur, paylaşımlar yapılırdı. Haftalarca boş yere beklenildi. Bu iş aday açıklamaları başladığında yapılsaydı ne büyükşehir belediye başkanı ne de ilçe başkanları bu denli yıpratılmazdı. Hele ki Tunç Soyer’e aday olmayacağının son dakikada bildirilmesi kendisinin de ifade ettiği gibi tek kelimeyle siyasi nezaketsizlik.

Değişim nasıl oldu? Üç eş başkanlı partide İmamoğlu sadece İstanbul adaylarını değil tüm illerdeki adayları öncelikle İzmir olmak üzere belirlemek istiyordu. İzmir için de genel sekreter yardımcısı Buğra Gökçe’yi uygun görmüştü. Özgür Özel ise genç ve kadın olmasını istiyordu İzmir büyükşehir belediyesi adayının. Selen Sayek Böke, Filiz Ceritoğlu Sengel gibi isimler kafasındaydı. Kemal Kılıçdaroğlu İmamoğlu’nun adayı olmasında kim olursa olsun hesabındaydı. İzmir adaylarının açıklanacağı gün öncesi Özel Kılıçdaroğlu ile biraraya gelip fikir alışverişinde bulundu. İzmir adayları üzerine 15 gün çalışmıştı. MYK öncesi kararını verdi. Kendi adayını öne sürecekti. Bu aday baştan beri kendisinin yanında yer alan Karşıyaka Belediye Başkanı’ydı. Anketlerde son sırada falan yer almasına, Cengiz İnşaat ile ilgili olumsuz haberlere kulağını tıkadı ve PM den Cemil Tugay adını geçirtti.

Cemil Tugay da Tunç Soyer gibi naif, kentini seven bir insan. Kendisini zor günlerin beklediği aşikar. Soyer’inicraatlarını sürdüreceğini yeni projeler ortaya koyacağını belirtiyor. Karşıyaka Belediye Başkanlığı yolunu açan Soyer’i övse “o zaman niye değiştirdiniz”diyecekler,yerse“İzmir Büyükşehir Belediyesi başarısız”diyecekler. Yukarı tükürse bıyık aşağı tükürse sakal. İşi kolay değil. Geç açıklamadan doğan olumsuzluklar da var.

İlçe adaylarından sadece 3 ü tekrar aday gösterilmiş durumda. Misal Özgür Özel’in yanında yer alan Gaziemir mevcut belediye başkanı Halil Arda “benim Dikili’den neyim eksik”diye düşünmez mi? Ya da mevcut Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan “benim Seferihisar’dan neyim eksik”diye düşünmez mi?

Bir önceki yerel yönetim seçimlerinde hakkının yendiğini düşünenler Aliağa başta olmak üzere DSP den aday olmuşlar,bir çok ilçeyi CHP bu nedenle kaybetmişti. Benzer gelişmeler yine yaşanacak gibi görünüyor.

Tunç Soyer’i bazıları da eşi Neptün Soyer üzerinden vurmaya çalışıyorlar. Neptün Soyer İzmir Köy KoopBaşkanı sadece başkan eşi değil. Neptün Soyer gitsin..Gitsin tamam da kim gelecek? Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay Siyaset yolculuğunda yanında olan isim. Hani siz kadınların da aktif olarak siyasette eşlerinin yanında rol almalarını savunuyordunuz?

Tunç Soyer’e uygulanan Yılmaz Büyükerşen’e yapılanın kopyasıdır. Büyükerşen’i onore etmek için bir unvan icat ettiler belki de Soyer’e de küsmesin ,seçimde aktif çalışsın diye bir apolet takarlar. Kabul edeceğini sanmıyorum.

Geçen gün bir toplantıda gazeteci arkadaşlardan biri “Tayyip Erdoğan çok şanslı. Böyle giderse tüm seçimleri alır “deyince o klasik cümleyi tekrarladım “Türkiyede iktidar sorunu yok muhalefet sorunu var”

Değişim İzmir’den başlıyor.

Bu değişim “Gönül Belediyeciliği”ne dönüşüm şeklinde olur, İzmir ve ilçelerinde bazı kaleler yıkılırsa kimse şaşırmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.