Çocukları Anlamamıza  Yardımcı Olacak 15 Film

Çocukları Anlamamıza Yardımcı Olacak 15 Film

Hafta sonu ailecek ne yapmayı planlıyorsunuz ? Ailecek ekran başına geçip evde sinema keyfi yapmaya ne dersiniz ? Çocuklarımızı anlamamıza yardımcı olacak 15 film ile sizleri baş başa bırakıyoruz.

1- Romana And Beezus (Afacan Kardeşim Ramona) 2010 ABD yapımı. Filmin süresi 103 dakika. Beverly Cleary’nin Ramona isimli çocuk kitapları serisinden uyarlanan filmde, hayal gücü geniş, enerji dolu Ramona ve ablası Beezus’un komik maceraları anlatılmaktadır. Her ne kadar bu iki kız mutlu gözükse de ailenin oturduğu evi kurtarmak kolay olmayacaktır.

2- Boyhood (Çocukluk) 2014 ABD yapımı. Filmin süresi 2 saat 45 dakika. Mason adlı bir çocuğun ilkokul yıllarından koleje girmesine kadar olan süreçteki büyümesine tanıklık ettiğimiz film, onun bir yandan boşanmış anne ve babasıyla yaşadıklarına odaklanırken, bir yandan da Linklater’in kendi kızı Lorelei Linklater’ın canlandırdığı sinir bozucu kız kardeşi Samantha ile olan ilişkisine dikkat kesiliyor. Mason’a çocukluktan ergenliğe geçişteki 12 yıllık yolculuğunda eşlik ettiğimiz Çocukluk; bize hiç çaktırmadan deneyimin, büyümenin, değişen ve kaçan anların benzersizliğini anımsatıyor. Bir dipnot: Filmin çekimleri gerçekçi olabilmesi adına Mason'un büyümesine eşlik ederek 12 yıl sürmüş

3- Bridge to Terabithia (Terabithia Köprüsü) 2007 ABD yapımı. Filmin süresi 96 dakika. Terabithia Köprüsü, Jess adındaki bir çocuğun sihirli hikayesini anlatıyor. Jess'in hayatı, Leslie adlı bir çocuğun aynı okula gelmesiyle değişir. Leslie'nin gelmesiyle yaşamında yeni bir dönem açılan Jess kısas sürede Leslie ile arkadaş olmayı başarır. İki çocuk, evlerinin arkasında bulunan ormanlıkta Terabithia adında devlerden, cücelerden ve sayısız efsanaevi yaratıklardan oluşan hayali bir krallık yaratırlar. Bu hayali krallık onlara gerçek dünyada zorluklarla nasıl savaşmaları gerektiğini öğretecektir...

4- Finding Neverland (Düşler Ülkesi) 2005 İngiltere yapımı. Filmin süresi 1 saat 41 dakika. Peter Pan'in yaratıcısı James Barrie?nin gerçek hayat hikayesinden uyarlanan Düşler Ülkesi'nde, ünlü yazarın Olmayan Ülke'nin kapılarını nasıl açtığını izliyoruz. 1904 yılının Londra’sında geçen hikayede, ilk olarak, döneminin ötesinde bir nükteye sahip olan Barrie'yi tanıyoruz. Son oyununun galasında, tepkileri izleyen yazar, hayatının en büyük eserini yarattıracak ilhamın peşinde dolaşması gerektiğini hisseder. Ancak bu ilham hiç beklemediği bir anda, sıradan bir günde, kendisini bulacaktır. Marc Forster yönetimindeki Düşler Ülkesi, Peter Pan’ın kaleme dökülmesi sürecinin anlatılması kadar Johnny Depp, Kate Winslet gibi başarılı isimlerin yer aldığı oyuncu kadrosu ile de dikkat çekiyor.

5- August Rush (Kalbini Dinle) 2008 ABD yapımı. Filmin süresi 1 saat 53 dakika. Film bir müzik mucizesini anlatıyor. Lyla Novacek ünlü ve güzel bir viyolonselist, Louis ise gitar çalıp bir kulüpte vokal yapan biridir. Bu iki insan birbirlerini tanıdıklarında müziğin de ritmine uyarak aşık olurlar birbirlerine. Ancak çok farklı hayatları vardır ve ayrılmak zorunda kalırlar. Ancak Lyla hamiledir. Bir gün bir kaza geçirir, bebek kurtulur ama babası, onu kızına söylemeden başkasına evlat edinmesi için verir. Tek korkusu kızının kariyerine engel olacak bir durum gelişmesidir. Aradan on bir yıl geçtikten sonra küçük Evan, esas ailesinin onu beklediğine inanır ve onları bulmak üzere New York’a gider. Evan sokaklarda kendi müziğini yapmakta ve sihirli bir güç tarafından korunmaktadır. Evan'ın kendinde var olan müzik yeteneği onu başarıya taşırken aynı zamanda da başına dertler açacaktır.

6- We Need To Talk About Kevin (Kevin Hakkında Konuşmalıyız) 2012 ABD-İngiltere ortak yapımı. Filmin süresi 1 saat 52 dakika. Eva, Kevin'a hamile kaldığı gençlik yıllarında bütün kariyer planlarını ve hedeflerini bir kenara koyarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verir. Fakat annenin oğlu için hayatından yaptığı bu fedakarlık maalesef Kevin'in çocukluk yıllarından itibaren başlayarak hayatlarını ters yönde etkilemeye başlar. Kevin 15 yaşına geldiğindeyse lisedeki çete gruplarıyla takılmaya başlar ve hiç kimsenin hoş görmeyeceği olaylara karışır. Eva oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyarak, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlar. Bu arada Kevin'in ayrıldığı babası ile yeniden iletişime geçmek durumundadır...

7- The Chorus (Koro) 2005 Fransa, İsviçre, Almanya ortak yapımı. Filmin süresi 97 dakika. 1948 senesinde Clement Mathieu isimli bir müzik öğretmeni çocukları rehabilite etme amaçlı bir yatılı okula müdür olarak atanır. Buradaki baskıcı eğitim ve çocukların umursamaz tavırları başta onu hayal kırıklığına uğratır. Ancak Clement müziğin gücüyle zorlukları aşacağına inanmıştır…

8- Oliver Twist 2005 Çek, İngiltere, Fransa ve İtalya ortak yapımı. Filmin süresi 130 dakika. Oliver Twist bir yetimdir ve çok geçmeden yetimhaneden kaçarak korkunç bir eve düşer. Kendisine yapılan kötü ve acımasız davranışlar Londra’ya kaçmasına neden olur. Burada Artful Dodger yakalar onu ve Fagin’e götürür. Fagin, bu genç adama çok iyi davranır ona yankesiciliği öğretmeye başlar; ama bu gerçekten de Oliver’ın istediği hayat mıdır orası tartışılır. Charles Dickens’ın o ölümsüz romanından Roman Polanski tarafından perdeye aktarılan bu klasik hiçbir zaman değerini ve anlamını yitirmeyen ölümsüz eserlerden biri izleyicisi ile buluşuyor.

9- Dead Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği) 1989 ABD yapımı. Filmin süresi 128 dakika. 50’lerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve Ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmektedir. Fakat yeni İngilizce öğretmeni John Keating’in okula atanmasıyla çok şey değişecektir.

10- Meu Pe De Laranja Lima (Şeker Portakalı) 2012 Brezilya yapımı. Filmin süresi 99 dakika. Brezilya'nın Minas Gerais bölgesinde yaşayan Zeze, hayal gücü çok gelişmiş bir çocuktur. Ailesi çok fakir olan Zeze'nin en büyük zevki, hayallerini evinin bahçesindeki bir portakal ağacıyla paylaşmaktır. Zeze'nin çocukluk dönemi, dostlukları ve hayalleri filmde yer buluyor. Brezilya ve Güney Amerika edebiyatının en özgün yazarlarından olan Jose Mauro de Vasconcelos'un Şeker Portakalı romanının Marcos Bernstein imzalı 2012 uyarlaması, 2014'ün Mayıs ayında Türkiye'de gösterime girdi.

11- İnside Out (Ters Yüz) 2015 ABD yapımı Animasyon film. Filmin süresi 1 saat 35 dakika. Riley 11 yaşında bir kızdır ve herhangi normal bir insan gibi 5 temel duygu ile yaşamını devam ettirmektedir: Mutluluk, üzüntü, korku, öfke veya iğrenme. Bu 5 duygu gayet iyi bir şekilde işlerini sürdürürken Riley’in ailesinin yeni bir şehre taşınmasıyla birden her şey değişmeye başlar. Yalnız şehre değil yeni arkadaşlarına ve okuluna da uyum sağlamak zorunda olan Riley’in tekrar mutlu olabilmesi için duyguların beraber hareket etmeleri gerektiğini öğrenmesi gerekmektedir. Bu animasyon duyguların davranışlarımıza etkisini gösterdiği kadar çocuklarımızın da neler hissedebileceğini anlamamıza yardımcı olması açısından önemli bir film.

12- The Book Thief (Kitap Hırsızı) 2013 ABD yapımı. Filmin süresi 125 dakika. Liesel Meminger’in, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da henüz dokuz yaşındayken bir ailenin manevi kızı olur. Çok sevdiği ailesi ve evlerinde kalan sığınmacı Max sayesinde okumayı öğrenen ve çok seven Liesel kitaplarla derin bir bağ kurar. Max ve cesur Liesel için çevrelerinde dünyada yaşanan tüm kötülüklerden uzaklaşmasının tek yolu, kitapların ve kelimelerin ikisine sunduğu hayal dünyasıdır. Fakat bodrum katında saklanan Yahudi Max, sürekli diken üstündedir…

13- A Brilliant Young Mind (X+Y) 2014 İngiltere yapımı. Filmin süresi 111 dakika. Genç bir matematik dehası olan Nathan (Asa Butterfield), sayılarla olan başarısını sosyal ilişkilerinde gösterememektedir. Annesi Julie de dahil olmak üzere etrafındaki herkesi kendinden uzaklaştırıp yalnızlığı seçmektedir. Matematik öğretmeni Humphreys'in yüreklendirmesiyle Tayvan'da düzenlenecek Uluslararası Matematik Olimpiyatları'na katılmaya karar verir. Bu sırada yeni arkadaşlar edinmeye ve aşkla tanışmaya başlar.

14- Moonrise Kingdom (Yükselen Ay Krallığı) 2012 ABD yapımı. Filmin süresi 94 dakika. 50 sene öncesinde geçen filmde, birbirine aşık iki gencin (ergen) kasabadan kaçar. Sam, yetim bir izci çocuktur ve zorlu bir kişiliği vardır. Ne ailesi ne de arkadaşları onu anlayabilmektedir. Suzy ise 12 yaşında çekingen bir kızdır. Her ikisi de mutluluğun peşine düşerler. Bütün kasaba başta şerif olmak üzere gençlerin kaybolduğunu düşünüp peşlerine düşerler. Bu film ailece izleyebileceğimiz ve olumlu duygularla ekranın başından ayrılacağımız harika bir film niteliği taşıyor.

15 - “Taare Zameen Par” (Yerdeki Yıldızlar – Her Çocuk Özeldir) 2007 Hint Yapımı. Filmin Süresi 165 Dakika. Disleksi hastası olan Ishaan, öğrenme güçlüğü çekmekte ve bu nedenle derslerinde başarısız olmaktadır. Onun bu durumunu ne ailesi ne de okuldaki öğretmenleri fark eder. Derslerinde başarılı olamadığı için öğretmenlerinden sürekli azar işitir, ailesine şikayet edilir. Tüm bunlar onu dışarıya karşı daha huysuz ve yaramaz bir çoçuk haline getirir. Son derece katı birisi olan babası oğlunun düzeleceğini umarak onu yatılı okula gönderir. Oysa ki ailesinden ayrılınca Ishaan daha da içine kapanır. Onun dünyasına girmeyi başaracak ve ona yardım edebilecek olan tek kişi, yeni okulundaki resim öğretmeni olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler