Çin:Müslümanlar Pakistan'a, Katolikler Vatikan'a Emanet

Çin:Müslümanlar Pakistan'a, Katolikler Vatikan'a Emanet

Çin, din üzerinde devlet otoritesinden vazgeçerek,edindiği diplomatik bağları, siyasi ve ekonomik bağlara dönüştürecek. Çin psikoposları Vatikan'dan atanacak.

Papa Francis,Vatikan ve Çin arasındaki bağları güçlendirecek tarihi bir adıma imza attı. Çin tarafından ataması yapılan yedi rahip, Papa onayını aldı. 

DİPLOMATİK BAĞLARIN İLK BASAMAĞI

Bu konu,  1951'de Çin ve Vatikan arasındaki diplomatik bağların ana sebebiydi.

Papa Francis, 'Geçmişten gelen bütün yaraları saracağız. Çin’deki Katolik topluluk ile Vatikan arasında tam bir birlik sağlanacak.' sözlerini kullandı.

Ingiliz yorumcular, bu adımın Vatikan ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin tekrar kurulmasının bir işareti olduğunu belirttiler. 

Çin psikoposları, Vatikan'dan değil Beijing merkezinden atama onayı alıyordu.

Çin, ülkedeki 2 milyon Müslüman'ın İslami eğitim müfredatını Pakistan'ın üstlenmesi anlaşması yapmış, Sincan Müslümanları üzerindeki kısıtlamaları kaldırma adımları başlatmıştı. Ülkedeki Katolikler için ise Vatikan ile tekrar iletişime geçmesi, dini bağları siyasî ve ekonomik bağlara dönüştürme hamlesi' olarak yorumlandı. Bir kısım analist ise, dine bağlı herhangi bir aşırı hareket veya terör faaliyeti oluşmaması amacıyla dini merkezlerin dağıtıldığını öne sürdü. 'Çin, dinlerin belirleyicisi ve kısıtlayıcı olan devlet olarak görünmek istemiyor. Bu yarattığı imajın, din temelli devlet karşıtı silahlı faaliyete dönüşmesinden korkuyor. Onun yerine diplomatik adımlar atıyor. 'yorumu yapıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler