Çin, Aynı Günde Üç Anahtar Ülkeyle Ekonomik Müttefik Oldu

Çin, Aynı Günde Üç Anahtar Ülkeyle Ekonomik Müttefik Oldu

Yaptırım açıklamasından saatler sonra, Çin aynı gün içerisinde üç diplomatik görüşme gerçekleştirdi.Mevkidaşları ile buluşan Xi Jinping, “4. Doğu Ekonomik Forumu’nda alınan ‘siyasi bağları ekonomik bağlara çevirme’ kararını mı uyguluyor?”sorusunu sordurdu

Yaptırım açıklamasından saatler sonra, Çin aynı gün içerisinde üç diplomatik görüşme gerçekleştirdi. Mevkidaşları ile buluşan Xi Jinping, “4. Doğu Ekonomik Forumu’nda alınan ‘siyasi bağları ekonomik bağlara çevirme’ kararını mı uyguluyor?”sorusunu gündeme getirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ilk olarak, Beijing’teki Büyük Halk Salonunda, Litvanyalı mevkidaşı Raimonds Vejonis ile görüştü.

Xi "Çin, siyasi güveni derinleştirmek, ekonomik ve ticari işbirliğini arttırmak ve karşılıklı saygı ve eşitlik çevresinde iki halka da yarar sağlayacak ‘halklar arası değiş tokuşu’ arttırmak için hazır. " dedi.

Xi, ‘Litvanya, Baltık ülkeleri içinde Bir Kuşak Bir Yol projesini imzalayan ilk  ülkeydi’ şeklinde sözlerine devam etti.

Litvanya, Avrupa Ekonomisinin Kapısı

"Çin ve Avrupa, dünya ekonomisinin iki büyük ve dengeli seyreden gücü. Stratejik iletişimlerini geliştirmeli ve birbirlerine karşı açık fikirli olmalılar. Dünyada çoklu ve açık bir ekonomi oluşturmak için bu çok önemli.Çin ve Avrupa’nın ortak sorumluluğudur." şeklinde sözlerine devam etti.

Litvanya’nın, Bir Kuşak Bir Yol projesinde ilk ülke olması yönüyle hem Avrupa'ya açılan kapı hem sağlam bir köprü görevi görmesi bekleniyor.

Çin, Estonya’yı Denk Ülke Kabul Etti

Xi Jinping, Estonyalı mevkidaşı Kersti Kaljulaid ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Vahşi Orman Kanunları Yok

Xi, "Her ülkenin,büyüklüğünden bağımsız olarak, kendine has bir değeri vardır ve her ülke uluslararası topluluğun eşit birer üyesidir. ‘Vahşi orman kanunları’, uluslararası arenada geçerli değildir." dedi.

Kaljulaid, Çin'in Estonya gibi küçük ülkelere kendi eşitiymiş gibi davranmasını takdir ettiğini belirtti. "Ticaret, e-ticaret, lojistik ve diğer alanlarda işbirliğimizi arttırmayı umuyoruz."

“Çoklu ve serbest ticareti destekliyor, Çin'in küresel ilişkilerde önemini takdir ediyoruz. Amacımız, uluslararası hukukun ve düzenin korunmasıdır.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Pasifik Ülkelerine Ekonomik Destek

Son olarak Xi Jinping, Samoa Başbakanı  Tuilaepa Sailele Malielegaoi ile görüşmesinde, Pasifik Adası ülkelerine ekonomik destek sözü verdi.  

Xi, "Samoa, Pasifik Adasında Çin ile diplomatik ilişkileri geliştiren ilk ada ülkelerinden biriydi. Tek Çin politikasını takdir ediyor, geleneksel dostluğumuzun uzun süren bir işbirliğine dönüşeceğini umut ediyoruz. Çin,gelişen Samoa  ekonomisini destekleyecektir.Bir Kuşak Bir Yol projesi ile ticaretin yanında yatırım ve turizm işbirliğini de geliştiriyoruz." dedi.

Çok Taraflı Ticaret, Etkin Ülkeler

Çin, yaptırımlar sonrası, ‘kazan-kazan’, ‘barış’  ve ‘çoklu ve serbest ticaret’ ilkeleriyle birçok ekonomik dost edindi. ABD’nin uyguladığı yatırımlardan daha çok, tek taraflı ticaret anlayışından muzdarip olan ülkeler, Çin politikasıyla küresel ticaretin eşit özneleri sayıldıklarından, projelerde ‘etkin’ olmayı yeğliyorlar.

Pasifik Adaları ve Baltık bölgesi olmak üzere, dünyanın anahtar bölgelerinden anahtar ülkeler ile geliştirdiği işbirliği, daha büyük atılımların ilk adımları olarak görülüyor. Litvanya ve Estonya'nın NATO üyesi ülkeler olması ayrıca dikkat çekiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler