ÇİĞDEM ÇEKİRDEK

ÇİĞDEM ÇEKİRDEK

ÇİĞDEM ÇEKİRDEK

Herkes Ayasofya’da ibadet yasağının ortadan kalkmasından bahsederken ben başka bir yasaklama girişiminden söz edeceğim. İzmir’de başlatılan “Sahilde çekirdek yasaklansın! “kampanyasından. Sanırım kampanyaya öncülük edenler Üsküdar Belediyesi’nin yasağından esinlendiler.

Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Sahil Hattı boyunca çekirdek yemenin yasaklandığını duyurdu. Yasakla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Türkmen, "Bizim için zor ama zorunlu bir karar oldu bu. Harem'den Küçüksu'ya kadar, Üsküdar Sahil Hattı'nda çekirdek yemek artık yasak. Bu konuda sizlerden anlayış ve işbirliği bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Kabahatler Kanunu'na göre yazılacak cezalar, engelli hizmetleri için oluşturulan fona aktarılacak.

Kampanyanın sloganı da yanlış. İzmir’li çekirdek demez ki çiğdem der. Kordon’da ya da Güzelyali sahil boyunda en çok çiğdem çitletilir. Gazete kağıdından yapılmış külahlarla satılır çiğdem. Yani İzmir’de herhangi bir yerde bakkala gidip “bilader şurdan çiğdem versene! “dediğinizde gayet güzel çekirdeğinizi alır çıkarsınız fakat izmir dışı herhangi bir ilde gidipte “bilader çiğdem var mı çiğdem? “dediğinizde tabi o anki ruhsal durumuna da bağlı olmakla beraber çiğdem’i pazarlanan kadın sanan kuruyemişçi “pezevenk miyim lan ben? “ diyerek üstünüze atlayabilir.

İzmir’de çiğdem ve çekirdek arasındaki farka gelince, çiğdem bildiğiniz ayçiçeği çekirdeği, çekirdek ise kabak çekirdeği. Ve İzmir’de ayçekirdeği yemek isterseniz çiğdem deyin ki kabak çekirdeği vermesin kimse.

Ayçekirdeği, bilimsel adı Helianthus annuus olan ayçiçeği bitkisinin tohumları. Bu tohumlar sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun güvendiği faydalı besinleri de içerir. Ayçekirdeğinin yani çiğdem’in sağlığa birçok faydası var. Ayçekirdeği antioksidanların bir güç merkezi. Ayçekirdeğinin en iyi bileşenlerinden biri yüksek E vitamini içeriği. E vitamini cilt için bir antioksidan görevi görebilir ve kan dolaşımını artırarak ve kırışıklıkların görünümünü azaltarak cildi gençleştirir. 

Kabak meyvesinin içinin kurutulmasıyla elde edilen kabak çekirdeği de halk arasında sevilen kuruyemişlerden. Bakır, çinko, magnezyum açısından zengin. Sindirim sistemini etkileyen parazitlerin vücuttan atılmasına yardım eder. İlkokul yaşlarındayken bu nedenle kilolarca yedirdiklerini hatırlarım.Kabak çekirdeği’nin gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini çoğaltarak rahat uyumamızı sağlaması gibi sağlığa artıları çok..

Her türlü yasağa karşıyım. Kordondan atlı faytonların hayvan hakları savunucularının yaptıkları kampanya ile kaldırılmasına da karşıydım. Bugün Avrupa’nın birçok kentinde atlı faytonlar var yeter ki atların bakımı ve hizmet iyi olsun. Çiğdem çitleme de öyle. Zabıta görevlileri ne güne duruyor? Çimler kabuklarla doluyorsa ikaz ederler. Yasaklama yerine belediye” Sizi bu zevkten mahrum etmiyoruz ancak lütfen kabukları poşetlere sonra da çöpe atınız” şeklinde uyarı levhaları koyabilir. 

Stadlarda, sinemalarda da çok tüketilen kuru yemişler bunlar. Yasaklamak  en kolay çözüm. Hani Osmanlı’da II. Abdulhamid döneminde Maarif Nazırlığı (Milli Eğitim Bakanlığı) görevini üstlenen biri tarafından söylenen “‘Şu mektepler olmasaydı, ben bu maarifi ne güzel idare ederdim’ sözü gibi “Kordon’da çiğdem çekirdek yenmesin her yer pırıl pırıl olsun”mu diyeceksiniz ?

Kaynak: ÇİĞDEM ÇEKİRDEK - Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler