Çiftçiyi umutlandıran kanun teklifi: Kabul edilirse çiftçi vergiden muaf tutulacak

Çiftçiyi umutlandıran kanun teklifi: Kabul edilirse çiftçi vergiden muaf tutulacak

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde çiftçilerin tarımsal üretimde kullandıkları mazotun ÖTV’den muaf tutulmasını teklif etti.

Karasu, kanun teklifinde Özel Tüketim Vergisi’nin çiftçiler için girdi maliyetini yükselten kalemler arasında yer aldığını vurguladı. Karasu, tarımda dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin desteklenmesinin Türkiye’nin kısa vadede tarımsal üretimi artırmak ve ekonomideki durgunluğun çözümü olabileceğini kaydetti. 

Teklif gerekçesinde, "Tarımsal üretimde, teknoloji ve makina kullanımı arttıkça üretim kalitesi artmakta, bununla birlikte tarımsal faaliyet gösteren kişi ve kurumların motorin girdi miktarında yükselme yaşanmaktadır. Özetle, makina ve araçlarla tarımsal faaliyette bulunmak ürün kalitesini ve sürdürülebilirliğini yükseltmektedir" derken, ‘’Bu noktada, motorin girdi maliyetlerinin üreticilerimiz tarafından karşılabilmesi ve üretim sürecinin kesintiye uğramadan devam etmesi üretimdeki sürekliliğin sağlanması devletin görevidir’’ ifadelerini kullandı.

Türk çiftçilerinin dünyanın en pahalı mazotunu kullandığını belirten Karasu, söz konusu koşullarda çiftçilerin uluslararası rekabet gücünün her geçen gün azaldığını vurguladı. 

Karasu teklifinde şu ifadeleri kullandı:

"Tarım sektörünün üretim sürecinin yeniden üretilebilmesi için birtakım destek ve teşviklerin hayata geçirilmesi özellikle ekonomide yaşanan durağan dönemlerden çıkmanın yollarından biridir. Bu noktada en temel destek araçlarından biri olarak girdi maliyetlerinin devlet eliyle düşürülmesidir. Girdi maliyetlerinin düşürülmesindeki amaç; maliyetin azaltılması, tarımsal üretimde bulunan kişi ve kurumların kar marjının artması buna bağlı olarak üretim sürecine devam ederek yatırımların yapılmasını sağlamaktır." 

Teklifin yasalaşması durumunda tarımsal üretimde kullanılmak üzere çiftçilere satılan mazot Özel Tüketim Vergisi’nden muaf tutulacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler