CHP’li Öztrak: Bütçede Hokus Pokus

CHP’li Öztrak: Bütçede Hokus Pokus

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün açıklanan 2023 bütçe verilerini sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla değerlendirdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “2023 yılında bütçe açığı önceki yılın 10 katına çıkarak 1 trilyon 375 milyar liraya ulaştı. KKM maliyetinin bütçede kalması durumunda, bütçe açığının milli gelire oranının 2003’te kaydedilen yüzde 8’in üzerine çıkacağını söylemek mümkün. Nereden nereye… Az gittik uz gittik, Sarayın kibirlisinin yanlış politikaları neticesinde, kendisinin ‘Biz geldiğimizde ekonomi bitmişti’ dediği günlere döndük” açıklamasını yaptı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün açıklanan 2023 bütçe verilerini sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla değerlendirdi. Öztrak’ın açıklamaları şöyle:

"GEÇEN SENENİN ARALIK AYININ TAM 89 KATI"

“Bugün açıklanan bütçe verilerine göre 2023 yılında bütçe açığı önceki yılın 10 katına çıkarak 1 trilyon 375 milyar liraya ulaştı. AK Parti hükümetlerinin yönetiminde, son 21 yılda bütçe açığının milli gelire oranı dördüncü kez yüzde 5’in üzerine çıktı. Bu olağanüstü bütçe açığı rakamına, geçtiğimiz yıl bütçeden çıkarılıp Merkez Bankası’na yüklenen KKM maliyeti dahil değil.

Merkez Bankası bilançosundaki dönem kâr-zararlarının izlendiği kaleme bakarak; KKM maliyetinin bütçede kalması durumunda, bütçe açığının milli gelire oranının 2003’te kaydedilen yüzde 8’in üzerine çıkacağını söylemek mümkün. Neredeeen nereye…? Az gittik uz gittik, Sarayın kibirlisinin yanlış politikaları neticesinde, kendisinin ‘Biz geldiğimizde ekonomi bitmişti’ dediği günlere döndük.

Yine bütçe açığı, Hazine’nin nakit açığının 2,2 katına çıktı. Bu, bugüne kadar görülmemiş bir sapma. Bütçe açığında tahminden sapmanın neredeyse tamamı Sermaye Transferleri kalemi altındaki ‘Sınıflandırmaya Girmeyen’ harcamalardan geliyor. 2023 Aralık ayında (tek bir ayda) bu kalemden yapılan harcama 623 milyar TL. Bu geçen senenin aralık ayının tam 89 katı.

BÜTÇEDE HOKUS POKUS: TAHAKKUKU 2023’TE, HARCAMASI 2024’E

Bunun tamamına yakınının, bu yılın Aralık ayında tahakkuk ettirilen, ancak nakden ödemesi gelecek yıla sarkıtılan harcamalardan kaynaklandığı anlaşılıyor. Bir başka ifadeyle, bu yılın Hazine nakit açığında görünmeyen 700 milyar TL’den fazla harcama, 2024’ün nakit açığına aktarılıyor. Bunun sonucunda 2024 yılının bütçe açığı, nakdi gerçekleşmeden daha düşük gözükecek. Saray seçim sathı mailine girerken hesap oyunlarıyla, 2024’te gerçekleşecek bütçe açığını hokus pokusla gizlemenin peşinde.

BU OYUNUN FATURASI DA MİLLETE ÇIKACAK

Ama ‘Gerçek, bu dünyadaki en ısrarcı şeydir.’ Seçim öncesinde nakden ödemesi ertelenen bu harcamaların faturası, seçim sonrasında daha yüksek borç, daha fazla faiz ödemesi olarak milletimizi ezecektir. Sarayın ‘Seçimden sonra her şey tufan’ siyaseti tüm acımasızlığıyla devam ediyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler