CHP'den Yeni Ekonomi Programı Yorumu

CHP'den Yeni Ekonomi Programı Yorumu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren CHP'li Öztrak, "İstihdam ve gelir artışını sağlayacak hiçbir şey yok" dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’na ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ekonomi aile şirketi gibi yönetiliyor. Damadın da karnesi ortada. Döviz kurları, rekor üstüne rekor kırıyor. İstihdam ve gelir artışını sağlayacak hiçbir şey yok. Bu program, bu ucube rejimin ve bu ekibin Türkiye’nin dertlerine derman olamayacağına açıkça gösteriyor. Bu kifayetsiz ekip, millete güven vermemekte” dedi.

Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendirdi:

Gömleğin düğmesi en baştan yanlış iliklendi: Bugün 2021-2023 dönemini kapsayan orta vadeli programın ana hatlarıyla ilgili sunum yapıldı. Damat bakan orta vadeli ismini beğenmiyor ama açıkladığı programın kanuni istemi orta vadeli programdır, bütçe sürecini başlatan resmi bir dökümandır. Resmi dökümanların ismini de herkes kafasına göre değiştiremez. Program henüz Resmi Güzete’de yayımlanmadı, bütçe süreci de bir ay gecikti. Gömleğin düğmesi de en baştan yanlış iliklendi. Elimizde Resmi Gazete’de yayımlanmış detaylı bir programı henüz yok. Bu kifayetsiz yönetimde ekonomi dengesini öyle bir kaybetti ki o gün bugündür hala dengesini bulamıyor. Güveni sağlamak için iki şeye ihtiyaç vardır. Birincisi ciddi program, ikincisi ehliyetli kadrolar.

2023 hedeflerinin iflasının itirafı: Ekonomi aile şirketi gibi yönetiliyor. Damadın da karnesi ortada. Orta vadeli programların çoğu, daha mürekkebi kurumadan kadük oldu. Dolar 8, avro 9 liraya koşmaya devam etti. Döviz kurları, rekor üstüne rekor kırıyor. Ortalama dolar kuru tahmini önümüzdeki dönem için 7 lira 58 kuruş, 2022’de 7 lira 88 kuruş 2023’te ise 8 lira 2 kuruş olacakmış. Dolar kuru daha bügün 7.85’leri gördü. Kur tahminleri daha işin başında geçersiz hale gelen bir programa nasıl güven duyulacak. Damak bakanın milli gelir tahminleri ekonomimizdeki vahim patinajı açıkça gösteriyor. 13 yıl önceki milli gelir hayal oldu. Damat bakanın verdiği rakamlar, AK Parti’nin 2023 hedeflerinin iflasının itirafıdır.

İstihdam karnesi zayıf: Damadın açıkladığı programın en zayıf yönlerinden biri de istihdam. Damadın istihdam konusunda karnesi zayıftır. Hele hele söylediği sözler evlere şenlik. Kurun önemli olmadığını söylüyor. Döviz kurunun kontrolü bizim elimizde diyor. Siz göreve geldiğinizde dolar kuru 4 lira 53 kuruştu, bugün 7 lira 80 kuruşa çıktı. Kuru tutmak için 120 milyar lira rezerv erittiniz. Çarşıda, pazarda etiketler şiştikçe şişti. Damat bakan çıkmış, ‘sanayimiz güçlüdür.’ Maalesef damat, ekonomik verilerden bihaber görünüyor.

Tek bir tedbir yok: Damadın açıklamalarında tek bir tedbir yok. Ekonomik buhran, pandemi yok. Yoğurdu farklı şekilde yiyecekler dedirtecek hiçbir şey yok. İstihdam ve gelir artışını sağlayacak hiçbir şey yok. Esnaf perişan. Vergi ve kredi borçlarına yeniden yapılandırma istiyor. Damadın esnaflara söylediği herhangi bir tedbir yok. 2020 bitiyor, hala çitfçinin üretim desteğini açıklamadılar. Önce bunu bir an önce ilan edin, kuruşu kuruşuna ödeyin. Veli ve çocuklarımız çaresiz. Bu dönemde her bir öğrenciye sınırsız internet kotası vermeyle ilgili tek bir şöy söylemedi.

Millete güven vermiyor: Bu program, bu ucube rejimin ve bu ekibin Türkiye’nin dertlerine derman olamayacağına açıkça gösteriyor. Bu kifayetsiz ekip, millete güven vermemekte.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler