CHP'den Gençlere Rap Şarkılı Sol Kesime Türkülü Mesaj

CHP'den Gençlere Rap Şarkılı Sol Kesime Türkülü Mesaj

Ana muhalefet partisi CHP, “hedef iktidar” sloganıyla düzenleyeceği kurultayda Z kuşağına özgürlük ve ekonomik beklentilerini dikkate alarak sözleri hazırlanan rap şarkısıyla seslenecek.

Türkiye’de baroları bölme, sosyal medya kontrolu gibi tartışmalı yasal düzenlemelerin hayata geçirildiği bu dönemde CHP 37. Olağan Kurultayı’nda “Hak, Hukuk, Adalet” kavramlarını vurgulama kararı alındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “iktidar kurultayı” tanımlaması dolayısıyla “hedef iktidar” sloganı kullanılacak.

Normal koşullarda 28–29 Mart 2020’de yapılması planlanan ancak pandemi yüzünden ertelenen CHP 37. Olağan Kurultayı, Bilkent Üniversitesi’nin yarı açık nitelikteki salonu Bilkent Odeon’da Cumartesi ve Pazar günü düzenlenecek. Kurultayda yarın açış konuşmaları yapılacak ve yeterli sayıda delege imzasını toplayabilmek amacıyla aday adayları konuşmalarının ardından adaylar belirlenecek. İlk günkü bölümde CHP Genel Başkanlığı seçimi yapılacak, ikinci gün ise partide önemli karar organı niteliğindeki Parti Meclisi belirlenecek.

Salonda herkes yerleştiğinde öncelikle ekranda eski genel başkanların videolu mesajları yayımlanacak. Adalet Yürüyüşü’nün hatırlatılacağı video ve şarkıdan sonra Kılıçdaroğlu açış konuşmasını yapacak.

Kurultay boyunca 2017’nin Haziran ayındaki Adalet Yürüyüşü anımsatmasıyla “Hak, Hukuk, Adalet” teması ön plana çıkartılacak.

Kurultayda doğal delege durumundaki 81 il başkanınca ortak imzayla aday gösterilmesi planlanan Kılıçdaroğlu’nun gelecek seçimlerde CHP’nin iktidar olacağı yönündeki vaadi doğrultusunda genel başkanlığı da özel bir şarkıyla vurgulanacak. Söz ve müziği Ali Altay’a ait olan “İktidarın Yolu Kılıçdaroğlu” şarkısı kurultay boyunca ekranda olacak.

Son dönemde Türkiye’de eğitim alanındaki aksaklıklar, merkezi sınav sistemi sorunları ve sosyal medyaya olası yasaklamalar dolayısıyla gündemdeki “Z Kuşağı” da unutulmadı. CHP içerisinde görev alan 27 yaşındaki Canberk Durucu’nun söz, müziği ve klibi kendisine ait olan rap şarkısıyla gençlere seslenilecek. Durucu’nun şarkısında, “Geleceğini düşünen çocukların suçu ne, 2008’de doğdum 5 bin dolar borçla, şimdi günümüzde 5 kat daha fazla, merak etme bizimle gelecek liyakat, israfın sonunda bedel ödeyen çocuklar, hak, hukuk, adalet, yüreğimizde cesaret…” gibi sözler yer alıyor. Şarkı, CHP’nin ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ulusa hizmet yolunda bütün varlığımızla çalışmak parti üyelerinin bozulmaz andıdır” sözüyle noktalanıyor.

CHP’nin rap şarkısına imza atan Durucu da, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamasında, lise günlerinden bugüne müzikle uğraştığını belirterek, bir yandan partide görev alırken bir yandan elektro müzik yaptığını kaydetti. Kurultay çalışmaları sırasında gençliğe hitap edecek bir şarkı hazırlanabileceği gündeme geldiğinde bu 2.56 dakikalık rap şarkısı seslendirdiğini kaydeden Durucu, sözlerde toplumsal sorunlara ve gençlik için sorun olan başlıklara yer verdiğini, özellikle de iş sıkıntısı dolayısıyla liyakatı vurgulayarak daha iyi bir gelecek CHP’yle mümkün mesajını vermek istediklerini anlattı.

CHP yönetimi, rap şarkısıyla Z kuşağına seslenmeyi hedeflerken tabanındaki sol kesimleri de unutmadığını göstermek istedi. Bu amaçla kurultayda Onur Akın’ın seslendirdiği ve sözleri Nazım Hikmet’e ait olan “Güneşi İçenlerin Türküsü” sıkça ekranda olacak. “CHP’nin iktidarında aydınlık günler umudunu” vurgulamayı amaçlayan türküyle CHP’nin Adalet Yürüyüşü dahil farklı eylemlerinden görüntüler de ekrana yansıtılacak. CHP yönetimi, bu şarkıyla sol siyaset çizgisinden kayma yaşandığı eleştirilerine karşı sol geleneğini ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Bu arada kurultayda Kılıçdaroğlu karşısında genel başkanlık yarışı için üç kişinin ismi geçiyor. Eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Gelecek İçin Biz” grubu temsilcisi ve Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner ile Prof. Dr. Tolga Yarman da genel başkanlığa aday adayı oldu. Ancak CHP Parti Tüzüğü’ne adaylık için en az 68 delege imzasıyla aday gösterilmesi halinde bu isimler genel başkanlık seçimine aday olarak katılabilecek.

Aday adaylarından hukukçu İlhan Cihaner, “CHP için adaylık koşullarını karşıladığımı düşündüğüm için adaylık açıklamasını yapıyorum” ifadesiyle yeterli delege desteğine ulaştığı mesajını vermişti. İl teşkilatlarını ziyaretleriyle delege desteği arayışındaki Atıcı ise, CHP delegesi tarafından demokratik sorumlulukla adaylığına imza verileceğini düşündüğünü vurgulamıştı.

Salıcı sosyal mesafeli kurultay koşullarını tanıttı

Bugün kurultay öncesinde son hazırlıklar aşamasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise Bilkent Odeon'da tanıtım toplantısı düzenledi. Salıcı, Corona virüsü salgınına karşı önlemler alarak katılımcı sayısını sınırladıklarını belirterek, “On binlerce kişinin katıldığı bir iktidar kurultayı yapmak istedik. Yüzyılda bir çıkan salgın koşulları buna izin vermedi. Salgın koşulları bizim iktidar kurultayı yapmamıza izin vermedi ama iktidarımıza engel olamayacak” mesajını verdi.

Salıcı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda aldıkları kurultay önlemlerini “Her yerde dezenfektanlar olacak. Kurultay delegesi arkadaşlarımıza otellerinde bir çanta dağıtıldı. Onun içinde de maske ve dezenfektan var. Kurultay günü de burada bol miktarda sosyal mesafe kuralına uyulması, dezenfektan kullanımı, maske kullanımı konularında uyarılarla karşılaşacağız. Ateş ölçerler ile arkadaşlarımız salona girilmeye başladığı andan itibaren gerekli çalışmaları yapacaklar” diye özetledi.

CHP’nin 1356 kurultay delegesine çipli salona giriş kartları dağıtıldığını kaydeden Salıcı, kurultay alanındaki 4 bin koltuk için “sosyal mesafe” kurallarına uygun olarak oturma düzeni bakımından kimin hangi koltuğa oturacağını koltuklar üzerine isimlikler yerleştirerek belirlediklerini anlattı.

Salıcı, alanda kurultay delegesi olmayan 9 il başkanı, 5 il belediye başkanı, önceki dönemlerde görev yapan 4 eski genel başkan ve şu ana kadar genel başkan adaylığını açıklayan 3 partili için de oturma bölümü hazırlandığını söyledi.

Kurultayda bu sefer yerel basın mensuplarına davet yapılamadığını ve kısıtlı sayıda basın mensubunun bulunacağını kaydeden Salıcı, oylamalar için de salon dışında kabinler ve sandıklar hazırlandığını ve her sandık kabininde olabilecek en asgari sayıda kişi tarafından oy kullanılmasını sağlayacak şekilde düzenleme yaptıklarını belirtti.

Salıcı, siyasi partiler geleneği bakımından kurultaylarda diğer partilere de temsilci göndermeleri için davet yapıldığını ancak bu sefer salgın nedeniyle bunun yapılamadığını ve yurtdışındaki kardeş partilere de davette bulunulmadığını açıkladı.

Bu kurultayda yeni tüzük kuralları ilk kez uygulanacak

CHP, 9-10 Mart 2018’de düzenlediği 19. Olağanüstü Kurultayı’yla basına kapalı şekilde “örgüt içi tartışmaları kapatmak” adına tüzük değişikliğine gitmişti. Parti içi muhalefet kesimleri tarafından yöneltilen tüzük değişikliği taleplerinden bir kısmı bu olağanüstü kurultayda hayata geçirilmemişti. Ancak genel başkanlık adayı olabilme süreci kolaylaştırılmıştı.

Oğuz Kaan Salıcı da, yeni tüzük kurallarını ilk kez bu kurultayda uygulayacaklarını belirterek, “Şimdiye kadar yüzde 10 olan gençlik kotası, yüzde 20'ye çıkarıldı. Parti Meclisi'nde gençlerin yüzde 20'lik bir temsili olacak. Yüzde 33'lük cinsiyet kotası aynen devam ediyor. Bu nedenlerle ilk defa uygulanacak olan bazı kuralların bu kurultayda sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi, partinin daha demokratik usullerle yönetiminin önünün açılması için aynı zamanda genel başkan adaylığı için gerekli imza oranı son tüzük kurultayında yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü. CHP'nin demokratik iradeyi kendi içinde uygulayan mahalleden başlayarak ilçede, ilde ve genel merkez düzeyinde her kurula arkadaşlarımızın seçimle geldiği ve seçilme şartlarını zorlaştırmayan, seçime şartlarını kolaylaştıran bir anlayışla yönetildiğini herkesin görmesini istiyoruz” diye konuştu.

Yine genel başkan adayı olmak için daha önce yüzde 20 olan imza oranının, ilk önce yüzde 10’a ve son olarak tüzük değişikliğiyle yüzde 5’e indirildiğini hatırlatan Salıcı, “Yüzde 5 imzayı sağlayan değerli genel başkan adayı arkadaşlarımız olursa onlar imzalarını divana takdim edecekler. İmzalarını divana takdim ettikten sonra kendileri genel başkan adayı olmuş olacaklar” açıklamasını yaptı.

Salıcı, bu kurultayda ilk defa CHP Parti Meclisi’ne aday olmak isteyenler tarafından kurultay sırasında değil delegelerden gerekli adaylık imzasını kendi seçim bölgelerinde, kaldıkları otellerde ya da her zamanki gibi kurultay alanında da toplanabileceğini anlattı.

Salıcı, parti yönetimi olarak kurultay divan başkanlığına CHP’nin kadın belediye başkanı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu önereceklerini de açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler